Το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε στις 3/10/2005 προς την κατεύθυνση της απόφασης που είχε ληφθεί στη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε. στις 17/12/2004, συνεχίζεται αδιάκοπα προς την κατεύθυνση του στόχου μας για την πλήρη ένταξη και στη βάση του Εγγράφου Πλαισίου Διαπραγματεύσεων που αποφασίστηκε από την Ε.Ε. παμψηφεί.
Τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που ανακοινώθηκαν κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα των Συναντήσεων Δεκεμβρίου 2006 και του Δεκεμβρίου 2008, καθώς και στο Έγγραφο Πλαισίου Διαπραγματεύσεων, δείχνουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική διεύρυνσης της Ε.Ε., και επιβεβαιώνουν το στόχο της πλήρους ένταξης.
Στα αποτελέσματα, παράλληλα με τα άλλα στοιχεία, γίνεται αναφορά στις θετικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν κατά την τελευταία περίοδο στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και επαινετική αναφορά στην ενεργό εξωτερική μας πολιτική.
Παρόλα αυτά και παρά τις έντονες και καλοπροαίρετες προσπάθειες των άλλων χωρών-μελών του Συμβουλίου, που κατέχουν τη σημασία της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., με πρώτη τη Σουηδία, που προεδρεύει την περίοδο αυτή, και ενώ υπάρχουν προσδοκίες προς την κατεύθυνση της λήξης με επιτυχία των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί, βλέπουμε ότι η έλλειψη διορατικότητας μιας χώρας-μέλους έχει απήχηση, κατά τρόπο που δεν συμβιβάζεται και με το διεθνές δίκαιο, σε ορισμένους τομείς στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Τις απόψεις μας σχετικά με το θέμα συμμερίζονται στην ουσία και ορισμένοι φίλοι μας στην Ε.Ε.. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι δεν εκτιμήθηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις στο νησί, καθώς και η σιωπή ορισμένων μελών με άδικες αιτιολογίες έναντι της εκκρεμότητας, στην οποία τέθηκαν κάποια κεφάλαια, αποτελεί ατυχία.
Εξάλλου, είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν αιτήματα για την Τουρκία σε σχέση με το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο, ενώ δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η απόφαση, που είχε λάβει το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 26/4/2004 σχετικά με την κατάργηση της απομόνωσης που εφαρμόζεται στην «ΤΔΒΚ», και δεν έχουν πλήρως τεθεί σε εφαρμογή οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά το πόσο αναγκαίο είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαπίστωση της Επιτροπής προς την κατεύθυνση ότι οι διμερείς σχέσεις και το χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης θα πρέπει να εκλαμβάνονται ξεχωριστά.
Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη. Η Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου θα συνεχίσει τον δρόμο της με αποφασιστικότητα.