Σε ανοιχτό διαγωνισμό για την ενοικίαση ξενοδοχείου για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη Λέσβο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα της λειτουργίας των κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στις 11 το πρωί στο γραφείο της υφυπουργού Εσωτερικών, Θεοδώρας Τζάκρη, με τη συμμετοχή νομαρχών όπου λειτουργούν Κέντρα Κράτησης. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί οι νομάρχες Λέσβου αλλά και Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Σάμου, Χίου, Ρεθύμνου, Έβρου, Χανίων, Ηρακλείου, Κυκλάδων και Μαγνησίας.
Όπως τονίστηκε από την υφυπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, το «μοντέλο» της Μυτιλήνης είναι αυτό που προσανατολίζεται η κυβέρνηση να προωθήσει για τη λειτουργία όλων των κέντρων της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι τα κέντρα υποδοχής θα λειτουργούν με την πραγματική έννοια της φιλοξενίας και όχι ως κέντρα κράτησης. Δε θα φυλάσσονται από την Αστυνομία, θα είναι ανοιχτοί χώροι όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν οι μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφής τους και να αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Ο νομάρχης Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση στο θέμα της φιλοξενίας των αλλοδαπών στη Μυτιλήνη, καθώς το Κέντρο Κράτησης στο γειτονικό νησί δεν «αντέχει» άλλο το φόρτο φιλοξενίας τόσων ατόμων.
Διαγωνισμός
Μετά το κλείσιμο της Παγανής, η υφυπουργός τόνισε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ώστε να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για την ενοικίαση ξενοδοχείου για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών. Το ξενοδοχείο «Αρχιπέλαγος» στην περιοχή του Μανταμάδου συνεχίζει να ενδιαφέρει άμεσα το υπουργείο που θέλει να το λειτουργήσει ως ένα χώρο ανοιχτής φιλοξενίας των μεταναστών αμέσως μόλις φθάνουν στο νησί. Οι αλλοδαποί θα μένουν για ένα διάστημα λίγων ημερών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής τους και αμέσως μετά θα φεύγουν για την Αθήνα.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος κανονισμός λειτουργίας των κέντρων υποδοχής, ώστε να μην αναγκάζεται ο κάθε νομάρχης να κάνει τη δική του πολιτική στα θέματα λειτουργίας τους, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες, εργασίες και γενικά για ανάγκες των κέντρων να γίνονται από το υπουργείο και όχι από τις νομαρχίες.
Το θέμα λειτουργίας των κέντρων και την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες έθεσε και ο νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας.