10 Δεκεμβρίου 2009

Άλλη μια άγονη σύσκεψη




Σε μία ακόμη καταγραφή των προτάσεων για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού από τις «άγονες γραμμές» κατέληξε η σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία της Ν.Α. Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντινομάρχης Ν. Μαρτάκης και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λίτσα Λύκου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Αντ. Παπαντωνάκης, η Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ, Σοφία Μιχάλα, ο Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ Ιάκ. Ζαννίκος και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γιάννης Μαλαφής και ο Γιάννης Αμπαζής από το ΠΑΜΕ.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αντ. Παπαντωνάκης εξέφρασε την άποψη ότι η συχνότητα των δρομολογίων από και προς τη Θεσσαλονίκη δεν είναι επαρκής, ενώ για τα Ψαρά ζήτησε «τακτική και σίγουρη συγκοινωνία και όχι συγκυριακή». Συνολικά, ο κ. Παπαντωνάκης έθεσε θέμα για σύγχρονα και γρήγορα πλοία, σχολίασε τις ακριβές τιμές των εισιτηρίων και ζήτησε ευκολότερη επικοινωνία με τη Β. Ελλάδα.
Η κα Λύκου κατέθεσε σειρά προτάσεων εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ :
-Να προστεθεί μία ακόμη γραμμή που να εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη με νέα, συμβατικά πλοία,
-να γίνει πιο τακτική η συγκοινωνία με τη Σάμο,
-το δρομολόγιο Λαυρίου - Μεστών - Ψαρών να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και να ξεκινάει τη μία φορά από Λαύριο την Παρασκευή.
-τέλος την άμεση αντικατάσταση του πλοίου της γραμμής Χίου – Ψαρών.
Η Σοφία Μιχάλα ζήτησε εκ μέρους του Παγχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ να υπάρχουν πιο τακτικά δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Δωδεκάνησα, όμως με πιο σύγχρονα πλοία. Κυρίως όμως εστίασε στην ανάγκη να εξασφαλισθεί η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ και κατά την είσοδό τους στο πλοίο και τη μετακίνησή τους στο εσωτερικό του. Ως παράδειγμα του πόσο απέχουμε από αυτό παρουσίασε η κ. Μιχάλα την εικόνα των ΑμΕΑ να μεταφέρονται στα χέρια με πλαστική καρέκλα… Τέλος ζήτησε οι εκπτώσεις για τα ΑμΕΑ να αφορούν και τους συνοδούς τους.
Ο Ιάκωβος Ζαννίκος, Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ υιοθέτησε τα αιτήματα που ακούστηκαν για συμβατά πλοία νέου τύπου, προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στα πλοία και εκπτώσεις στα εισιτήρια των συνοδών.
Κριτική στη διοργάνωση της σύσκεψης άσκησε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γιάννης Μαλαφής θεωρώντας ότι μετά την επίσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και οι δύο βουλευτές, ο Νομάρχης, το Επιμελητήριο. Πρότεινε βραχυπρόθεσμα να παρακολουθηθεί το θέμα μέχρι το τέλος της σεζόν και μακροπρόθεσμα να ελεγχθεί η κυβέρνηση αν πρόκειται να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Τέλος ζήτησε το συντονισμό δράσης και με τους γειτονικούς νομούς για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε την έκρηξη της κας Λύκου μέλους της Επιτροπής Αγώνα για την ακτοπλοΐα, η οποία κατηγόρησε την ΤΕΔΚ αλλά και το Επιμελητήριο ότι απέχουν από τις διαδικασίες της επιτροπής και εμφανίζονται μόνο όταν είναι εδώ «μεγαλοσχήμονες» όπως στην επίσκεψη Βουλγαράκη, ενώ διατύπωσε αντίθετη άποψη από τον κ. Μαλαφή για το συντονισμό δράσης με τα γειτονικά νησιά, θεωρώντας ότι έχουν διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Η απροθυμία του αντινομάρχη Νίκου Μαρτάκη, που προήδρευε στη σύσκεψη, να παραχωρήσει το λόγο στον Γιάννη Αμπαζή εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ που ζήτησε να τοποθετηθεί προκάλεσε την αντίδρασή του. Ωστόσο όταν πήρε τελικά το λόγο ο Γιάννης Αμπαζής αμφισβήτησε την αξία της σύσκεψης, αφού δεν απαντά στα ερωτήματα «ποιος καθορίζει τα δρομολόγια, τις τιμές των εισιτηρίων και την ασφάλεια των πλοίων». Επέρριψε ευθύνες στη Ν.Α. και στο ΠΑΣΟΚ για την περσινή σύσκεψη παρουσία του κ. Βουλγαράκη και ζήτησε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Καίρια ήταν και η τελευταία παρέμβαση της Σοφίας Μιχάλα που υπογράμμισε την απουσία Επιμελητηρίου και ΤΕΔΚ από τους αγώνες που έγιναν. Όσον αφορά το μέλλον της Επιτροπής μετά τις δυσλειτουργίες που αναδείχθηκαν, η κα Μιχάλα σημείωσε: «Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θέλουμε. Αυτός ο νόμος πλαίσιο φταίει. Γιατί δεν το δεχόμαστε, επειδή το λέει το ΠΑΜΕ; Ας κάνουμε μια υπέρβαση…», κατέληξε.
Ευγ. Κ.

πηγή αλήθεια