9 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υποχρεωτική γίνεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στις νέες κατοικίες με το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το νομοσχέδιο, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, στοχεύει στη συντόμευση του χρόνου για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, το νομοσχέδιο επεκτείνει τις παρεμβάσεις του και στις κατοικίες. Εκτός από την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, προβλέπει, σε ορίζοντα δεκαετίας όμως, την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών εναλλακτικά από ανανεώσιμες πηγές, εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ή συστήματα τηλεθέρμανσης.

Οι προβλέψεις αυτές, για τις οποίες θα απαιτηθούν και συμπληρωματικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδο θα πρέπει να ισχύσουν μέχρι τις 31-12-2019 για όλα τα κτίρια και μέχρι τις 31-12-2014 για τα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι αυτοί θα αξιοποιούνται για τις ανάγκες των κατοικιών σε ζεστό νερό. Κλιμακώνει δε τα ποσοστά κάλυψης των αναγκών σε 85% για τις νότιες περιοχές της χώρας και μέχρι 65% για τις βόρειες. Ετσι, εφόσον δεν προβλεφθεί κάποια μεταβατική διάταξη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι νέες άδειες κατοικίας που θα εκδίδονται, θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν μελέτη για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα, το νομοσχέδιο έχει μερικές αλλαγές από την αρχική του εκδοχή, καθώς επιμερίζει σε περισσότερους δικαιούχους τα ποσά του ειδικού τέλους που καταβάλλουν οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, από το 3% επί του κύκλου εργασιών, το 1% θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικού των κατοίκων που είναι εγκατεστημένες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, 0,50% θα καταβάλλεται στο λεγόμενο «πράσινο ταμείο», για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ειδικά για τις περιοχές Natura. Σύμφωνα με την υπουργό, το έργο παρακολούθησης θα αναλάβουν κυρίως τοπικές οργανώσεις και εταιρείες. Το υπόλοιπο 1,5% θα καταβάλλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα αιολικό πάρκο ισχύος 30 μεγαβάτ αποδίδει περίπου 250.000 ευρώ το χρόνο ως τέλος για την τοπική κοινωνία.

Μέχρι στιγμής, θετικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο υπήρξαν από το Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών, που το θεωρεί «γενναίο και στη σωστή κατεύθυνση», καθώς καταπολεμά τη γραφειοκρατία.

Αντιρρήσεις υπάρχουν από τους εργαζομένους του υπουργείου ΠΕΚΑ, καθώς με αυτό μεταφέρονται αποφασιστικές αρμοδιότητες στη ΡΑΕ. Αντιρρήσεις έχουν οι υπάλληλοι του υπουργείου και για τη δημιουργία του αυτοτελούς γραφείου που θα προωθεί τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο θα υπάγεται απ' ευθείας στην υπουργό. *

πηγήελευθεροτυπία