30 Δεκεμβρίου 2009

«Κώδωνες»… περιβαλλοντικής ευαισθησίας


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
30/12/2009
Στη Μυτιλήνη έφθασαν χθες με πλοίο της γραμμής και άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, συνολικά 16 «κώδωνες», δηλαδή τεράστια πλαστικά κουτιά με διαφορετικό χρώμα το καθένα, όπου θα συγκεντρώνονται χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, για ανακύκλωση. Πρόκειται για μια δράση που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ανακύκλωση, που υλοποιείται σε συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου με το Φυσιολατρικό Σύλλογο «Υδάτινο» και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

Σημαντικά βήματα στη διάδοση της ανακύκλωσης, γίνονται από φορείς του Δήμου Μυτιλήνης με στόχο να γίνει τρόπος ζωής στους πολίτες, η διαχείριση των απορριμμάτων τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη εδώ και λίγες ημέρες, τοποθετήθηκε στο Μακρύ Γιαλό, το μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου Μυτιλήνης και αναμένεται να αποσταλούν και μικροί κάδοι ανακύκλωσης, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Παράλληλα με αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος «Υδάτινος» με την πολύτιμη βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου και την συμπαράσταση των «Χυτηρίων Λέσβου», προχώρησαν ήδη και υλοποιούν μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία για τη διάδοση της ανακύκλωσης.
Οι τεράστιοι «κώδωνες», όπως ονομάζουν τα μεγάλα πλαστικά κουτιά βάρους 2,5 τόνων το καθένα, αγοράστηκαν με χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου και θα τοποθετηθούν σε τρία συγκεκριμένα σημεία: Στην Επάνω Σκάλα μπροστά από το Κάστρο (στα παλιά σφαγεία), στο Κολυμβητήριο και δίπλα στο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου στο Μακρύ Γιαλό. Σε κάθε σημείο, θα τοποθετείται μια «ομάδα» τεσσάρων τέτοιων γιγάντιων κάδων με διαφορετικό χρώμα ο καθένας. Ο άσπρος κάδος θα είναι για το χαρτί, ο μπλε για το μέταλλο, ο πράσινος για το γυαλί και ο κίτρινος για το πλαστικό.


Οι κάδοι χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρωτοβουλία πολιτών
Οι πολίτες θα πηγαίνουν σε αυτά τα σημεία, για να πετάνε στον κατάλληλο κάδο, τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρώσει και διαχωρίσει. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την επιχείρηση ανακύκλωσης «Χυτήρια Λέσβου», που επίσης συμμετέχουν στην προσπάθεια, οι μεγάλοι κάδοι θα αδειάζονται, τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στα εργαστήριά τους, θα συμπιέζονται και θα προωθούνται στα αρμόδια συστήματα ανακύκλωσης στην Αθήνα. Πέρα από την αγορά των μεγάλων κάδων, το Λιμενικό Ταμείο έχει αναλάβει και το κόστος μεταφοράς των συμπιεσμένων απορριμμάτων στην Αθήνα.
Ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης, μέλος του «Υδάτινου», ο οποίος ανέλαβε και το συντονισμό της όλης προσπάθειας, είπε στο «Ε»: «Στηρίζουμε αυτή τη δράση και σαν σύλλογος, θα εποπτεύουμε την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι σημαντικό βέβαια οι πολίτες ν’ αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, για να έχει και αποτελέσματα».

Το μοναδικό
Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλα Ανδριώτου, τόνισε ότι το Λιμενικό Ταμείο ίσως είναι το μοναδικό στο Βόρειο Αιγαίο, που στηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία και αυτό δείχνει την ευαισθησία της Λιμενικής Επιτροπής σε περιβαλλοντικά θέματα. «Αμέσως μόλις μας δόθηκε η ευκαιρία με πρόταση του “Υδάτινου”, να συμβάλλουμε σε μια τέτοια προσπάθεια, δεχθήκαμε με χαρά και υλοποιήσαμε άμεσα την πρωτοβουλία αυτή. Θα πρέπει τώρα να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης, με φυλλάδια και μέσω των ΜΜΕ, των πολιτών, ενώ θα κάνουμε και ενημερώσεις στα σχολεία, για να δραστηριοποιηθούν και οι πολίτες και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία ώστε να γίνει η ανακύκλωση, τρόπος ζωής».
Από τους 16 συνολικά «κώδωνες», οι 12 θα χρησιμοποιηθούν στα τρία σημεία που έχουν επιλεγεί, ενώ τέσσερις θα μείνουν στη διάθεση των φορέων που συμμετέχουν, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο οι τεράστιοι κάδοι, είναι χοντρό πλαστικό που δεν διαβρώνεται και δεν αλλοιώνεται από τις καιρικές συνθήκες.
εφημερίδα εμπρός Μυτιλήνης