14 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση των Νησιωτικών ΤΕΔΚ του Αιγαίου στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
12/12/2009
Μετατίθεται για το επόμενο διάστημα η λήψη απόφασης για την πρόταση που θα καταθέσει ο νομός Λέσβου σε σχέση με τη διοικητική μεταρρύθμιση, αφού όπως συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ το βράδυ της Πέμπτης, υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με τις συνενώσεις, με το «χωροταξικό» της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως και πολλές αντικρουόμενες προτάσεις για το ποιος δήμος ή ποιο χωριό θα πάει με ποιον.

Επικρατώντας οι ψυχραιμότερες σκέψεις, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου αποφάσισαν, αντί να διαφωνούν για το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις, προς το παρόν να συμφωνήσουν ότι θα περιμένουν, πριν προβούν σε αποφάσεις, τα οικονομικά και θεσμικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν για τις συνενώσεις απ’ την κυβέρνηση.
Τη συμφωνία τους πάνω σε οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, όπως είχε εκφραστεί πριν ένα χρόνο περίπου με απόφαση γενικών συνελεύσεων σε Λέσβο και Λήμνο, επρόκειτο να μεταφέρει χθες στη Συνάντηση των Νησιωτικών ΤΕΔΚ του Αιγαίου στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης. Η επόμενη τελική φάση για τις συνενώσεις θα συζητηθεί όταν οι δήμοι και το σύνολο της αυτοδιοίκησης ενημερωθούν και για τις επιμέρους προτάσεις της κυβέρνησης.

Νέες μελέτες για ΟΠΑΑΧ
Το δεύτερο θέμα, που απόντων των δύο εκπροσώπων της Λήμνου συζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, ήταν το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για το οποίο όπως αποφασίστηκε θα ζητηθεί μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να υπάρξει πίεση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση νέων μελετών. Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, «οι περισσότεροι δήμοι, μέσω του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ είχαν εκπονήσει δύο μελέτες για την ένταξη δύο προτάσεών τους στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ). Τώρα όμως που η υπουργός η κ. Μπατζέλη άλλαξε εντελώς τις κατευθύνσεις και το σχεδιασμό του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας επιλέξιμα όχι τα έργα υποδομών, αλλά τις αναπλάσεις, πρέπει να γίνουν νέες μελέτες.»
Το αίτημα της ΤΕΔΚ είναι σε κάθε δήμο να υπάρξει χρηματοδότηση απ’ την τεχνική βοήθεια του προγράμματος για την εκπόνηση μιας μελέτης και φυσικά για την υλοποίηση του αντίστοιχου έργου.

Παράταση ΘΗΣΕΑ
Στην ίδια συνεδρίαση μεταφέρθηκε η πληροφορία, που μέσω της ΚΕΔΚΕ έφτασε και στη Λέσβο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει εξάμηνη παράταση στην υλοποίηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, διευκολύνοντας έτσι την ολοκλήρωση δημοτικών έργων.
Το θέμα αυτό, όπως και της συνέχισης προγραμμάτων που αφορούν σε παρεμβάσεις δήμων ή έργα όπως αυτά της λειψυδρίας, οι δήμαρχοι θα συζητήσουν, όπως είπαν, και με τη νέα περιφερειάρχη Σοφία Θεολογίτου μόλις αναλάβει καθήκοντα.
Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώθηκε η παράταση ενός έτους, έως το Δεκέμβριο του 2010, που δίνεται στη λειτουργία των Κατασκευαστικών Εταιρειών των δήμων, λόγω της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ το συμβούλιο αποφάσισε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κτήριο της ΤΕΔΚ απ’ την εισροή υδάτων σε σημεία της στέγης.


Τα ΣΧΟΟΑΠ δήμων του νομού Λέσβου που ήταν στον «αέρα»
Αναλαμβάνει η νομαρχία

Μπροστά στον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν τα Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που έχουν μείνει στον «αέρα», η νομαρχία φέρεται διατεθειμένη να βοηθήσει τους δήμους, αναλαμβάνοντας ως φορέας υλοποίησης των σχεδίων. Ήδη απ’ τα εννέα ΣΧΟΟΑΠ που είχαν ενταχθεί και ξεκινήσει στο Γ΄ Κ.Π.Σ. (Μανταμάδου, Καλλονής, Θερμής, Ευεργέτουλα, Πέτρας, Γέρας, Μήθυμνας, Νέας Κούταλης, Ατσικής) οι έξι δήμοι έχουν απευθυνθεί εγγράφως στη νομαρχία ζητώντας τη βοήθειά της.
Για το θέμα υπήρξε την προηγούμενη βδομάδα συνάντηση του Σωτήρη Ζαμτράκη με το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, ο οποίος και δήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει τους δήμους για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.
«Τη Δευτέρα», ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, «θα συζητήσουμε το θέμα στη νομαρχιακή επιτροπή, όπου και θα εισηγηθώ να υπάρξει συνεννόηση και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να παραμείνουν και στο ΕΣΠΑ τελικοί δικαιούχοι οι δήμοι, φορέας υλοποίησης η νομαρχία, προϊστάμενη αρχή για το κάθε σχέδιο το αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο που θα έχει και τον αποφασιστικό ρόλο, και διευθύνουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.»

«Ομπρέλα»
Για το μείζον ζήτημα της αδυναμίας της υπηρεσίας να αναλάβει εννιά ακόμη «χωροταξικά» θα ζητηθεί να υπάρξει υποστήριξη απ’ την Περιφέρεια, ώστε να προσληφθούν τεχνικοί σύμβουλοι που θα βοηθήσουν τα έργα. «Επειδή δε φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση, προκειμένου να γίνουν τα χωροταξικά θα αναλάβει η νομαρχία, που έχοντας και συνολική εποπτεία του θέματος θα μπορεί να λειτουργήσει ως “ομπρέλα” αποφυγής αστοχιών στις επιλογές των χρήσεων γης, κυρίως μεταξύ όμορων δήμων», κατέληξε ο κ. Βαλσαμίδης.