24 Δεκεμβρίου 2009

Ισοδύναμο ζωής» για νησιώτες


Να αντιμετωπιστούν οι μειονεξίες της νησιωτικότητας με την οικονομική στήριξη των νησιωτών, δημιουργώντας έτσι ένα ουσιαστικό «ισοδύναμο ζωής», ζήτησε με την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρος Γαληνός. Φέρνοντας ως παράδειγμα ομοειδείς επιχειρήσεις στο Κολωνάκι και στον Άι-Στράτη, που έχουν περίπου τις ίδιες υποχρεώσεις στην τήρηση φορολογικών βιβλίων, αλλά και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις διαφορές μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής χώρας, ο βουλευτής ανέδειξε την απομόνωση στην οποία βρίσκονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Σπύρος Γαληνός δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί δεν έχει αναπτυξιακή δυναμική, επειδή δεν προσφέρει έξοδο από την κρίση και επειδή δεν υποστηρίζει το βαλλόμενο κόσμο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε σημαντικά προβλήματα της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στράτη προσεγγίζοντας, όπως είπε, «το εθνικό μέσα από το τοπικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα δημιουργεί συνθήκες αυξημένου κόστους, ανελαστικότητες και δυσλειτουργίες, ενώ η δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής προϋποθέτει την εξισορρόπηση του κόστους αυτού.
«Καμμία αξία δεν έχει η φραστική υποστήριξη που ακυρώνεται στην πράξη. Πρέπει να προσφέρουμε στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών ένα αντισταθμιστικό ισοδύναμο που να καταπολεμά την πραγματικότητα της απομόνωσης, που να αποτελεί ένα ισοδύναμο ζωής», σημείωσε ο κ. Γαληνός, ο οποίος συμπληρώνοντας ανέφερε ότι η πραγματικά μεγάλη κρίση δεν είναι αυτή του δημόσιου προϋπολογισμού. Είναι αυτή του οικογενειακού προϋπολογισμού που καταρρέει κάθε μήνα, βυθίζοντας όλο και περισσότερους πολίτες στην απελπισία.

Δέσμιοι συμφερόντων
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα νησιά ο κ. Γαληνός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η απομόνωσή τους από την ηπειρωτική Ελλάδα καθιστά τους κατοίκους τους δέσμιους των μεγάλων συμφερόντων. Ο γεωργικός και ο κτηνοτροφικός τομέας είναι δέσμιοι ολιγοπωλιακών ή ολιγοψωνιακών καταστάσεων. Η μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερο κόστος. Η δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής προϋποθέτει εξισορρόπηση του κόστους αυτού και ο μειωμένος Φ.Π.Α. δεν επαρκεί, όπως είπε, για κάτι τέτοιο. Όσο για τη διεθνή οικονομική κρίση, δεν πρέπει σύμφωνα με το βουλευτή να αποτελεί λόγο να αποστρέφουμε το βλέμμα από τα πραγματικά προβλήματα και από όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
πηγή εμπρός