O Θανάσης Παπαϊωάννου, «ο πατριάρχης της αμπελουργίας» όπως τον αποκαλούν οι άνθρωποι του χώρου της οινοποιίας, δίνει την άποψή του για τις εκτιμήσεις ότι το 2009 είναι κακή χρονιά για το κρασί. Η φετινή σοδειά, σύμφωνα με το δελτίο τρύγου του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου), επηρεάστηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι, αλλά και από τις βροχές σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν μεγαλύτερες δυσκολίες στις περιοχές όπου ο τρύγος γίνεται αργότερα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα στα κόκκινα κρασιά αλλά και στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στη Νεμέα. Όπως όμως τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν γενικώς τη φετινή χρονιά καταστροφική για την οινοποιία. «Στη Γαλλία για παράδειγμα, όπου το κλίμα είναι ψυχρό και υγρό, χαρακτηρίζουν τη μούχλα που “πιάνει” τα σταφύλια μετά τη βροχή “φαιά σήψη”. Όχι άδικα, αφού όταν σκάνε οι ρώγες ελευθερώνονται τα υγρά και μένουν περισσότερα σάκχαρα, άρα θα έχουμε κρασί με μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος. Η βροχή μπορεί να δυσκολέψει την παραγωγή, αλλά ο καλός αμπελουργός μπορεί να διασώσει τη σοδειά του» επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου. Πάντως, στο παγκόσμιο χρηματιστήριο του κρασιού η παραγωγή μιας καλής χρονιάς μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή του σε απίστευτα επίπεδα.
Δεν τρύγησαν. Στις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της σοδειάς του 2009 αναφέρεται ο οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης, που επισημαίνει ότι θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί καλύτερα, ιδιαιτέρως για την περιοχή της Νεμέας. «Η τιμή του σταφυλιού ήταν χαμηλή, έτσι κάποιοι παραγωγοί προτίμησαν να μην τρυγήσουν σταφύλια που μπορούσαν να σωθούν, δεδομένου πως γνώριζαν ότι θα λάβουν αποζημίωση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει απ΄ έξω και τον χώρο της οινοποιίας» εξηγεί.
Περίεργη χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά για τον κλάδο του κρασιού ο Νώντας Σπυρόπουλος. Στην Πελοπόννησο, ειδικώς στην Πάτρα αλλά και στη Νεμέα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολλά προβλήματα όπως επισημαίνει. «Οι δυσκολίες αφορούν κυρίως τις περιοχές όπου ο τρύγος επρόκειτο να γίνει γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Για τις πρώιμες αλλά και τις όψιμες σοδειές, οι βροχές δεν έφεραν καταστροφή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια εξαιρετική χρονιά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν καταστροφική. Άλλωστε, ο σωστός αμπελουργός φαίνεται στις δύσκολες χρονιές».
Οι πεδινοί αμπελώνες. Οι δυσμενείς συνθήκες καιρού επηρέασαν την οινοποιία και στην Κρήτη, όπου ο τρύγος άρχισε πολύ καλά, αλλά οι βροχές στα μέσα Σεπτεμβρίου προκάλεσαν προβλήματα κυρίως στους πεδινούς αμπελώνες με χαμηλή αποστράγγιση. Οι βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα επηρέασαν αρνητικά μεγάλο μέρος της παραγωγής. Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσακτσαρλή της Βίβλιας Χώρας, «οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή».
Η τιμή του σταφυλιού ήταν χαμηλή, έτσι κάποιοι παραγωγοί προτίμησαν να μην τρυγήσουν σταφύλια που μπορούσαν να σωθούν, αφού γνώριζαν ότι θα λάβουν αποζημίωση
«Θα βγάλουμε το καλύτερο κρασί της δεκαετίας»
Παρότι για κάποιες περιοχές η χρονιά κρίνεται από μέτρια έως κακή, υπάρχουν και εκείνες- όπως η Σαντορίνη- που φέτος θα έχουν το καλύτερο κρασί της τελευταίας δεκαετίας. Ο παραγωγός Πάρις Σιγάλας τονίζει: «Φέτος στη Σαντορίνη είχαμε καλές βροχές τον χειμώνα αλλά και τον Μάιο, όταν τις χρειαζόμασταν. Επίσης το καλοκαίρι δεν είχαμε καύσωνες, είχαμε όμως βοριάδες που βοήθησαν ώστε το σταφύλι να είναι υγιές και άρα να δώσει πολύ καλό κρασί φέτος. Η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη από πλευράς ποιότητος και καλή από πλευράς ποσότητας. Ίσως να είναι καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για τη Σαντορίνη»».
Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τις ζώνες ονομασίας προέλευσης Μαυροδάφνη Πατρών, Μοσχάτο Πατρών και Μοσχάτο Ρίου όπως και για την ευρύτερη περιοχή του Ροδίτη, όπου τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από του 2008 αφού οι βροχές εκεί άρχισαν μετά τον τρύγο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται κορυφαία για τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως για τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Ρόδο, τη Λήμνο και τη Σάμο. Οι βροχές κατά τη διάρκεια της άνοιξης ήταν ικανοποιητικές, η παραγωγή διατηρήθηκε σε κανονικά επίπεδα και έδωσε ιδιαίτερα ποιοτικά σταφύλια. Τα σταφύλια ωρίμασαν με αργούς ρυθμούς δίνοντας κρασιά με πλούσιο αρωματικό δυναμικό και εξαιρετικές οξύτητες