3 Δεκεμβρίου 2009

Νομάρχης Χίου:Κλείσαμε ένα σταθμό με απάνθρωπες συνθήκες και πάμε να μεταφέρουμε το πρόβλημα στη Χίο

...στη Σάμο ευδοκιμεί κύκλωμα διακίνησης (συνέχεια της τουρκικής «αλυσίδας») που «πουλά» 300 ευρώ το εισιτήριο για την Αθήνα στους αλλοδαπούς που δεν έχουν συλληφθεί.

Της Μαριας Δεληθαναση

Δύο 24ωρα έμεινε κλειστό το «κολαστήριο» της Παγανής, όπως εύστοχα είχε χαρακτηρίσει το Κέντρο Κράτησης στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας κατά την επίσκεψή του στις 22 Οκτωβρίου. Οι δηλώσεις του και ο τραυματισμός, μετά την αποχώρησή του, 17χρονου από αστυνομικούς (διεξάγεται εισαγγελική έρευνα) οδήγησαν στην αποχώρηση της Αστυνομίας και στο κλείσιμο των επτά θαλάμων και των κοντέινερ. Ομως, δύο ημέρες αργότερα ο μοναδικός θάλαμος σε καλή κατάσταση άρχισε πάλι να «δέχεται» ανθρώπους από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μέχρι να μεταφερθούν στη Χίο ή να πάρουν την απόφαση απέλασης που ορίζει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 ημέρες. Τι συμβαίνει πλέον στο νησί; «Κλείσαμε το κέντρο με τα χάλια και τις αμαρτίες που είχε, αλλά αν δεν βρεθούν άλλοι χώροι οι άνθρωποι θα είναι αναγκασμένοι να μένουν στον δρόμο, κάτω από υπόστεγα ή δένδρα, βρεγμένοι και πεινασμένοι. Πολλές φορές, αν δεν φύγουν την ίδια μέρα, γυρνάνε στα πάρκα και τους δρόμους», λέει ο παπα - Στρατής από το Κεράμι Καλλονής που με πιστούς ενορίτες άρχισαν πριν από τρία χρόνια να φροντίζουν εξαθλιωμένους νεοφερμένους. Η προσφορά τους πήρε τη μορφή της ΜΚΟ «Αγκαλιά» που υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την «Αλληλεγγύη» και συνεχίζει ενισχυμένη να στηρίζει αλλοδαπούς και ημεδαπούς.

Από διαφορετική οπτική γωνία, ο νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρας Λαμπρινούδης, δύο εβδομάδες μετά τη μεταφορά 200 - 250 ατόμων από τη Μυτιλήνη στο νησί, προειδοποίησε ότι θα «κλείσει τον σταθμό στη Χίο» αν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση. Δήλωσε στα τοπικά μέσα: «Επικοινώνησα με τον κ. Βούγια και του είπα ότι δεν βλέπω να ανασκευάζεται ο σταθμός στην Παγανή μέχρι το καλοκαίρι... Κλείσαμε ένα σταθμό με απάνθρωπες συνθήκες και πάμε να μεταφέρουμε το πρόβλημα στη Χίο». Το Κέντρο Κράτησης στο Μερσινίδι έχει χωρητικότητα 120 ατόμων και ο νομάρχης αιτεί τη μετάθεση 15-20 Χιωτών αστυνομικών από την Αθήνα και χρήματα για να πληρωθούν τα χρέη του Κέντρου, να γίνει «ανακατασκευή, επιπλέον περίφραξη και σπιτάκια».

Και ενώ ο ανθρωπισμός ερίζει με τη Δημόσια Διοίκηση, η διακίνηση ανθρώπων «ανθεί» εκεί όπου απουσιάζει η Κοινωνία των Πολιτών και κυριαρχούν ο εκφοβισμός και τα «σκληρά» Κέντρα Κράτησης. Στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νομεβρίου, το Λιμενικό έκανε 16 συλλήψεις στη Χίο, 930 στη Σάμο και 672 στη Μυτιλήνη. Μετά το κλείσιμο της Παγανής διαπιστώνεται αιφνίδια μείωση των αφίξεων από 403 τον Σεπτέμβριο σε 118 τον Νοέμβριο. Αντιστρόφως, στη Σάμο οι αφίξεις τον Νοέμβριο έφθασαν τις 361. Είναι ενδεικτικό ότι στη Σάμο ευδοκιμεί κύκλωμα διακίνησης (συνέχεια της τουρκικής «αλυσίδας») που «πουλά» 300 ευρώ το εισιτήριο για την Αθήνα στους αλλοδαπούς που δεν έχουν συλληφθεί. Ισως, λοιπόν, μέρος της λύσης να βρίσκεται στη δημιουργία κανονικών δομών υποδοχής.πηγή καθημερινή