Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμΕΑ.
Είναι γεγονός ότι στα ανεπτυγμένα κράτη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με αποτέλεσμα την συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δύο είναι οι βασικές αρχές, που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών και οδήγησαν σ’ αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Πρώτον, σύγχρονες πολιτικές σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Στην υγεία, στην πρόνοια, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στην προσβασιμότητα, η διάσταση της αναπηρίας εντάχθηκε πλέον στο σύνολο των προγραμμάτων που εκπονούνταν από τα αρμόδια όργανα.
Δεύτερον, διασφαλισμένη και εγγυημένη σε βάθος χρόνου δημόσια χρηματοδότηση των παραπάνω πολιτικών.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα η συμπεριφορά του κράτους έναντι των ΑμΕΑ κυριαρχείται ακόμα όχι από μια ανθρωποκεντρική, αλλά από μια φιλανθρωπική προσέγγιση στα ζητήματα που έχουν σχέση με την αναπηρία. Κατά τον τρόπο, όμως, αυτό η ελληνική πολιτεία, προωθώντας το φαινόμενο του συμπονετικού συντηρητισμού, αλλά και του κολακευτικού λαϊκισμού, δεν εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας. Η ελληνική πολιτεία, επιτέλους, πρέπει να βρει το σθένος να εγγυηθεί, τόσο για την προσωπική ακεραιότητα, όσο και για την ατομική και οικογενειακή υπόληψη των ατόμων με αναπηρία.
Αυτό που περιμένουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν είναι οι φιλανθρωπίες, αλλά να διαμορφωθούν εκείνες οι ουσιαστικές προϋποθέσεις ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής, ανεξάρτητα από το βαθμό και το είδος της αναπηρίας τους.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεσμεύεται ότι θα προωθήσει νέες πολιτικές δημόσιου χαρακτήρα, με σοβαρή και διαχρονικά εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση, που να είναι συμβατές με την δικαιωματική προσέγγιση στην αναπηρία. Αυτό άλλωστε έχει γίνει και οριστικά αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα μέσω της Διεθνούς Σύμβασης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία έχει ήδη εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή. Η Ελληνική Κυβέρνηση, βέβαια, θα πρέπει, το συντομότερο, να φέρει στη Βουλή προς επικύρωση τη Σύμβαση και να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες της πλήρους εφαρμογής της.
Εν κατακλείδι, πρέπει ο καθένας από μας να καταλάβει, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει ανάπηροι. Κάθε τι λοιπόν που σχεδιάζεται και υλοποιείται ενσωματώνοντας την αναπηρική διάσταση, δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε αναπήρους, αλλά και σε όλους εμάς, που σε κάποια στιγμή της ζωής μας ίσως αναγκαστούμε να το χρησιμοποιήσουμε.