“Μετά τη λήψη διαφόρων θεσμικών μέτρων τα τελευταία χρόνια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νόμο 3734/2009 που έδωσε έμφαση στα φωτοβολταϊκά και τη γεωθερμία, στόχος μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου και αρμονικού πλαισίου ανάπτυξης ΑΠΕ. Είχαμε δηλώσει ότι βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ώστε να είναι σαφής εξαρχής η πορεία υλοποίησης κάθε επένδυσης ΑΠΕ.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήσαμε ήδη από το 2008, υπό την προεδρία, εποπτεία και καθοδήγηση του τότε Γενικού Γραμματέα και νυν Βουλευτή Ν. Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, Επιτροπή και Ειδική Ομάδας Εργασίας για την εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης στις Ιδιωτικές Ενεργειακές Επενδύσεις ΑΠΕ και τη διαμόρφωση πρότασης για τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου ανάπτυξής τους.
Χθες η αρμόδια Υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο που παραδώσαμε χωρίς να αναφερθεί καν στο ότι το παρέλαβε από εμάς. Αντίθετα, το παρουσίασε αυτούσιο ως έργο του ΠΑΣΟΚ (των 100 ημερών προφανώς) για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων της πράσινης ανάπτυξης.
Κι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει πολιτικό πολιτισμό ξεκαθαρίζοντας πώς έχουν τα πράγματα, όφειλε να το πράξει προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν επί ενάμισι χρόνο.
Για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που παρουσίασε η Υπουργός, συνεργάστηκαν είκοσι (20) άνθρωποι επί πολλούς μήνες. Στην Επιτροπή και την Ομάδα Εργασίας (ΦΕΚ 281/01.07.2008 και ΦΕΚ 492/01.12.2008) που εργάστηκαν σκληρά, συμμετείχαν όλοι οι φορείς και εμπειρογνώμονες της αγοράς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΚΕΔΚΕ και όλα ανεξαιρέτως τα συναρμόδια στην αδειοδότηση ΑΠΕ, Υπουργεία. Μεταξύ άλλων οι: α) Νίκος Βασιλάκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF) και Ειδικός Σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, β) Αθανάσιος Τσαντίλας, μέλος Δ.Σ του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παραγωγών Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, γ) Γεώργιος Ανεμοδουράς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, δ) Αχιλλέας Πληθάρας, εκπρόσωπος της WWF, ε) Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, στ) Ιωάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Το έργο της Επιτροπής αυτής ήταν ιδιαίτερα επίπονο, αφού έπρεπε να γεφυρωθούν διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις και νοοτροπίες, αλλά τελικά κατέληξε στα διαγράμματα ροής διαδικασιών και στους μαθηματικά υπολογισμένους μήνες μείωσης χρόνων αδειοδότησης, που σήμερα παρουσιάζουν ως «σοφοί της πράσινης ανάπτυξης».
Όλες μα όλες οι ιδέες και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν αυτούσιες. Από την κατάργηση της υπογραφής του ΥΠΑΝ (νυν ΥΠΕΚΑ) στις άδειες παραγωγής για εξοικονόμηση χρόνου, έως την παράλληλη ροή των σταδίων διαδικασίας αντί της σειριακής. Από την απόδοση μέρους του αντισταθμιστικού οφέλους στους πολίτες τοπικών κοινωνιών, έως την ενοποίηση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ). Από την τροποποίηση του Νόμου της χωροταξίας υπέρ των ΑΠΕ, έως την τροποποίηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας υπέρ των ΑΠΕ.
Τι άλλαξε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο της ΝΔ; Μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους το πρώτο άρθρο: Αλλάζει ο εθνικός στόχος: Από 18% που καθορίζει η ΕΕ ως διείσδυση ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020 (ήτοι 35% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ή 10.000MW ΑΠΕ), το ΠΑΣΟΚ το αυξάνει σε 20% διείσδυση (ήτοι 40% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ή 12.000MW ΑΠΕ). Εξόχως επικοινωνιακό, αφού για κάθε κράτος μέλος υπάρχει προκαθορισμένος στόχος για το 2020 και το ΠΑΣΟΚ πρωτοτυπεί στην Ε.Ε. ανεβάζοντας τον ελληνικό.
Επίσης (επικοινωνιακά πάλι) η Κα Μπιρμπίλη ανήγγειλε τη μετονομασία της αρμόδιας Διεύθυνσης ΥΠΕΚΑ σε «Αυτοτελή Υπηρεσία τύπου one-stop-shop», που θα υπάγεται απ’ ευθείας στην ίδια. Δηλαδή, απλώς παρακάμπτεται ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ. Επισημαίνουμε ότι η πληθώρα των αδειοδοτήσεων γίνεται στις Περιφέρειες (τι θα κάνει λοιπόν το one-stop-shop του ΥΠΕΚΑ;).
Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να πει μια λέξη για τη σκληρή δουλειά μας, δεν πειράζει. Μας φτάνει ότι την αποδέχεται δημοσιεύοντας το νομοσχέδιο αυτούσιο.
Επισυνάπτουμε το κείμενο του νομοσχεδίου όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τις εθνικές εκλογές, για να γίνουν οι συγκρίσεις.”