Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, που έφεραν πυραύλους, παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε προχθές στην Κύπρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο. Η τουρκική θρασύτητα ερμηνεύτηκε από τους αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου ως μήνυμα, ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό της περιοχής.
Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το αεροπλάνο που μετέφερε στην Κύπρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου θεωρεί τη νέα πρόκληση ως προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό στην περιοχή.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι αρχηγοί των τακτικών αεροποριών των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, που έφεραν πυραύλους, παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε προχθές στην Κύπρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο. Η τουρκική θρασύτητα ερμηνεύτηκε από τους αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου ως μήνυμα, ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό της περιοχής. Η απάντηση, είπαν οι επιτελείς, θα έρθει μέσα από την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Διαπίστωσαν γι' άλλη μια φορά ότι παρά το καλό κλίμα στις Βρυξέλλες και την ανοχή που επεδείχθη στην Τουρκία, οι Αττίλες και το βαθύ τουρκικό κράτος δεν καταλαβαίνουν από σχέσεις καλής γειτονίας και δεν σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε της Κύπρου ούτε της Ελλάδας.
«Λυπάμαι ειλικρινά», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, σε ομιλία του στις Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, «γιατί η ημέρα που η κοινοβουλευτική μας αντιπροσωπία και εγώ με τους συνεργάτες μου ερχόμασταν στην Κύπρο με πτήση υπηρεσιακή, σημαδεύτηκε από σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και, συγκεκριμένα, πάνω από το Αγαθονήσι».
«Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι αρχηγοί των τακτικών αεροποριών των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, γιατί», όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «διεξαγόταν σε δεσμευμένες νομίμως περιοχές ελληνο-γαλλική αεροναυτική άσκηση». «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι ένα μικρό δείγμα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες τη Βουλή για τη διαρκή και σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και στον αμυντικό - στρατιωτικό τομέα. Χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως καρποφόρα» την επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας πως η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα θα διαφυλάξει «ως κόρην οφθαλμού» την υποχρέωση για αμυντική πολιτική, όπως και εξωτερική πολιτική, με «ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο».
Συζητήθηκαν, είπε, ζητήματα «για την πολιτική Άμυνας, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε οι δύο χώρες τα ζητήματα της μόνιμα διαρθρωμένης αμυντικής μας συνεργασίας, που εκτείνεται στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο, στον οποίο βρισκόμαστε και που είναι ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά και την κύρωση και τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας».
Ερμηνεύοντας τη συνοδεία του από μέλη της Επιτοπής Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων απ' όλο το πολιτικό φάσμα, είπε ότι «στην αμυντική πολιτική όπως και στην εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να κινούμεθα σε ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο».
Η ενότητα δράσης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τόνισε ότι θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η εθνική ενότητα στην αντίκριση των κρίσιμων γεωστρατηγικών δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η αλλαγή της Κυβέρνησης δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, αλλαγή εθνικής στρατηγικής, διότι ούτε τα γεωγραφικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα αλλάζουν, ούτε οι περιφερειακοί συσχετισμοί αλλάζουν τόσο εύκολα».
Ως «ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος και τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Άμυνας κ. Παπακώστα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Πέτρο Τσαλικίδη, και τους άλλους Επιτελείς.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί, με διεξοδικό και συστηματικό τρόπο, ασχοληθήκαμε και με τα τρία μείζονα θέματα της αμυντικής μας συνεργασίας και της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, φυσικά, της αμυντικής πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Κοινή διαχείριση κρίσεων
«Ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της δομής και οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, με το ζήτημα των εξοπλισμών και με το ζήτημα της διαχείρισης κρίσεων και την πραγματικότητα του εκσυγχρονισμού των επιτελικών σχεδίων και των Πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων, με βάση τα νέα δεδομένα».
Νέα δεδομένα
Σε αναφορά του για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία μαζί με τον κ. Παπακώστα, στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, να διατυπώσουν τις απόψεις τους «για τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει η Συνθήκη της Λισαβόνας».
«Η Συνθήκη της Λισαβόνας», είπε ο κ. Βενιζέλος, «προβλέπει πλέον ρητά ρήτρα αλληλεγγύης». «Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, προβλέπει, επίσης, το θεσμό της μόνιμα διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών στα πεδία της Ασφάλειας και της Άμυνας, και η αμυντική μας συνεργασία είναι προοίμιο αυτής της μόνιμα διαρθρωμένης συνεργασίας, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και τώρα κατανοούμε τι σημαίνει να είναι η Κύπρος κράτος-μέλος της ΕΕ και, επιπλέον, κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ».
Στήριξη της κυπριακής άμυνας
Τη σταθερή και διαχρονική θέση ότι, ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή και η τουρκική απειλή, η ενιαία άμυνα του χώρου Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της στρατηγικής των δύο χωρών, διακήρυξαν χθες στη Βουλή τα κυπριακά κόμματα, καθώς και εκπρόσωποι των ελλαδικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Καλωσορίζοντας τον κ. Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «είναι ευτυχής η συγκυρία» να ευρίσκεται «στο κρίσιμο Υπουργείο της Άμυνας της Ελλάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια διαδρομή μακρά στο δημόσιο βίο της Ελλάδας και στην υπηρεσία των συμφερόντων και των δικαίων του καθόλου Ελληνισμού».
Ευχαριστώντας την Ελλάδα «για τη στήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Ομήρου είπε ότι «τιμούμε και ευγνωμονούμε τους Έλληνες αξιωματικούς, όλα τα μόνιμα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν εδώ στην Κύπρο με αφοσίωση και ζήλο και με αγάπη προς την Κύπρο», καθώς και όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την Κύπρο.
«Είναι γνωστό», δήλωσε ο κ. Ομήρου, «ότι οι Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών στήριξαν αυτή τη συνεργασία (Κύπρου - Ελλάδας) και έχουν σταθερή προσήλωση προς το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο ήταν απαύγασμα της συλλογικής σοφίας του Έθνους, αφού ο τουρκικός επεκτατισμός και η τουρκική απειλή στρέφονται κατά και της Κύπρου και της Ελλάδας».
Ζούμε σε νέο αμυντικό περιβάλλον, λέγει ο ΔΗΣΥ
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και με τη στήριξη και της Ελλάδας, αναβαθμίστηκε η αμυντική δυνατότητα της Κύπρου».Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο, ευχόμενος «τη συνέχιση αυτής της αγαστής συνεργασίας, για το εθνικό καλό».
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Αριστοτέλους δήλωσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής μας πολιτικής και για την επιβίωσή μας ως Ελληνισμού σε αυτόν τον χώρο».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι καλωσορίζει με όσο μεγάλη θέρμη μπορεί τον κ. Βενιζέλο και τους άλλους βουλευτές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από τον Πρόεδρο και βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη εκφράστηκε η υιοθέτηση των προσφωνήσεων των δύο Προέδρων των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών, «που», όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, «δεν ήσαν απλές φιλοφρονήσεις, αλλά ήσαν τοποθετήσεις ουσίας και στις συναντήσεις πρέπει να είμαστε πάντα ουσιαστικοί, ιδιαίτερα όταν η συνάντηση είναι μεταξύ αδελφών Ελλήνων».
Αλληλεγγύη από τα ελλαδικά κόμματα
Στους Κυπρίους βουλευτές απευθύνθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή των Ελλήνων Ευτύχιος Δαμιανάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Πλακιωτάκης, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της αλληλεγγύης, συμπαράταξης και στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα, τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και στις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης Βενιζέλου περιλαμβάνετο επίσκεψη προσκύνημα στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και Στρατόπεδο «Αντ/γου Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα. Με την ολοκλήρωση των επαφών του ο ΥΠΕΑΜ αναχώρησε χθες το απόγευμα για την Αθήνα, από το Αεροδρόμιο Λάρνακας.
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_6876.html#ixzz0ZH6073ym