10 Δεκεμβρίου 2009

«Κίνδυνος καταπάτησης για 3 εκατ. στρέμματα»

Σταα 3 εκατ. στρέμματα υπολογίζεται η δημόσια γη στις εκτός σχεδίου περιοχές στο σύνολο της χώρας, που κινδυνεύει να καταπατηθεί με την καθυστέρηση του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ο Κώστας Βλαχάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας και αυτό αποδείχθηκε ότι καθιστά ευάλωτα τα δημόσια ακίνητα για μια οκταετία. Ο επίδοξος καταπατητής μπορεί με μια απλή δήλωση στο Κτηματολόγιο να ιδιοποιηθεί ένα ακίνητο και η παρανομία να εντοπιστεί μετά από οκτώ χρόνια.

Σημείο-κλειδί είναι η σύνταξη και επικύρωση των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας, οι οποίοι, όπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, θα κατοχυρώσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και παράλληλα θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Μάλιστα, με μια σειρά μέτρα που προτείνονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ώς το 2016 για το σύνολο της χώρας. Τα έσοδα προβλέπεται να καλυφθούν από το κτηματόσημο που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες. «Οι καθυστερήσεις πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα», τόνισε ο Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος του ΤΕΕ. Υπολογίζεται ότι το κόστος των δασικών χαρτών ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Με το πρώτο πακέτο του Κτηματολογίου (1996-2002) είχαν καταγραφεί οι ιδιοκτησίες σε 323 δήμους που καλύπτουν 7,69 εκατ. στρέμματα, από τα οποία τα 3,58 εκατ. αφορούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δασικοί χάρτες που έχουν εκπονηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις καλύπτουν το 5,82% της χώρας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν επικυρωθεί εδώ και μια οκταετία, με εξαίρεση το Αστρος και τα Δολιανά. Με το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης (2008) σε 113 δήμους καλύπτονται τα δικαιώματα σε 3,53 εκατ. στρέμματα και βρίσκονται σε φάση σύνταξης δασικοί χάρτες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

«Η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών να προηγείται της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης κάθε περιοχής», τόνισε ο Θ. Μαρκόπουλος, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ ο Γ. Μαρούκης από τη διεπιστημονική επιτροπή Κτηματολογίου τόνισε πως, με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον ορισμό του δάσους, οι χάρτες της πρώτης φάσης του Κτηματολογίου, που έχουν εκπονηθεί με βάση τις προδιαγραφές του νόμου 998/78, μπορούν άμεσα να αναρτηθούν για να υποβληθούν ενστάσεις και να ακολουθήσει η επικύρωσή τους.

Προβλήματα δημιουργούνται και με τον καθορισμό της ζώνης αιγιαλού και παραλίας. Εβδομήντα χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου νόμου έχει οριοθετηθεί μόλις το 20% της παράκτιας ζώνης που ανήκει στο Δημόσιο. Μέσα από το Κτηματολόγιο μπορεί άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να κερδίσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πάνω από 80 εκατ. ευρώ, που καταβάλουν για τις οριοθετήσεις.

Πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων, που λειτουργούν παράλληλα με τα υποθηκοφυλακεία, οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν τα ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται. «Θα μπορούσαν να διευθετηθούν αμέσως τα πρόδηλα σφάλματα και όχι να οδηγούνται στα δικαστήρια, περιμένοντας ώς 1,5 χρόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας για τον ορισμό δικάσιμου», τόνισε ο Κ. Σχοινάς, αντιπρόεδρος του ΔΣΑ. Μαζί με το ΤΕΕ εισηγούνται τη δημιουργία μόνιμων κτηματολογικών γραφείων, που θα λειτουργούν με πλήρη μηχανοργάνωση και θα εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες. Διαφορετική άποψη εξέφρασαν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, που δεν είχαν κληθεί στη συνέντευξη, αλλά ο εκπρόσωπός τους στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε το Κτηματολόγιο «προβληματικό έργο» και «επικίνδυνο για την ασφάλεια των συμβολαίων». Είναι γεγονός ότι σε επτά δήμους της πρώτης φάσης (Κέρκυρα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Μύκονος, Σύρος κ.λπ.) έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη στις καταγραφές και το Κτηματολόγιο έχει αναγκαστεί να στείλει υπαλλήλους για τεχνική υποστήριξη. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός κατηγόρησε τους υποθηκοφύλακες για υπονόμευση του Κτηματολογίου.

Οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το Κτηματολόγιο. Η καταγραφή των τίτλων ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2008, αλλά ώς τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα έσοδα από το κτηματόσημο, που εκτιμώνται σε 240 εκατ. ευρώ. Λόγω ενστάσεων δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους ώστε να ξεκινήσει το ουσιαστικό Κτηματολόγιο. Υπολογίζεται ότι οι πρώτες αναρτήσεις των κτηματολογικών χαρτών θα γίνουν στα τέλη του 2010 και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το αναλογικό κτηματόσημο.

Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίες είσπραξης των 35 ευρώ για όσους είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο της πρώτης φάσης. Υπολογίζεται ότι τα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται στις αρχές του 2010. *

πηγή ελευθεροτυπία