4 Νοεμβρίου 2009

Ολυμπιακή… προσγείωση στη μεταφορά ασθενών

Έξω τα φορεία από την Olympic Air. Να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ΕΚΑΒ Β. Αιγαίου, προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ




Τα «καλά» της ιδιωτικοποίησης αρχίζουν να νιώθουν στο πετσί τους οι νησιώτες ασθενείς οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ταξιδέψουν ούτε με την Ολυμπιακή παρά μόνο εάν συνοδεύονται από γιατρό, μιας και η εταιρεία ακολουθεί την ίδια πρακτική που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν από την Aegean και την Athens Airways.
Μέχρι τώρα, ένα μήνα μετά την αλλαγή του καθεστώτος στη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα για τη μεταφορά ασθενών από το «Σκυλίτσειο», όπως δήλωσε στην «Α» ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, Γιάννης Κουτσοδόντης, ωστόσο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξουν στην πορεία, αφού δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στο κέντρο αεροπορικώς, με φορείο.
«Γνωρίζοντας τις δυσκολίες μεταφοράς των ασθενών με την Aegean, επιλέγαμε την Ολυμπιακή που εξυπηρετούσε πολύ. Αυτή τη στιγμή η Ολυμπιακή είναι ιδιωτική εταιρεία και εκείνο που προέχει είναι το κέρδος, ανεξάρτητα από το εάν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο κ. Κουτσοδόντης, δηλώνοντας αποφασισμένος, από πλευράς ΣΕΣΝΟΧ, να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και να υπάρξει άμεση και οργανωμένη αντίδραση.
Κατά τον ίδιο δύο λύσεις υπάρχουν μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται: Η μία είναι η κυβέρνηση νομοθετικά να υποχρεώσει τις ιδιωτικές εταιρείες για τη μεταφορά των ασθενών και η άλλη είναι να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημά τους για δημιουργία ΕΚΑΒ Βορείου Αιγαίου, ώστε γρήγορα και σωστά οι ασθενείς να διακομίζονται στο κέντρο.
«Αυτή τη στιγμή αν υπάρξει περιστατικό θα πρέπει να κληθεί η στρατιωτική ντακότα, διαδικασία που για να ολοκληρωθεί χρειάζονται τρεις ώρες», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, παρουσιάζοντας τη μία και μοναδική λύση για τη μεταφορά ασθενούς και συνέχισε:
«Υπάρχουν περιστατικά για τα οποία δε χρειάζεται συνοδεία γιατρού. Η αξιολόγηση γίνεται από το γιατρό ή από το νοσοκομείο. Όταν λοιπόν το νοσοκομείο τους λέει ότι δε χρειάζεται συνοδεία γιατρού, αλλά άμεση μεταφορά στην Αθήνα γιατί θα κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς αν παραμείνει, σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει κατά την πτήση. Αυτήν την ευθύνη την αναλαμβάνει το νοσοκομείο το οποίο υπογράφει το χαρτί ή ο γιατρός, αλλά οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν τη φασαρία που συνεπάγεται η μεταφορά ασθενών και τις επιβαρύνει οικονομικά».
Βέβαια οι νησιώτες απαιτούν ίση αντιμετώπιση, κάτι που οφείλει να διασφαλίσει η εκάστοτε κυβέρνηση, αν δε θέλουμε να μένουμε μόνο στις βαρύγδουπες δηλώσεις για ενίσχυση της νησιωτικότητας. Με τέτοιες πρακτικές η απόσταση της Χίου από το κέντρο μεγαλώνει και όχι αδίκως ο κος Κουτσοδόντης υποστήριξε ότι αντιμετωπιζόμαστε ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Αυτό για το ΣΕΣΝΟΧ δε σημαίνει ότι θα αφήσει το θέμα να πέσει κάτω, μια και όπως είπε «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αυτό έτσι, γιατί κινδυνεύουν ζωές», αφού είναι αρκετά τα περιστατικά που και από το νησί μας για λόγους υγείας χρειάζεται να πάνε στο κέντρο.
Ενδεικτικό το παράδειγμά του για τα ΑμΕΑ που πρέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς με φορείο, λέγοντας ότι «καταδικάζονται να μην μπορούν να μεταφερθούν χωρίς συνοδεία γιατρού».
Στο θέμα έκανε εκτενή αναφορά η εφημερίδα της Λέσβου «Αιολικά Νέα» η οποία εκτός του ότι εστιάζει στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Ιατρική Υπηρεσία του Βοστάνειου Νοσοκομείου και από το εκεί σωματείο εργαζομένων επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για περιστατικά ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα που ταξιδεύουν υποστηριζόμενοι στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη, ασθενών με πνευμονολογικά προβλήματα που ταξιδεύουν σε φορείο υποστηριζόμενοι από φορητή μονάδα παροχής οξυγόνου, όπως επίσης και άλλα περιστατικά κατάκοιτων πολιτών με διάφορες σοβαρές παθήσεις για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένη νοσηλεία και επεμβάσεις στην Αθήνα. Τα παραπάνω σοβαρά περιστατικά δεν διακομίζονταν στην Αθήνα με πλοία της γραμμής, καθώς οι γιατροί δε ρίσκαραν το 10ωρο ταξίδι στη θάλασσα, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή σε περίπτωση που προκύψει εν πλω επιπλοκή με την υγεία του».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία επικαλείται ότι τα αεροσκάφη της δεν έχουν τις προδιαγραφές για μεταφορά κατάκοιτων ασθενών και κατόπιν τούτου μπλοκάρει κυριολεκτικά την όλη διαδικασία, με μοναδική πλέον εναλλακτική λύση την κλήση στρατιωτικού αεροσκάφους.