Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε πάνω από δυο εκατομμύρια χαμηλόμισθους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα χρήματα για το επίδομα θα προέλθουν από την έκτακτοι εισφορά στα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και την επιβολή του τέλους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, κινείται στην κατεύθυνση τήρησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά.
Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.
1. Το ύψος της ενίσχυσης θα χορηγείται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. -Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.
-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.
-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.
-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.
-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και
-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ. Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%). Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με το συνολικό κόστος να ανέρχεται άνω του ενός δισ. ευρώ. Τα χρήματα για την χορήγηση του επιδόματος θα προέλθoυν από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που θα επιβληθεί σε 300 επιχειρήσεις και θα αφορά τα κέρδη του 2008.
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αφορά συνολικά 2.547.500 άτομα τα οποία θα ενισχυθούν με το συνολικό ποσό του 1.068.400.000. Τα 348,2 εκατ. ευρώ αφορούν 444.500 άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (βλέπε ανώτερω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).
Ταυτόχρονα τα 720,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 2.103.000 άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
2. Ειδικότερα οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης για κάθε έναν θα είναι τα εξής:
-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα.
-Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000.
-Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000.
-Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000.
-Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000.
-Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα.
-Αποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.
-Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα. "Η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ. Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, θα αναρτηθεί το απόγευμα στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Γ. Παπανδρέου: Αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου σε σχέση με την πολιτική που άσκησε η ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι "δημοσιονομικά ουδέτερο" (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.
Βελτιώσεις ζήτησε ο Ε. Βενιζέλος
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε απολύτως με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς και με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσε βελτιωτικού χαρακτήρα προτάσεις σε σχέση με τις κατηγορίες των δικαιωμένων της εισοδηματικής ενίσχυσης, με την σκέψη όπως είπε ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στη χώρα μας, το συνολικό κόστος του οποίου έχει υπολογισθεί σε περίπου 0,4 του ΑΕΠ.
Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να περιληφθούν στα μέτρα, ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, όσοι προσφέρουν στην πραγματικότητα μισθωτές υπηρεσίες και όσοι έχουν αποδεδειγμένα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
|