19 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)


Γενική αμνηστία από τον «Τειρεσία» για συνεπείς επιχειρηματίες και ιδιώτες και ρύθμιση χρεών επαγγελματιών προβλέπουν νομοσχέδια που εισήγαγε χθες και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο η επί της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπουργός Λούκα Κατσέλη. Στόχος να δοθεί ανάσα στην αγορά και να «μαζευτούν» οι συνέπειες από τα κανόνια που έσκασαν την τελευταία διετία που εντάθηκε η οικονομική κρίση. Θα...
αμνηστευθούν όσοι επιχειρηματίες βρίσκονται στη λίστα του «Τειρεσία» για ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές από την 1η Ιανουαρίου 2008 και στο μεταξύ εξόφλησαν την οφειλή τους, ή θα το πράξουν εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πρακτικό αποτέλεσμα: θα τους χορηγείται άμεσα βιβλιάριο επιταγών, καθώς θα αρθεί το μέτρο της διοικητικής στέρησής του.
Βιβλιάρια
Επίσης, κατά τη διάρκεια της στέρησης βιβλιαρίου επιταγών, επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους, εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό, είναι εγγυημένη από φερέγγυο, κατά την αξιολόγηση της τράπεζας, τρίτο πρόσωπο μέχρι του ύψους αυτού.
Τα δεσμά του «Τειρεσία» σπάζουν περαιτέρω, καθώς με άλλα άρθρα του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι:
Τράπεζες που έχουν διαβιβάσει στον «Τειρεσία» δυσμενή αρχεία, όταν εξοφλούνται οι οφειλές υποχρεούνται να ενημερώνουν τον «Τειρεσία» μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη.
Δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσφεύγει με τη διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζονται στον «Τειρεσία» το δυσμενές δεδομένο της οφειλής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο επί της οφειλής, όταν υφίστανται σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση της οφειλής και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα.
Ανάσα στους εμπόρους αναμένεται να δώσουν και οι ρυθμίσεις που λαμβάνονται με το νομοσχέδιο, καθώς:
Αυξάνεται σε 30 ημέρες (από οκτώ ημέρες που ισχύει σήμερα) η χρονική περίοδος εντός της οποίας θα μπορεί ο επιχειρηματίας να εξοφλήσει την ακάλυπτη επιταγή και να βγει από τη λίστα του «Τειρεσία».
Μειώνεται σε 10 έτη (από 15 τώρα) ο ανώτατος χρόνος παραμονής στον «Τειρεσία».
Στο εξής το ανώτατο ποσό ακάλυπτης επιταγής που θα... οδηγεί τον επιχειρηματία στον «Τειρεσία» θα είναι 5.000 ευρώ (από 1.000 σήμερα).