18 Νοεμβρίου 2009

Αντιπροσωπεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών υπό τον πρόεδρο κ. Θ. Βενιάμη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον

Αντιπροσωπεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών υπό τον πρόεδρο κ. Θ. Βενιάμη και τους κυρίους Μ. Χανδρή, Γ. Γράτσο, Ι. Κ. Λύρα και την δρ. Άννα Μπρεδήμα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια των τακτικών επαφών της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας με τους αρμοδίους των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ 9 και 13 Νοεμβρίου 2009.

Η εφοπλιστική αντιπροσωπεία στη διάρκεια των επαφών της είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να ενημερωθεί από την αμερικανική πλευρά, ως εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλίας που είναι παραδοσιακός στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών όπως σχετικώς τονίσθηκε, σε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:

Στην διαχείριση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις ατμοσφαιρικές εκπομπές των πλοίων, αλλά και στην αντιμετώπιση της μάστιγας της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν.

Από την ελληνική πλευρά τονίσθηκε ότι σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή των τελευταίων ετών, επιβάλλεται η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεως των φορέων της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετες και εύκολες λύσεις, όπως είναι τα μέτρα προστατευτισμού πάσης φύσεως, ενώ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή (COP 15) και συμφωνήθηκε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του ΙΜΟ προκειμένου να έχει παγκόσμια εφαρμογή για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.

Όσον αναφορά στο θέμα της αναβιώσεως της πειρατείας και την έξαρση των σχετικών κρουσμάτων ανοικτά της Σομαλίας και του Κόλπου του Άντεν, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, ενώ εκφράσθηκε ικανοποίηση για την κινητοποίηση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίσθηκε η σημασία της αντιμετωπίσεως των αιτίων της πειρατείας στη ξηρά και η αποκατάσταση κράτους δικαίου στη Σομαλία καθώς και η ανόρθωση της οικονομίας της.

Οι εκπρόσωποι της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά στην ύπαρξη ενόπλων κρατικών, ή ιδιωτικών φρουρών επί των πλοίων, λόγω σειράς νομικών και ασφαλιστικών προβλημάτων.

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ 85, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 185 38, ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜATA: EFOPLISTENONIS-ΠΕΙΡΑΙΑΣ,

ΤΗΛ: + 30 210 42 91 159-65, FAX: + 30 210 42 91 166, +30 210 42 90 107, EEE/UGS, E-MAIL: ugs@ath.forthnet.gr

Σελίδα 2

Εξ’ άλλου στις συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, τονίσθηκε η προσφορά των αξιόπιστων , ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών της ελληνικής ναυτιλίας προς το αμερικανικό εμπόριο με αποτέλεσμα τον διαρκή εφοδιασμό της χώρας με φορτία καίριας σημασίας όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πρώτες ύλες, ενώ ενημερώθηκαν οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας για την συμβολή των ελληνικών προξενικών λιμεναρχείων στους αμερικανικούς λιμένες Νέας Υόρκης και Χιούστον, για την απρόσκοπτη μεταφορική διαδικασία των ελληνικών πλοίων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ηγετική θέση που κατέχει ο ελληνικός στόλος στον κατάλογο του προγράμματος Qualship 21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Οι συζητήσεις της αντιπροσωπείας της ΕΕΕ και οι επαφές της στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν σε ευρύ κύκλο κυβερνητικών και διοικητικών αρμοδίων όπως ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέι Λα Χουντ, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντριου Σαπίρο, ο ναύαρχος Ταντ Άλλεν αρχηγός της Ακτοφυλακής και ο ναύαρχος Μαρκ Μπάζμπυ διοικητής της υπηρεσίας Military Sealift Command.

Επίσης η ελληνική αντιπροσωπεία είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής Επιτροπής κ. Ρίτσαρντ Λιντίνσκι, την διευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Ασφάλειας κυρία Μάργκο Οτζ, την πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κυρία Φ. Φράγκος-Τάουνσεντ, ενώ επισκέφθηκαν την εφοπλιστική οργάνωση Γουόρλντ Σίππινγκ Κάουνσιλ, το Αμερικανικό Ναυτικό Επιμελητήριο, την Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας , το Αμερικανικό Συμβούλιο Σιτηρών, την Υποεπιτροπή της Βουλής με αρμοδιότητα την Ακτοφυλακή και τις Θαλάσσιες Μεταφορές, τις Επιτροπές Εμπορίου, Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Γερουσίας, καθώς και τον Αμερικανικό Νηογνώμονα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εφοπλιστικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κ. Β. Κασκαρέλης παρέθεσε επίσημο γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν μέλη της ομογένειας και εκπρόσωποι των αμερικανικών αρχών.