23 Νοεμβρίου 2009

«Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών»

Ερώτηση

Προς την αξιότιμη Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών»

Προσφάτως, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το γενικό πλαίσιο των ρυθμίσεων νομοσχεδίου που αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Μάλιστα, στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται να υπαχθούν και όλα τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί, Ενώσεις, ομάδες παραγωγών) εξαιρουμένων των εγγυημένων δανείων.

Καθώς, όμως, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας ταλαιπωρείται από το υψηλό κόστος παραγωγής, την διαρκή πτώση των τιμών, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, τις πιέσεις των καρτέλς, τις οδυνηρές ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και τον υπέρμετρο τραπεζικό δανεισμό, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σκέπτεται η Κυβέρνηση να διευρύνει την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και στα εγγυημένα δάνεια;

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να νομοθετήσει την διαγραφή μέρους τουλάχιστον των εγγυημένων δανείων, έτσι ώστε να ανακουφίσει αποτελεσματικά, μέσω μιας μερικής έστω αγροτικής και κτηνοτροφικής «σεισάχθειας», τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ροντούλης Γ. Αστέριος