5 Νοεμβρίου 2009

Οι περικοπές δεν αγγίζουν τους βουλευτές

voulisun1Περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Με μείωση ανελαστικών δαπανών ο προϋπολογισμός για το 2010 θα είναι μειωμένος κατά 3.887.000 €.
Άθικτες παραμένουν όμως οι αποζημιώσεις και τα πολυπληθή προνόμια των βουλευτών, των οποίων κατά κοινή ομολογία η προσφορά είναι δυσανάλογη με τις απολαβές που τους παρέχει η πολιτεία.
Οι Έλληνας βουλευτής κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερο, από όσο κοστίζει ένας βουλευτής της Γερμανία στον προϋπολογισμό της χώρας του.
Το μηνιαίο κόστος για κάθε βουλευτή υπερβαίνει τα 30.000 €. Ενώ αντίθετα για κάθε Γερμανό βουλευτή το μηνιαίο κόστος είναι κάτω από 27.000 €.
Στον Γερμανό βουλευτή δεν διατίθεται ούτε αυτοκίνητο, ούτε αστυνομικός.
Η μηνιαία αποζημίωσή του ανέρχεται σε 7.668 €. Στο οποίο προστίθεται ένα ποσό 3.690 € για ενοίκιο γραφείου, ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τέλη, εφημερίδες και λοιπά έξοδα. Δικαιούται δε να προσλάβει συνεργάτες, με τους οποίους δεν πρέπει να έχει συγγενική σχέση, με δαπάνη της Βουλής που να μην υπερβαίνει το συνολικό μηνιαίο ποσό των 14.712 €. Του παρέχεται μία κάρτα για το σιδηρόδρομο, την οποία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μόνο για υπηρεσιακά ταξίδια.
-μηνιαία αποζημίωση περίπου 6.100 ευρώ. Ετησίως έχουν εισόδημα 85.000 ευρώ, καθώς η αποζημίωση αφορά 14 μήνες.
-το ποσό αυτό προστίθεται η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία είναι 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή.

Παράλληλα οι βουλευτές δικαιούνται:
-1 κινητό οιασδήποτε εταιρείας. Η Βουλή καλύπτει μέχρι 200€ κάθε μήνα
-8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας. Η Βουλή πληρώνει μέχρι 12.000€.
-αυτοκίνητο: το μισθώνει (με λήζινγκ) η Βουλή.(περίπου 600€ μηνιαίο κόστος)
-διαμονή: οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο ή καταβολή ενοικίου εφόσον προτιμούν να βρουν διαμέρισμα. (1000€)
-γραφείο: όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν γραφείο. Κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας δίνεται από τη Βουλή, εφόσον δηλώσουν ότι δεν έχουν στην Αθήνα. Η Βουλή παρέχει και γραφική ύλη. (1500€)
-ταχυδρομική ατέλεια. (12.500€ ετησίως)
-ατέλεια στις μετακινήσεις: ισχύει για μετακινήσεις στην Ελλάδα με ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.
Αναφορικά με τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 €.
Επίσης τους παρέχεται επίδομα οικογενειακών βαρών βάσει δήλωσης για την οικογενειακή κατάστασή τους (ισχύει ό,τι για τους δημόσιους υπαλλήλους: 10% για τον έγγαμο και 5% για κάθε παιδί).
Αν υπολογιστούν και αθροιστούν όλα αυτά φθάνουν τις 30.000€ το μήνα.
Η σύγκριση γίνεται με τη Γερμανία γιατί είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.