27 Νοεμβρίου 2009

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πλήρη κινητικότητα!

http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_8785.html

Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα 30 Νοεμβρίου!
Ο Ερντογάν στον Ομπάμα 7 Δεκεμβρίου!
Ο Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο στη συνέχεια!


Τα Ελληνοτουρκικά σε πλήρη κινητικότητα, ενώ στην ελληνική Βουλή υπήρξε και η πρώτη μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης Παπανδρέου με τη Νέα Δημοκρατία για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης!
Όλα αυτά ενώ στις 30 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και λίγα 24ωρα αργότερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας πάρει προηγουμένως απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια θα μεταβεί και αυτός στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον κ. Ομπάμα. Φυσικά θα ακολουθήσει η διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες, στις οποίες αποφάσεις θα λαμβάνεται υπ' όψιν και η επίλυση του Κυπριακού!
Με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του κ. Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν συνδέει τώρα η Άγκυρα το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του τις επόμενες ημέρες. O κ. Νταβούτογλου έρχεται το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, όμως δεν έχει ζητήσει ακόμη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, περιμένοντας- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να διαβάσει πρώτα την επιστολή Παπανδρέου που αναμένεται να αποσταλεί ακόμη και σήμερα.
Την ίδια ώρα η Αθήνα υποβαθμίζει τη σημασία της επιστολής. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η επιστολή Ερντογάν να ανάγεται σε τόσο ξεχωριστό ζήτημα και ότι είναι πάγια τακτική της Άγκυρας να γράφει «για τα ζητήματα που νομίζει ότι την αφορούν». Άλλωστε η Άγκυρα- σημειώνουν διπλωματικές πηγές- έχει κάθε λόγο να βιάζεται εν όψει της αξιολόγησής της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και να επιδιώκει με την επιστολή Ερντογάν να εμφανιστεί εποικοδομητική και έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα.
Πάντως έως τώρα από την τουρκική πλευρά διέρρει η πληροφορία ότι θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία μάλιστα ο Α. Νταβούτογλου θα θέσει θέμα έναρξης συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέιβιντ ή Μπούργκενστοκ (2004) για το Κυπριακό.
Η Άγκυρα δεν κρύβει ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Κυπριακό πριν από τις εκλογές στα Κατεχόμενα, τον Απρίλιο του 2010, ώστε αυτό να αποτελέσει και μέτρο διάσωσής της από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Το ζήτημα έχει θέσει ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου, κατά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να ζητήσει και τη στήριξη της Ουάσιγκτον.
Όσον αφορά τον διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για το Αιγαίο, τον οποίο ζητεί ο Τ. Ερντογάν, η Αθήνα θα τον απορρίψει όπως κατέστησε σαφές χθες μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο Δ. Δρούτσας. «Κανένας διάλογος εφ΄ όλης της ύλης με την Τουρκία. Δεν φοβόμαστε την απευθείας επαφή, την επιδιώκουμε. Οι θέσεις μας βασίζονται σε ισχυρά επιχειρήματα και στο Διεθνές Δίκαιο. Από την Τουρκία περιμένουμε και πράξεις, εκτός από διακήρυξη προθέσεων» είπε, ενώ αναφέρθηκε στην «προκλητική και παράνομη συμπεριφορά» από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία «δεν δημιουργεί, ούτε πρόκειται να ανατρέψει το Διεθνές Δίκαιο».
Στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, το οποίο έχει θέσει στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν στη λογική της αμοιβαιότητας, ο Δ. Δρούτσας μιλώντας στη Βουλή είπε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν συζητεί θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες με τρίτες χώρες». Άφησε μάλιστα αιχμές για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία, όπως είπε, «διολίσθησε σε αυτό το θέμα», αναφερόμενος- λένε διπλωματικές πηγές- στην επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα όταν έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του είχε παραδεχθεί πως είχε συζητήσει το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η αναφορά του αυτή, πάντως, προκάλεσε την έντονη δυσφορία των βουλευτών της Ν.Δ. οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις και κατόπιν αποχώρησαν από την αίθουσα.