Κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Λιμενικού Σώματος, παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί το θέμα της θωράκισης των συνόρων της χώρας, με έμφαση στα νευραλγικά λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κορίνθου. Στρατηγικός στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αποτροπής, ώστε να μη χρησιμοποιείται η χώρα μας ως διαμετακομιστικό κέντρο μεταναστών από την Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.
Στη σύσκεψη κατέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις τους οι Λιμενάρχες των τριών βασικών λιμανιών, αλλά και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των αντίστοιχων περιοχών. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ιταλός αστυνομικός σύνδεσμος της Ι nterpol .
Κοινή παραδοχή και αφετηρία του νέου πολιτικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η παράνομη μετανάστευση, η πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων και η διακίνηση ανθρώπων είναι αλληλένδετα στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά ταυτοχρόνως και μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
- Η δημιουργία ενός στρατηγικού διακλαδικού οργάνου με τη συμμετοχή των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, του Διοικητή της ΕΥΠ και του Ειδικού Συμβούλου για θέματα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Φώτη Νασιάκου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επεσήμαναν την ανάγκη, αυτή η διακλαδική συνεργασία, να έχει μόνιμο χαρακτήρα, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η διακλαδική αυτή δομή λειτουργίας για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, θα αποτελεί στην ουσία οδηγό για όλες τις δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών, όσο και σε επιμέρους τομείς, όπως ναρκωτικά και οργανωμένο έγκλημα, θα συμπληρωθεί από μία διακλαδική βάση δεδομένων και πληροφοριών, στα πρότυπα του Ολυμπιακού μοντέλου, με στόχο τη συγκέντρωση, αξιολόγηση και αξιοποίησή τους.
- Η ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, από κοινά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, με χαρακτηριστικά μονιμότητας και όχι περιοδικότητας, αλλά και με ενίσχυση των Υπηρεσιών με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα συμβάλλει τόσο στον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων ανθρώπων, όσο και των πλαστών εγγράφων που διαθέτουν. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εστίασε στον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται το ελεγκτικό έργο επισημαίνοντας ότι «η επιχειρησιακή δράση θα πρέπει να είναι κοινή και μόνιμη».
- Επιπλέον, για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού θα ζητηθεί από τους Οργανισμούς Λιμένων να πράξουν, τουλάχιστον τα ελάχιστα των δυνατοτήτων τους, για την εφαρμογή του Κώδικα ISPS , με στόχο την προμήθεια των υπηρεσιών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας.
- Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την εξιχνίαση της πολύπλευρης δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ευρύτερων εγκληματικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.
- Αναγκαία θεωρείται και η εφαρμογή κοινού σχεδίου εκπαίδευσης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως όσων υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις, για την καλύτερη θωράκιση των συνόρων της χώρας.
Ο πρώτος απολογισμός της αποτελεσματικότητας του σχεδιασμού για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.