Κατά της κυβέρνησης της ΝΔ στράφηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, σχετικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας. Τα όσα είπε προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι εν τέλει αποχώρησαν.
«Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει καθαρές, ξεκάθαρες, θέσεις σε όλα τα θέματα. Αυτές τις θέσεις εμείς μεταφέρουμε κι αυτές συζητούμε. Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά με ξένα κράτη θέματα που αφορούν σε Έλληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση», δήλωσε ο Δ. Δρούτσας προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή.
Οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «πολιτική συκοφαντία αίσχιστου είδους» και προειδοποίησαν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να αναγκαστεί είτε να ανακαλέσει ο κ. Δρούτσας είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, στο περιθώριο της ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι ο κ. Δρούτσας επικαλέστηκε το θέμα της διολίσθησης έχοντας υπ΄ όψη την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο Κώστας Καραμανλής με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία πριν μερικά χρόνια, όπου ο Εργογάν είχε δημοσίως θέσει θέμα μειονότητας στην Ελλάδα, χωρίς ο τότε πρωθυπουργός να αντιδράσει.
Από σεβασμό και μόνον, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπενθυμιστεί στη Βουλή το θέμα της συνέντευξης.
Οι ίδιοι κύκλοι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν στην επιστολή που ο κ. Ερντογάν απήθυνε στον Γιώργο Παπανδρέου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, γινόταν αναφορά σε θέματα μειονοτήτων, σχολίασαν ότι στην επιστολή η Άγκυρα έχει θέσει θέματα που εκείνη νομίζει ότι την αφορούν, άρα και θέμα μειονότητας.
Είχαν προηγηθεί οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν για μυστική διπλωματία και ότι προσπάθησε να αποκρύψει την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Έλληνα ομόλογο του Γ.Α. Παπανδρέου. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών να διευκρινίσει αν στην επιστολή αυτή ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέτει και θέματα μειονότητας.
Απαντώντας ο Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «καμία μυστική διπλωματία δεν γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε κανένα ίχνος μυστικής διπλωματίας υπάρχει, επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή».
Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών διέψευσε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας, που θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες, κρύβονται προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα της ονομασίας της γείτονος.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «παραμένει κορυφαία εθνική υπόθεση», χαρακτήρισε τις συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ ως «ένα παράθυρο προσεκτικής αισιοδοξίας» και επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι μια βιώσιμη λύση, βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο θεσμικό πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Δρούτσας στις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας», χαρακτήρισε αυτονόητη την υλοποίηση του σημαντικού έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη επιβεβαιωθεί διμερής συνάντηση Παπανδρέου - Λαβρώφ στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.