Αρκετά ενωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει το νέο δορυφορικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων (υποκλοπές επικοινωνιών, λήψη φωτογραφιών με διακριτική ικανότητα 40 cm, λήψη real time strategy data κλπ), με το κωδικό όνομα GÖKTÜRK, το οποίο θα αποτελείται από έξι τεχνητούς δορυφόρους.
Η έναρξη του προγράμματος με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου ορίστηκε το 2012.
Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές δυνάμεις αποκτούν αμιγώς δικό τους δορυφορικό σύστημα, υπερβαίνοντας το ευάλωτο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επικοινωνίες, σύστημα δορυφόρων επικοινωνιών TÜRKSAT.
Ο GÖKTÜRK είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα το οποίο θα προορίζεται να καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού Επιτελείου και της υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), το οποίο θα παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας μέχρι αντικειμένου 40 εκατοστών(!), θα παίρνει εικόνες σε υπέρυθρο ή υπεριώδες φάσμα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα, στέλνοντας 90 φωτογραφίες το λεπτό.
Παράλληλα οι δορυφόροι θα φέρουν πέραν από τις ηλεκτροπτικές και φασματικές κάμερες, ειδικές συσκευές υποκλοπής επικοινωνιών και αντιμέτρων (ECM), οι οποίες σε περίπτωση πολέμου θα μπορούν να παρεμβάλλουν τις συχνότητες του αντιπάλου, χωρίς όμως να μπορούν να προσβληθούν από αντί-αντίμετρα (ECCM).
Είναι σημαντικό επίσης να τονισθεί πως οι εν λόγω δορυφόροι θα μπορούν να επιτελέσουν το έργο της άμεσης μεταφοράς δεδομένων προς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση σύρραξης, έχοντας έτσι οι τούρκοι στρατιωτικοί άμεση και πραγματική εικόνα από το θέατρο των επιχειρήσεων (real time strategy data).
Το σύστημα των νέων στρατιωτικών δορυφόρων της Τουρκίας, θα βρίσκεται σε ύψος 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα αποτελείται από περίπου έξι δορυφόρους καλύπτοντας την περιοχή από το Ιόνιο, έως την Κεντρική Ασία.
Το πρόγραμμα GÖKTÜRK έχει χαρακτηριστεί ως «Επείγον» από την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και ο πρώτος δορυφόρος αναμένεται να βρίσκεται στο διάστημα στα τέλη του 2012.
Για το λόγο αυτό, δημιουργείται και μια νέα βάση επίγειων δορυφορικών επικοινωνιών έξω από την Αγκυρα, η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις τουρκικές δυνάμεις και τελεί υπό τη διοίκηση του Τμήματος Διαστήματος της τουρκικής Αεροπορίας.