Οι παλαίμαχοι του Κοινοβουλίου που πρωτοεξελέγησαν το 1974 ή το 1977 είναι πλέον λιγοστοί, ενώ αυξάνονται εκείνοι που στις αρχές της μεταπολίτευσης δεν είχαν ακόμα γεννηθεί ή ήταν βρέφη.
Ο νεότερος βουλευτής, ο κ. Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ, γεννήθηκε ένα χρόνο πριν από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981, ενώ την ίδια στιγμή πολιτικοί όπως οι κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Νεράντζης, Τραγάκης, Χατζηγάκης είχαν ήδη αποκτήσει πολυετή κοινοβουλευτική εμπειρία...
Συνήθως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το Κοινοβούλιο ανανεώνεται κατά το ένα τρίτο και τα κόμματα εμπλουτίζονται με νέο προσωπικό. Στις εκλογές αυτές οι νέοι βουλευτές είναι συνολικά 98, δηλαδή κατά 3 περισσότεροι από ό,τι το 2007.
Από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι 69 δεν ανήκαν στην απελθούσα Βουλή. Βέβαια από αυτούς οι 15 είχαν καταγράψει παλαιοτέρα τη δική τους πολιτική παρουσία και η αύξηση των εδρών τους επέτρεψε να επιστρέψουν, κάτι που δεν είχαν επιτύχει πριν από δύο χρόνια.
Αντίστοιχα στη Νέα Δημοκρατία έχουμε 13 νέα πρόσωπα εκ των οποίων οι δύο είχαν εκλεγεί και στο παρελθόν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μέλη του νυν υπουργικού συμβουλίου) από τους 300 που εξελέγησαν οι 72 έχουν διατελέσει στο παρελθόν υπουργοί ή υφυπουργοί έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Οι 27 είναι μέλη παλαιότερων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ οι 45 ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Η ποσόστωση. Το νέο πρόσωπο της Βουλής αποτυπώνεται και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των υπολοίπων κομμάτων καθώς πολλές νέες παρουσίες καταγράφονται σε ΚΚΕ (5), ΛΑΟΣ (6) και ΣΥΡΙΖΑ (5).
Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι στη Βουλή μετέχουν 55 κυρίες που αντιπροσωπεύουν το 1/6 του συνόλου.
Φαίνεται ότι η ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια ξεπέρασε την «υποχρεωτική» διάσταση, με αποτέλεσμα πολλές άξιες κυρίες να κερδίσουν τη μάχη του σταυρού.
Προφανώς οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ 37, η ΝΔ έχει 10, το ΚΚΕ 5, ο ΛΑΟΣ μία και δύο στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ - ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
78 δηλώνουν ότι έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό
Βουλευτές με γνώσεις, εμπειρία και πτυχία. Η ανανέωση της Βουλής φέρνει στο φως και μια νέα γενιά πολιτικών με καλές σπουδές, μεταπτυχιακούς τίτλους, μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, ειδικές σπουδές, σύγχρονα αντικείμενα και ενίοτε επαγγελματική εμπειρία, αντίβαρο στο μοντέλο των στελεχών από τον κομματικό σωλήνα...
Από το σύνολο των βουλευτών οι 78 δηλώνουν σπουδές στο εξωτερικό είτε για την απόκτηση πτυχίου είτε για διδακτορικό.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ 40 μέλη διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα από ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο και αντίστοιχα άλλοι 40 από τη ΝΔ. Βουλευτές με ανάλογες σπουδές διαθέτουν και τα τρία μικρότερα κόμματα. Στην άλλη άκρη τώρα, ελάχιστοι δηλώνουν απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης.
Οσο για το εύρος των σπουδών, ορισμένοι διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το London School of Economics, το Yale, Harvard, MIT κλπ.
ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ Ο ΚΑΖΑΚΟΣ
Πέντε βουλευτές γεννήθηκαν πριν το ‘40
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και εμπειρία μετρούν την κοινοβουλευτική τους πορεία αμέσως μετά τη μεταπολίτευση ενώ ορισμένοι είχαν αναπτύξει δράση ακόμα και προ της δικτατορίας.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, εισήλθε στο Κοινοβούλιο το 1985, ενώ ο πρώην πρόεδρος, Δ. Σιούφας, πρωτοεξελέγη το 1981.
Στην κορυφή της ηλικιακής σκάλας των βουλευτών βρίσκεται ο κ. Κώστας Καζάκος (ΚΚΕ 1935) και ακολουθούν Α. Κακλαμάνης 1936, Θανάσης Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ 1937), Θόδωρος Πάγκαλος 1938 και Κώστας Γείτονας 1939.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η πολιτική προέλευση των βουλευτών μας καθώς ένα σημαντικό ποσοστό πριν κατέλθει στις εθνικές εκλογές έχει μετρήσει τις δυνάμεις του στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε σε θέση νομάρχη ή δημάρχου είτε μέλη συμβουλίου. Από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι 36 έχουν μικρή ή μεγάλη θητεία στην αυτοδιοίκηση και αντίστοιχα από τους 90 βουλευτές της ΝΔ οι 26 έχουν προέλευση από ΟΤΑ. Ανάλογη εμπειρία διαθέτουν 5 στελέχη του ΚΚΕ, 4 στελέχη του ΛΑΟΣ και 3 του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ
4 εξελέγησαν για πρώτη φορά το 1974
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία. Η πολιτική του δράση ξεκινά πριν από τη δικτατορία όταν διετέλεσε γ. γραμματέας Πρόνοιας το 1964, ενώ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1974.
Στην πρώτη μεταπολιτευτική Βουλή εξελέγησαν επίσης οι Γιάννης Τραγάκης, Αναστάσιος Νεράντζης και Σωτήρης Χατζηγάκης.
Στην τάξη του 1977 ανήκουν οι Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ), Μαρία Δαμανάκη (ΚΚΕ) και Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ).
Στην τάξη του 1981 οι Γιώργος Παπανδρέου, Θόδωρος Πάγκαλος, Μανώλης Μπεντενιώτης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μανώλης Σκουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Σιούφας, Βύρων Πολύδωρας.
Μεγάλη ανανέωση του Κοινοβουλίου έγινε το 1989 με τις αλλεπάλληλες εκλογές. Από το ΠΑΣΟΚ τότε εχρίσθησαν πρώτη φορά βουλευτές οι Κ. Βρεττός, Κ. Γείτονας, Β. Γερανίδης. Γ. Διαμαντίδης, Γ. Λιάνης, Γρ. Νιώτης Ν. Σηφουνάκης. Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Τσούρας και Μ. Χρυσοχοΐδης αλλά και ο Μ. Ανδουλάκης βουλευτής τότε του ΣΥΝ.
Αντίστοιχα με τη ΝΔ το 1989 εξελέγη πρώτη φορά ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής καθώς και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ε. Μεϊμαράκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Θ. Ταλιαδούρος Ι. Λαμπρόπουλος και Ν. Νικολόπουλος Στις εκλογές του 1990 μπήκαν στη Βουλή οι Β. Μιχαλολιάκος και Εμμ. Κεφαλογιάννης, ενώ η κάλπη του 1993 ανέδειξε βουλευτές και τους Ευ. Βενιζέλο, Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Γιακουμάτο, Θ. Γιαννόπουλο, Θ. Δαβάκη Θ. Νάκο και Ελσα Παπαδημητρίου.
Από το ΚΚΕ τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εμπειρία διαθέτει η Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα που εκλέγεται συνεχώς από το 1993. Το 1989 εξελέγη πρώτη φορά ο κ. Παφίλης και ο κ. Αντ. Σκυλλάκος, ενώ η κ. Λιάνα Κανέλλη βρίσκεται αδιάλειπτα στη Βουλή από το 2000.
Γιώργος Αποστολίδης