26 Οκτωβρίου 2009

Μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η Βουλή παραμένει κλειστή

Κάθε άλλο παρά έτοιμα στο συρτάρι είχε η κυβέρνηση τα νομοσχέδια που, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις, θα έδιναν το πράσινο φως εντός των πρώτων εκατό ημερών για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εικόνα της χώρας και τη θέση του μέσου έλληνα πολίτη.
Μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η Βουλή παραμένει κλειστή, κατάσταση που θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την 5η Νοεμβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τον πρόεδρο Φ. Πετσάλνικο ενδέχεται να ανοίξει η Βουλή, εάν και εφόσον έχει καταρτιστεί κάποιο νομοσχέδιο και είναι έτοιμο να κατατεθεί. Μέχρι τότε, από τις περίφημες πρώτες εκατό μέρες θα έχει περάσει ήδη ο πρώτος μήνας, ενώ αν αφαιρεθούν η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού, οι διακοπές των Χριστουγέννων, τα Σαββατοκύριακα, οι μέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου και όσες μεσολαβούν από τη συζήτηση των νομοσχεδίων στις επιτροπές έως την ψήφισή τους στην ολομέλεια της Βουλής, προκύπτει ότι μέχρι την εξάντληση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί απομένουν 15 - 18 μέρες νομοθετικού έργου. Η κυβέρνηση σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσει να φανεί συνεπής προς τις εξαγγελίες της, με προφανή τον κίνδυνο να μην τα καταφέρει και να μην ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν χαρακτηριστεί επείγοντα!

Το πρόγραμμα της Βουλής βαραίνει ακόμα περισσότερο, καθώς πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να αναμένεται προσεχώς πληθώρα νομοθετημάτων όχι μόνο από τα οικονομικά αλλά και από άλλα υπουργεία, η κυβέρνηση μέσω του Θ. Πάγκαλου ανέβασε τον πήχυ, εξαγγέλλοντας και τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για την υπόθεση της Ζήμενς και του Βατοπεδίου αρχικά. Η Βουλή θα αποδώσει έτσι τις πολιτικές ευθύνες, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ οι εργασίες των δύο αυτών επιτροπών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και άρα θα «τρέχουν» παράλληλα με το φορτωμένο νομοθετικό έργο. Έτσι, πέραν του προϋπολογισμού, άδηλη είναι και η τύχη των πέντε νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αναθέρμανση της οικονομίας που συγκαταλέχτηκαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη, στις περίφημες πρώτες 100 μέρες. Πρόκειται για τα νομοσχέδια που αφορούν το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για έναν χρόνο, την προστασία των δανειοληπτών, την καταχρηστική πρακτική των τραπεζών, την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και την ίδρυση βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών.

Όπως έχει ανακοινώσει άλλωστε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στους άμεσους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή επιθυμεί επίσης να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ. Σειρά θα πρέπει να πάρει το νομοσχέδιο για τα καμένα και η ειδική νομοθετική ρύθμιση για όσους εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους που έχει εξαγγείλει η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ενώ στο σημείο αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξη η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντός του έτους με τον νέο εκλογικό νόμο που σκοπεύει να ψηφίσει στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου και απαιτεί κατάτμηση των περιφερειών…

Την ανάγκη μάλιστα να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημόσια ζωή τόνισε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε λανθασμένους χειρισμούς στο ανακριτικό έργο στην υπόθεση Χριστοφοράκου, προϊδεάζοντας έτσι ότι η υπόθεση της Ζήμενς θα είναι η πρώτη που θα απασχολήσει τη νέα Βουλή…