11 Οκτωβρίου 2009

Τα κρίσιμα πρόσωπα του Υπουργικού Συμβουλίου

Το μοντέλο διακυβέρνησης Παπανδρέου

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

καθημερινή

Tον βηματισμό της επιχειρεί να βρει η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς το εύρος της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα πολλά νέα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύθηκε χαρτοφυλάκιο έχουν τοποθετήσει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος. Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και την «ανασυγκρότηση» του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κατέδειξε ότι θα υιοθετήσει ένα μοντέλο διακυβέρνησης κατά πολύ διαφορετικό από εκείνο των προκατόχων του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην οργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, την ευθύνη του οποίου θα έχει ο κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος φέρεται να έχει δρομολογήσει ήδη τη στελέχωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θέλει να «απορροφηθεί» από την καθημερινότητα της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, καθώς στις προτεραιότητές του είναι η χάραξη των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης, ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία του στη διεθνή σκηνή, καθώς εκτιμά πως η χώρα έχει χάσει σημαντικό έδαφος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης, μέσω της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γ. Παπανδρέου εξέπεμψε σαφές στίγμα για τις προτεραιότητες που έχει σ’ αυτή την πρώτη φάση διακυβέρνησης. Στενοί του συνεργάτες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός προτάσσσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής –για τον λόγο αυτό διατήρησε ο ίδιος το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο– τα ζητήματα οικονομίας, όπου επενδύει πολλά και στη συνεργασία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο με την κ. Λούκα Κατσέλη, αλλά και με τον υπουργό Υποδομών κ. Δημ. Ρέππα, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σχέσεις κράτους - πολίτη, τοποθετώντας τον κ. Γ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, προτεραιότητα αποτελεί για τον κ. Γ. Παπανδρέου το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου με την επιλογή της κ. Τίνας Μπιρμπίλη θα έχει τη βεβαιότητα ότι ο όποιος σχεδιασμός δεν θα παρεκκλίνει από τον δικό του τρόπο σκέψης, και η Παιδεία, τομέα στον οποίο επενδύει στην αποτελεσματικότητα της κ. Αννας Διαμαντοπούλου.

Τέλος, στην Ιπποκράτους δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του σε «ευαίσθητους» τομείς: ο κ. Δ. Ρέππας ανέλαβε το «πακέτο» των μεγάλων έργων, οι κ. Γ. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος τα θέματα Μέσων Μαζικής Ενωμέρωσης, ο κ. Π. Μπεγλίτης τους εξοπλισμούς, ο κ. Χ. Καστανίδης τη Δικαιοσύνη, ενώ και οι αρμοδιότητες για τη διά βίου εκπαίδευση «έφυγαν» από το υπουργείο Απασχόλησης και τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο και κατευθύνονται προς την κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στο Παδείας. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως παρά την «απειρία» σε υπουργικούς θώκους πολλών εκ των στελεχών του, το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να αποδώσει, εάν δεν προκύψουν δυσλειτουργίες και διαγκωνισμοί στο εσωτερικό του. Πάντως, τα «στοιχήματα» που εμπεριέχει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, δεν είναι λίγα. Ποια είναι αυτά;

Τα «στοιχήματα»

- Το «δίδυμο» των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και Λούκας Κατσέλη στο Οικονομίας. Η κ. Κατσέλη ανέμενε πως θα ήταν εκείνη το «πρώτο βιολί» στο οικονομικό επιτελείο, αλλά τελικώς ο πρωθυπουργός επέλεξε στην οδό Νίκης να εγκατασταθεί ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

- Ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο συνδιεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 2007 έλαβε ένα πρωτοκλασάτο υπουργείο, παρότι ο ίδιος φέρεται να προτιμούσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ομως, είδε στο υπουργείο Αμυνας να τοποθετείται, και μάλιστα ως αναπληρωτής με αρμοδιότητα τους εξοπλισμούς, ο κ. Π. Μπεγλίτης ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Γ. Παπανδρέου ενώ, επιπροσθέτως, τον συντονισμό του ΚΥΣΕΑ ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

- Ο τρόπος λειτουργίας του κ. Θ. Πάγκαλου, ως αντιπροέδρου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήθελε να βρει θέση στον κ. Πάγκαλο στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, λόγω του πολιτικού του «εκτοπίσματος» εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην άρση διαφωνιών μεταξύ υπουργών, και ως εκ τούτου στην ταχύτερη προώθηση του κυβενρητικού έργου. Ομως, ακόμη και επιτελείς του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τυχόν «εκρήξεις» του νέου αντιπροέδρου.

- Η απόδοση των στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, στους οποίους ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει υπουργικά αξιώματα. Πάντως, συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου παρότι αναγνωρίζουν πως οι κ.κ. Δ. Δρούτσας, Τίνα Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνος «θα κριθούν στην πράξη», εκτιμούν πως θα αντεπεξέλθουν με επιτυχία στα –απαιτητικά– καθήκοντά τους. Οπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός έχει «τσεκάρει» στην πράξη τον κ. Δρούτσα, καθώς υπήρξε επί σειράν ετών στενότατος συνεργάτης του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, η κ. Μπιρμπίλη γνωρίζει άριστα «τι θέλει ο Γ. Παπανδρέου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και με έναν αποτελεσματικό γενικό γραμματέα δίπλα της είναι σε θέση να το υλοποιήσει». Τέλος, ο κ. Π. Γερουλάνος έχει γνώση του χώρου του Πολιτισμού, αλλά και των ΜΜΕ.

- Το «δίδυμο» των κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Φώφης Γεννηματά στο υπουργείο Υγείας. Και τούτο, όχι λόγω δυνατοτήτων, αλλά της φύσης του υπουργείου και της στενότητας στα δημόσια οικονομικά.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, εντελώς διαφορετική δομή θα έχει το επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με όσα ίσχυαν επί των ημερών της αντιπολίτευσης στην Ιπποκράτους. Μάλιστα, το σύνολο των στενών συνεργατών του κ.κ. Γ. Παπανδρέου θα απουσιάζει καθώς οι κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνος ανέλαβαν χαρτοφυλάκια, ενώ ο κ. Ν. Αθανασάκης θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του στην Ιπποκράτους ως «διεθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» και η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη στη Βουλή ως διευθύντρια της Κοινοβουλευιτκής Ομάδας. Επίσης, ο κ. Δ. Στεφάνου θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών κοντά στον κ. Γ. Ραγκούση. «Ισχυρός άνδρας» του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χ. Παμπούκης.

Πάντως, θα διατηρηθεί το μοντέλο του λεγόμενου «πρωινού καφέ», αλλά με διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν σύνθεση, με τον πρωθυπουργό, πλην έκτακτων περιπτώσεων, να μην δίνει το «παρών». Στον πρωινό καφέ, σύμφωνα με πληροφορίες θα μετέχουν ο κ.κ. Χ. Παμπούκης, οι κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης, Γ. Πεταλωτής, Ρεγγίνα Βάρτζελη, πιθανότατα ο κ. Χρ. Παπουτσής ως γραμματέας της Κ.Ο., ενώ υπάρχει σκέψη να καλούνται κατά περίσταση και υπουργοί τομέων που τη δεδομένη χρονική στιγμή απαιτούν συγκεκριμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς. Τέλος, το επόμενο διάστημα θα εκλεγεί και νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα προέρχεται από τη νέα γενιά, με κοινοβουλευτική θητεία από το 2007, και ήδη ακούγεται το όνομα του κ. Β. Εξαρχου.