18 Οκτωβρίου 2009

Ζήτημα ημερών θεωρείται από καλά πληροφορημένη πηγή η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος,

Ζήτημα ημερών θεωρείται από καλά πληροφορημένη πηγή η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, που θα οριστικοποιεί την υπαγωγή της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απ’ το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που υπάγεται εδώ και μία βδομάδα. Προάγγελο αυτής της «μετακόμισης» απετέλεσε η προκήρυξη της θέσης του γενικού γραμματέα που είχε περιληφθεί στο υπουργείο Υποδομών.

Αμέσως μετά τις εκλογές, ξεκίνησε μια περίεργη διοικητικά κατάσταση σε σχέση με το παλιό υπουργείο Αιγαίου. Το οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή, κοντά δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή του, έκανε το 2005 «Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» και το 2007 συρρίκνωσε σε «γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Παρ’ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πως είχε επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για τη μορφή που θα έχει η γενική γραμματεία, φάνηκε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει συγκεκριμένα τι θα πράξει σχετικά, ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι υπήρχε κι ειλημμένη απόφαση για την κατάργησή της, που τελευταία στιγμή διαφοροποιήθηκε.
Υπέρ αυτής της άποψης περί κατάργησης συνηγορεί και το γεγονός ότι στο αρχικό ανακοινωθέν για τις διοικητικές αλλαγές που επέφερε η νέα κυβέρνηση, δεν είχε περιληφθεί διάταγμα σχετικά με το Αρχιπέλαγος, το οποίο και εκδόθηκε στη συνέχεια, περιλαμβάνοντας τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως έγινε ανάλογα και με το τέως υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η προκήρυξη
Παρ’ όλο όμως που το Προεδρικό Διάταγμα περιελάμβανε το Αιγαίο στο Εσωτερικών, όπως άλλωστε το φιλοξενεί και η ιστοσελίδα του υπουργείου (http://www.ypes.gr), η προκήρυξη του Γραφείου Πρωθυπουργού για την ανοιχτή διακυβέρνηση και την υποδοχή αιτήσεων για τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε περιληφθεί στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αυτό συνέβη επειδή, όπως λένε οι επαΐοντες, υπάρχει η κυβερνητική βούληση η γενική γραμματεία να υπαχθεί άμεσα (συζητείται ότι η έκδοση του σχετικού νέου Προεδρικού Διατάγματος είναι θέμα μιας - δυο ημερών) στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Υπάρχουν, πάντως, ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι και εντόπισαν σχετική προκήρυξη και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου - όπως μας μετέφεραν - είχε αναρτηθεί η κάλυψη της θέσης του «ειδικού» γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι αρμοδιότητες
Ζητούμενο, βέβαια, για τους κατοίκους του Αιγαίου είναι η όποια διοικητική μορφή δοθεί στην υφιστάμενη γραμματεία να εξυπηρετεί καλύτερα τους ιδρυτικούς στόχους του πάλαι ποτέ υπουργείου, αλλά και την άσκηση των βασικών αρμοδιοτήτων που συν τω χρόνω απέκτησε. Δηλαδή, τις αρμοδιότητες στα ακτοπλοϊκά, στα χωροταξικά-περιβάλλον, στη νησιωτική ανάπτυξη και στον πολιτισμό. Ορθολογικά κρίνεται πως συνάδει περισσότερο με το υπουργείο Υποδομών ό,τι αφορά στη χωροταξία, ενδεχομένως και στη νησιωτική ανάπτυξη, ενώ είναι προς διερεύνηση το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο Υποδομών δράσεις όπως για παράδειγμα ο πολιτισμός.
Ενδεχομένως να υπάρξει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων που έως πρότινος είχε η γενική γραμματεία και κάποιες, όπως τα ακτοπλοϊκά θέματα των άγονων γραμμών, να περάσουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σε όλα αυτά τα σενάρια, που θα κλείσουν μόνο όταν αποφασίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα γίνει με τη γενική γραμματεία, «εχέγγυο» ότι θα υπάρξει μέριμνα και η καλύτερη εφικτή προοπτική για το Αρχιπέλαγος και τη νησιωτική πολιτική αποτελεί η συμμετοχή του υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Άλλωστε, ως πρώην υπουργός Αιγαίου, ο κ. Σηφουνάκης έχει αποδεδειγμένα δουλέψει για τα νησιωτικά θέματα, τα οποία και γνωρίζει, και μπορεί να προασπιστεί. Ίσως και να μην είναι πολύ παρακινδυνευμένο να υποθέσει κανείς - όσο κι αν απευχόμαστε να ισχύει κάτι τέτοιο - ότι αυτή η δική του παρουσία ήταν εκείνη που απέτρεψε στο «και πέντε» την κατάργηση του φορέα με έδρα τη Μυτιλήνη.
πηγή εφημερίδα εμπρός