24 Οκτωβρίου 2009

Ν/σ για Τειρεσία, υπερχρεωμένες ΜΜΕ και δανειολήπτες


Την άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δανειολήπτες και Τειρεσία, προανήγγειλε μέσω του Flash 96 η Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι η αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η πρώτη δόση του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, ενώ τα σχετικά κριτήρια θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

To υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει ήδη έτοιμα τα πέντε πρώτα νομοσχέδια.

Συγκεκριμένα:

1. Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση, τονίστηκε, δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για όσες επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα λόγω συγκυρίας.

Στην ίδια λογική, των στοχευμένων ενισχύσεων, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στα κριτήρια ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ όπως και στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία.

Στόχος δεν είναι να ενθαρρυνθεί ο "μπαταχτσής", όπως αναφέρθηκε επιχειρηματίας και για το λόγο αυτό η ρύθμιση θα είναι πολύ προσεκτική. Μεταξύ άλλων θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας στον Τειρεσία για υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία ενώ θα προβλέπεται διαγραφή εφόσον πληρώνεται η επιταγή και θα προσδιοριστούν μίνιμουμ κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών.

2. Το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο ως πρόταση νόμου. Εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη. Για όλα αυτά - όπως και για τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις - τονίστηκε ότι υπάρχει εδώ και μήνες συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

3. Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.

4. Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, περιορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται, από 14 - 18 σε 4, και αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα τεθούν άμεσα σε διαβούλευση με τα επιμελητήρια. Θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης στο πρότυπο των ΚΕΠ και θέσπιση ειδικού διαμεσολαβητή του επιχειρηματία.

5. Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών. Στον τομέα του εμπορίου οι προτεραιότητες όπως τόνισε η κ. Κατσέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (με τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του έργου όταν αλλάζει η σύνθεσή της) και της Γραμματείας Καταναλωτή, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με επίκεντρο την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, κοστολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που κάνουν αυξήσεις τιμών και ίδρυση ειδικής αντιμονοπωλιακής επιτροπής για δράση εκ των προτέρων στις αγορές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση.



Το πακέτο δυόμισι δις ευρώ για την ανάταξη της οικονομίας είναι αδιαπραγμάτευτο τονίζει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και προσθέτει ότι το φορολογικό βάρος θα μετατοπιστεί στους έχοντες και κατέχοντες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Σφήνα» με το νέο φορολογικό νόμο που θα κατατεθεί στις αρχές του νέου χρόνου προκύπτει φορολογικό όφελος έως και 800 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 30.000.