18 Οκτωβρίου 2009

Κ. Καραμανλής Ο πιό συναινετικός αρχηγός αντιπολίτευσης

Απολύτως συναινετικός εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος στην πρώτη του ομιλία του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «σύμπραξη όλων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Απαντώντας το βράδυ του Σαββάτου στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ασκήσει «υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση», στηρίζοντας «ακόμη και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, αρκεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στη θέση του για επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «ήταν μόνο ευχάριστη προεκλογικά» _ επισήμανση που έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αποτελεί «αιχμή» _, ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «τώρα θα αναγκαστεί να γίνει δυσάρεστη», ενώ μιλώντας για τη δική του τακτική ανέφερε ότι «είπα αλήθειες που δεν λέγονται προεκλογικά» και «έβαλα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις του, λέγοντας ότι βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μηδενιστικές» αντιδράσεις και «χάθηκαν ευκαιρίες εξαιτίας του “όχι σε όλα”» που έλεγε η τότε αντιπολίτευση. «Εμείς δεν θα λειτουργήσουμε μηδενιστικά» συμπλήρωσε, «αλλά η κυβέρνηση θα κρίνεται σε κάθε βήμα, χωρίς ακρότητες». Εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για την κατάργηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης, όπως και τον τρόπο συγκρότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και μίλησε για «αμφιθυμίες» στα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων, εξαπολύοντας ωστόσο επίθεση κατά των απεργών λιμενεργατών.

«Πίστευα και πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μοναδικός μοχλός αλλαγής προς το καλύτερο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, καλώντας την κυβέρνηση «να χτίσει πάνω στα καλά και να πάει παραπέρα», καθώς «περιθώρια αναβολών δεν υπάρχουν». Υποσχόμενος, τέλος, στήριξη στην κυβέρνηση ειδικά για τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα «να σπάσει ο πολυετής φαύλος κύκλος» που ήθελε να μην αναγνωρίζονται τα σωστά και να αναζητούμε διαφωνίες σε όλα», η ώρα «να βοηθήσουμε τη χώρα μας να γυρίσει σελίδα στον κομματικό ανταγωνισμό, ιδίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων».