25 Οκτωβρίου 2009

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές πολιτών στους Δήμους

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές πολιτών στους Δήμους αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών. Τις ρυθμίσεις ενέκρινε και πρόκειται να εφαρμόσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Οι ρυθμίσεις αφορούν υπόχρεους οφειλών δημοτικών τελών, φόρων, εισφορών και προστίμων και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και των αιτήσεων προς υπαγωγή σ’ αυτές ορίζεται από 15/11/2009 έως 15/3/2010. Το κέρδος όσων πολιτών έχουν οφειλές στον Δήμο από αυτές τις ρυθμίσεις είναι μεγάλο, αφού θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς να πληρώσουν προσαυξήσεις και πρόστιμα και με έκπτωση 10% επί του ποσού της οφειλής. Επιπλέον σε ορισμένες κατηγορίες η υπαγωγή στις ρυθμίσεις συνεπάγεται μείωση του κεφαλαίου μέχρι και 60%.
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καθορίζεται σε 24 κατά ανώτατο όριο, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ. Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα. Η καταβολή ολόκληρου του ποσού της οφειλής εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης γίνεται με έκπτωση 10%. Η καθυστέρηση καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων επιφέρει απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης και συνεπάγεται υποχρέωση του οφειλέτη προς καταβολή του υπόλοιπου ποσού, όπως αρχικά είχε βεβαιωθεί.

Ποιους αφορά
Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις αφορούν:
- Υπόχρεους οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (δηλ. 4/9/2009) δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ή έχουν υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή του τέλους παραμονής παρεπιδημούντων και του τέλους των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κλπ. Οι παραπάνω υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον Δήμο μέσα στην προθεσμία που προαναφέραμε, προσκομίζοντας αντίγραφο ετήσιου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΦΠΑ, χωρίς την επιβολή σε βάρος τους προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης κύρωσης.
- Φορολογικές διαφορές μεταξύ Δήμου και φορολογουμένων ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο στην οποία αφορούν, για τις οποίες ασκήθηκαν ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων προσφυγές, οι οποίες εκκρεμούν κατά την δημοσίευση του νόμου, μπορεί να περαιωθούν με ρύθμιση της κύριας οφειλής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου χωρίς την καταβολή προστίμου και προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί ή μη.
- Οι οφειλές του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κλπ. που έχουν βεβαιωθεί ή μη μέχρι τις 31/12/1997 στις αρμόδιες Εφορίες ή στα αρμόδια δημοτικά ταμεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 24 μηνιαίες δόσεις, μειωμένου του κεφαλαίου κατά 60%, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οφειλές από το τέλος ακαθάριστων εσόδων ή το τέλος παρεπιδημούντων καταβάλλονται σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
- Με αίτηση των ενδιαφερομένων ρυθμίζονται επίσης οφειλές από όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά τέλη, φόρους και εισφορές, καθώς και πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε 24 δόσεις, χωρίς την καταβολή προστίμου και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
- Πρόστιμα και οφειλές από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων μπορεί να ρυθμιστούν και να καταβληθούν σε 24 δόσεις, μειωμένα κατά 30% και χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εσόδων του Δήμου, στα τηλ. 2251-027777 και 22513-50530, υπεύθυνος Γιώργος Σιταράς.