20 Οκτωβρίου 2009

Προβόπουλος: Μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομία


Μικρότερα ελλείμματα, μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομία ζητάει με την ενδιάμεση Έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική του έτους 2009 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Την Έκθεση, παρέδωσε ο κ. Προβόπουλος την Τρίτη στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

"Η κατάσταση της χώρας είναι αρκετά κρίσιμη, όπως έχουμε πει και στις προηγούμενες Εκθέσεις. Προτείνουμε παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να την ομαλοποιήσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο, για να βγούμε από αυτήν τη δυσάρεστη θέση", ανέφερε ο κ. Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής.



Συγκεκριμένα
, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μία ρεαλιστική πολιτική, για την επαναφορά της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία, με μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού της ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% την προσεχή διετία 2010 - 2011 και στη συνέχεια αποκλιμάκωση του κατά 1,5% με 2% ετησίως.

Υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στον περιορισμό των δαπανών και την περιστολή της δαπάνης παρά στην αύξηση των εσόδων.

Αναλυτικότερα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αφορά κατά τα 2/3 τις δαπάνες και μόνο κατά το 1/3 στα έσοδα. Στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα πρέπει να βρίσκεται η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Παράλληλα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι με την εξάλειψη της σπατάλης το Δημόσιο θα μπορέσει να εξοικονομήσει 1,2% με 2,2% ετησίως ή περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στην προοπτική μίας δεκαετίας.

Εκφράζει δε την ανησυχία του για τα υψηλά "δίδυμα" ελλείμματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς, όπως επισημαίνει, οι χώρες εκείνες που χαρακτηρίζονται από το συνδυασμό αυτό, των ελλειμμάτων και των χρεών, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδος τους από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1% ή και περισσότερο. Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της απασχόλησης κατά 1,5% και την εκτίναξη της ανεργίας στο 9%.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1% με 1,3% και το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών θα περιοριστεί στο 11% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ΤτΕ συστήνει την ταχεία εφαρμογή τους, για να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και η απασχόληση.

Τέλος συστήνεται ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει επίσης, να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, δεδομένου ότι μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν ένα οξύτατο διαρθρωτικό πρόβλημα.