20 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε Ε.Ε. και Τουρκία για Κυπριακό


Η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, τόνισε κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην προσπάθεια αυτή η Αθήνα δεν θα παραμείνει θεατής.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ακόμη ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, «στηλιτεύοντας παραλείψεις και ελλείμματα».

«Η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, για την ευόδωση της ο κυπριακός ελληνισμός εχει βιώσει πολλές απογοητεύσεις.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Δημ Χριστόφια και του κ. Ταλάτ», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, αλλά όπως είπε, «δεν θα είμαστε απλοί θεατές σε αυτή την προσπάθεια. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολύ στενής μας συνεργασίας και του στενού συντονισμού με την κυβέρνηση της Κύπρου. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου, διατεθειμένοι να παράσχουμε οποία βοήθεια ζητηθεί».

«Θα κινηθούμε και προς την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «επειδή ειλικρινά πιστεύω η Αγκυρα έχει κάθε συμφέρον να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τον Ταλατ να διαπραγματευτεί μια επωφελή λύση».

Όπως επεσήμανε, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν.

«Η συμμετοχή στην ΕΕ οπλίζει την Κύπρο με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της. Έχουν τη δυνατότητα οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να απαλλαγούν από αναχρονιστικά σύνδρομα εξαρτήσεων από τις μητέρες πατρίδες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, στρατηγική πολιτική της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων της. Η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκιάς έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Κύπρο θα ήταν η απόδειξη ότι ουσιαστικά αλλάζει, παρατήρησε.

«Είναι αυτονόητο», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «ότι Ελλάδα και Κύπρος θα επιμείνουμε να εκπληρώσει στο ακέραιο η Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχουμε συμφωνήσει μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου» και καταλήγοντας υπογράμμισε:

«Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα».

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ