22 Σεπτεμβρίου 2009

Έκκληση στις κοινοτικές χώρες για την επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Έκκληση στις κοινοτικές χώρες για την επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, απηύθυνε χθες ο αρμόδιος για την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια επίτροπος Ζακ Μπαρό , κατά την διάρκεια της χθεσινής σύνοδο του συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών, που ασχολήθηκε με θέματα λαθρομετανάστευσης και παροχής ασύλου.

Στην ίδια σύνοδο ο κ. Μπαρό στήριξε τη πρόταση της Γαλλίας για την ουσιαστική ενίσχυση της FRONTEX, του κοινοτικού οργανισμού που ελέγχει τη παράνομη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Γάλλος υπουργός, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση, Ερίκ Μπεσόν παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόταση της κυβέρνησης του για την ενίσχυση της FRONTEX .

Συγκεκριμένα η Γαλλία προτείνει την σύσταση ενός γραφείου της FRONTEX σε μια από τις μεσογειακές χώρες της Κοινότητας, από το οποίο θα οργανώνεται και θα συντονίζεται η δράση αυτού του κοινοτικού οργανισμού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και όχι όπως σήμερα από τα κεντρικά γραφεία της FRONTEX στην Πολωνία.

Η πρόταση περιλαμβάνει την μετεκπαίδευση των συνοριοφυλάκων που χρησιμοποιεί η FRONTEX στις χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, την οργάνωση κοινών πτήσεων τσάρτερ για την μεταφορά των λαθρομεταναστών στις πατρίδες τους ή τις χώρες προέλευσης τους και την υιοθέτηση κοινών κανόνων ανάληψης δράσης από τις μονάδες της FRONTEX σχετικά με τη σύλληψη και την απώθηση των πλοιαρίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης και το νέο φαινόμενο λαθρομετανάστευσης πολιτών της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και όταν συλλαμβάνονται δηλώνουν ότι είναι… Παλαιστίνιοι ή Ιρακινοί.

Οι προερχόμενοι από χώρες της δυτικής Αφρικής δηλώνουν ότι είναι Σομαλοί για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης επειδή σ’ αυτή τη χώρα μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Όλοι αυτοί είναι «δασκαλεμένοι» από τους Τούρκους που τους μεταφέρουν να δηλώνουν πάντα χώρες στις οποίες διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποσπούν ευκολότερα μια βίζα εισόδου στην Ελλάδα και την Ιταλία ή ακόμη και την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Ο κ. Μπεσόν στη παρέμβαση του ζήτησε επίσης να «σκληρύνουν» οι επεμβάσεις της FRONTEX στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, χωρίς όμως να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί ο ίδιος με τον όρο «σκλήρυνση».

Επίσημες συνομιλίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης θα έχουν ο επίτροπος για την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια Ζακ Μπαρό και ο προεδρεύων του συμβουλίου των Υπουργών εσωτερικών Σουηδός υπουργός Τόμπια Μπίλστρομ που θα μεταβούν στην Άγκυρα γι αυτό το σκοπό στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο κ. Μπαρό ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι γνωρίζει πολύ καλά τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας στον τομέα υποδοχής των λαθρομεταναστών από την Τουρκία και ότι σκοπεύει να συζητήσει πολύ σοβαρά με τη τουρκική κυβέρνηση αυτό το ζήτημα και ιδιαίτερα τους τρόπους ελέγχου του τεράστιου λαθρομεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Ήδη είπε ο ίδιος ο αρμόδιος γενικός διευθυντής της Κομισιόν Τζόναθαν Φολ επισκέφθηκε πριν από μια εβδομάδα την Τουρκία γι αυτό το σκοπό και το συμπέρασμα είναι πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες καθώς και ότι η Άγκυρα εμφανίζεται να υιοθετεί μια πιο εποικοδομητική θέση. Ο κ. Μπαρό επέμεινε στην ανάγκη της πλήρους εφαρμογής από την Τουρκία της συμφωνίας της με την Ελλάδα του 2001 για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών και εξέφρασε έμμεσα τη πρόθεση του να βοηθήσει η Κοινότητα οικονομικά την Τουρκία για να αντιμετωπίσει με νέες κατάλληλες υποδομές (σ.σ. κέντρα υποδοχήςκ.λ.π.) τον έλεγχο και περιορισμό του κύματος των λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα.