Η είδηση ενδεχομένως να μπορούσε να χαρακτηρισθεί και... αναμενόμενη. Το Capital.gr μιλώντας με αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πληροφορήθηκε» ότι το «μαντάτο» για την ελληνική οικονομία θα το μάθουμε το Δεκέμβριο.
Το σημαντικό όμως μάλλον δεν... είναι αυτό, δηλαδή ο χρόνος που θα ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Το σημαντικό είναι το «με ποιους όρους» θα ξεκαθαρίσουν αυτές οι σχέσεις όσον αφορά τα όρια μέσα στα οποία θα υποχρεωθεί η νέα Κυβέρνηση να κινηθεί στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής.
Ιδού λοιπόν τα «νέα». Μέσα στον Δεκέμβρη το Ecofin θα συζητήσει την κατάσταση και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσουν η Γερμανία και η Γαλλία σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σημειωτέον ότι τότε θα έχουμε νέα κυβέρνηση στην Γερμανία που θα έχει εκλεγεί τώρα τον Σεπτέμβρη.
Όπως εξηγούν λοιπόν στο Capital.gr από τις Βρυξέλλες αρμόδια στελέχη της Επιτροπής «η γραμμή που θα αποφασισθεί να τηρηθεί με την Γερμανία και την Γαλλία, αυτή θα είναι και η γραμμή που θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν και οι υπόλοιπες χώρες που ήδη είναι στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως π.χ. η Ελλάδα...».
Με άλλα λόγια αν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Γερμανία έχει σαν βασική κατεύθυνση τη λήψη μέτρων για δραστική και ταχεία μείωση ελλειμμάτων και χρέους είναι βέβαιο ότι η θέση που θα πάρει η Κομισιόν και το Ecofin «θα είναι όχι μόνο ανάλογη αλλά και αυστηρότερη για τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα όπως για παράδειγμα η Ελλάδα...».
Αν πάλι η κατάσταση με τη γερμανική οικονομία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα άσχημη, τότε ενδεχομένως και ο χρόνος για τις υπόλοιπες χώρες να αποδειχθεί κατά τι ελαστικότερος.
Αυτό που θα ακολουθήσει τότε σε σχέση με την Ελλάδα είναι η κατάθεση και αξιολόγηση του αναθεωρημένου τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (το οποίο θα κριθεί με βάση του τι θα έχει γίνει τον Δεκέμβριο με την Γερμανία) στις συναντήσεις του Ecofin στο πρώτο δίμηνο του 2010.
Βέβαια, όπως διευκρινίζουν από τις Βρυξέλλες, η γραμμή που θα υιοθετήσει το Ecofin με την Γερμανία θα εξαρτηθεί από δύο κυρίως συνθήκες:
* Την εκτίμηση που θα διατυπωθεί για την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης στο G-20 την επόμενη εβδομάδα και την κατάληξη ή όχι σε συμφωνία για το πότε θα αρχίσουν να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν για την στήριξη των οικονομιών και του τραπεζικού συστήματος.
* Τις εκτιμήσεις της Κομισιόν (φθινοπωρινές προβλέψεις) για την πορεία της ευρω-οικονομίας οι οποίες θα γίνουν γνωστές στα μέσα Νοεμβρίου.
Είναι κατά συνέπεια περισσότερο από προφανές ότι η στάση -λιγότερο ή περισσότερο αυστηρή- των Βρυξελλών (αλλά και της ΕΚΤ) απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι θέμα «διαπραγματεύσεων» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινοτικών αρχών αλλά συνολικής οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Και τι θα συμβεί μέχρι τότε; Μέχρι τότε το χρονοδιάγραμμα που «τρέχει» έχει τα εξής δευτερεύοντα σημεία αναφοράς:
* Αρχές του Οκτώβρη στο Ecofin που θα γίνει λίγο πριν τις εκλογές, ελάχιστα θα απασχολήσει η Ελλάδα τις Βρυξέλλες. Το κύριο θέμα στην ατζέντα θα είναι οι «ιδέες» που θα αρχίσει να καταθέτει η νέα Γερμανική Κυβέρνηση που θα έχει εκλεγεί.
* Στα τέλη Οκτώβρη η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει (η νυν κυβέρνηση) ένα απολογιστικό κείμενο για το κατά πόσο τα μέτρα που έχει πάρει έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το κείμενο αυτό (μπορούμε να το αποκαλύψουμε από τώρα) θα υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις Παπαθανασίου έδωσαν στην οικονομία ένα ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ και ότι χωρίς αυτό θα είχαμε ύφεση της τάξης του 2% αντί του 0,5% που θα έχουμε με τις τρέχουσες προβλέψεις. Παράλληλα θα καταθέτει ως πρόγραμμα προς εφαρμογή το «πακέτο Καραμανλή» που ανακοινώθηκε στην Θεσσαλονίκη.
* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει την δική της αξιολόγηση η οποία θα είναι σχετικά αυστηρή και θα αμφισβητεί ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως «αντίθετα με τις υποχρεώσεις συγκράτησης του υπερβολικού ελλείμματος...», αλλά τίποτα περισσότερο.
* Τον Νοέμβριο θα ανακοινωθούν οι «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν στο πλαίσιο των οποίων θα καταγράφεται ότι η Ελλάδα μαζί με ορισμένες άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την υπόλοιπη ευρωζώνη στην προσπάθεια σταδιακής ανάκαμψης όταν αυτή αρχίσει να εμφανίζεται.
Σ’ αυτό το σημείο εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το «κλίμα» από την νέα γερμανική Κυβέρνηση που θα αποτυπωθεί σε συγκεκριμένη «γραμμή» τον Δεκέμβριο.
Το ερώτημα βέβαια αν το σχέδιο Προϋπολογισμού -που θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο στην ελληνική Βουλή- θα είναι προσαρμοσμένο στην «γραμμή» αυτή θα το μάθουμε μάλλον κατά τα τέλη Νοεμβρίου όταν η ελληνική Κυβέρνηση θα έχει αρχίσει να λαμβάνει πιο καθαρά μηνύματα από τους ευρω-εταίρους της.
Του Γιάννη Αγγέλη