3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι διαδικασίες εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία |


Στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν έχει αποσπάσει αυτοδυναμία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αν, κατά το Σύνταγμα, «δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές», τότε...
συγκαλείται από τον Πρόεδρο σύσκεψη με τους αρχηγούς κομμάτων αρχικώς για να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο σχηματισμού από όλα τα κόμματα (η αποκαλούμενη «οικουμενική») και ακολούθως υπηρεσιακής, ώστε με τη συμμετοχή όλων να γίνουν νέες εκλογές. Εφόσον και πάλι δεν υπάρξει διακομματική συμφωνία, ο ανώτατος άρχων σχηματίζει «εκλογική» κυβέρνηση ορίζοντας πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος ή Ελεγκτικό Συνέδριο) και διαλύοντας τη Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 8 ή στις 15 Νοεμβρίου, αλλά πλέον με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η απερχόμενη κυβέρνηση («νόμος Παυλόπουλου») που αυξάνει το «μπόνους» υπέρ του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες. Με τη ρύθμιση αυτή ο «πήχης της αυτοδυναμίας» χαμηλώνει σχεδόν κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, άρα για μονοκομματική πλειοψηφία του πρώτου κόμματος θα αρκεί- οριακά- ίσως ένα ποσοστό της τάξεως του 37,5%-39,5%.


Πηγή Το Βημα