Oι τρεις νομοί που αποτελούν την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), καθώς και τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) που συναποτελούν την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν σημαντικές ανομοιογένειες ως προς την πολιτική τους παράδοση και τις κομματικές προτιμήσεις. Το ΠΑΣΟΚ υπερισχύει παραδοσιακά στα Δωδεκάνησα και τη Χίο. Στα πρώτα, κληρονόμος μιας ισχυρής φιλελεύθερης παράδοσης που καταγράφηκε ήδη από τις πρώτες εκλογές μετά την ενσωμάτωση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ποτέ την πρωτοκαθεδρία από το 1981. Στην ελαφρώς πιο ανταγωνιστική Χίο, το ΠΑΣΟΚ σε περιόδους ανόδου προσεγγίζει (ή και υπερβαίνει) το 50%, στις προηγούμενες όμως εκλογές κατέγραψε το ιστορικά χειρότερο ποσοστό του, προσφέροντας την πρώτη θέση στη Ν.Δ. και μάλιστα με διαφορά πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Αρκετά αμφίρροπος εμφανίζεται ο συσχετισμός δυνάμεων στις Κυκλάδες, όπου η συντηρητική πολιτική παράδοση του παρελθόντος ανατράπηκε για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε τα δύο μεγάλα κόμματα (ανάλογα με τη συγκυρία) κατακτούν εναλλάξ την πρώτη θέση στον νομό, με ένα ελαφρύ διαχρονικά προβάδισμα της Ν.Δ., αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί. Με βάση πάντως τον νέο εκλογικό νόμο, το τοπικό αποτέλεσμα και μόνο θα καθορίσει την κατανομή των τριών εδρών, με το πρώτο κόμμα να αποσπά τις δύο.
Τελείως διαφορετικό είναι το πολιτικό τοπίο στους δύο άλλους νομούς (Λέσβου και Σάμου) δεδομένου ότι το ΚΚΕ διαθέτει μια μακρόχρονη ισχυρή παρουσία καταγράφοντας διαχρονικά μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά του. Το προβάδισμα στο σημείο αυτό διέθετε μέχρι το 1990 η Λέσβος, με το ΚΚΕ να ξεπερνά σταθερά το 20% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Ο σημαντικός όμως περιορισμός της επιρροής του μετά το 1990 (από 11,5% έως 14,4% στις πέντε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις) έχει αναδείξει τη μονοεδρική Σάμου, στις τέσσερις τελευταίες εκλογές, ως τη συγκριτικά καλύτερη εκλογική περιφέρεια για το ΚΚΕ, με κορυφαίο ποσοστό το 18,1% που συγκέντρωσε το 2007. Δύναμη που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διαχρονική επιρροή που διατηρεί στην Ικαρία, όπου σταθερά αναδεικνύεται πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας περίπου το 35% των ψήφων.
Η κατάτμηση της περιοχής του Αιγαίου σε πέντε ολιγοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, καθώς και οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου, καθιστούν σχετικά προβλέψιμη την κατανομή των εδρών σε Λέσβο και Χίο, αλλά τελείως αβέβαιη στις υπόλοιπες τρεις: στις Κυκλάδες και τη Σάμο θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα αναδειχτεί τοπικά πρώτο, ενώ στα Δωδεκάνησα μια πτώση της Ν.Δ. αισθητά κάτω από το όριο του 40% είναι ενδεχόμενο να μετατρέψει το σημερινό 3-2 υπέρ της Ν.Δ. σε 4-1 υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Ο νέος νόμος μοίρασε τις έδρες
Με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου τερματίστηκε το παράδοξο, το δεύτερο πανελλαδικά κόμμα να μην εκπροσωπείται στη Λέσβο (η Ν.Δ. τα έτη 1993, 1996 και 2000,το ΠΑΣΟΚ το 2004). Η ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ (14%) του εξασφαλίζει μία από τις τρεις έδρες της περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα δεν θα ξεπεράσει αισθητά το 45% (κάτι που μόνο το 1993 είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ). Επομένως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η σημερινή κατανομή των εδρών (ανά μία σε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ) δεν αναμένεται να μεταβληθεί.
Ν.Δ. Στο ψηφοδέλτιο μετέχουν και αυτή τη φορά ο βουλευτής Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης (1ος με 9.416 σταυρούς) και ο πρώτος επιλαχών Σπύρος Γαληνός (2ος με 8.821). Στους νέους υποψηφίους συγκαταλέγονται η Δέσποινα Μαχαίρα (αδελφή της προέδρου της ΝΟΔΕ Λήμνου Μόλυς Μαχαίρα και απάντηση, την τελευταία στιγμή, στη συμμετοχή ατόμου με αναπηρία στο ΠΑΣΟΚ), η Κατερίνα Παλατιανού , τραπεζική υπάλληλος και η Άννα Μαρία Παπουτσάκη, πρόεδρος των γυναικών της Ν.Δ. στη Λήμνο. Δεν συμμετέχει η πρώην βουλευτής, το 2004, Χριστιάνα Καλογήρου (3η το 2007 με 8.392
σταυρούς).
ΠΑΣΟΚ. Μόνο δύο από τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου του 2007 κατέρχονται: ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Νίκος Σηφουνάκης (1ος με 11.615 σταυρούς) και ο Αλέξανδρος Γιαζιτζόγλου (3ος με 5.986). Καινούργιες υποψηφιότητες ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Λέσβου Παναγιώτης Καπάρας , η επιχειρηματίας που ξεπέρασε την αναπηρία της και σήμερα είναι φοιτήτρια Ευρυκώμη Σάββα και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου Θόδωρος Τσαβδαρίδης. ΚΚΕ. Σταθερή επιλογή αποτελούν οι υποψήφιοι της προηγούμενης αναμέτρησης: ο βουλευτής από τον Ιούλιο του 1999 Σταύρος Σκοπελίτης (1ος με 3.786 σταυρούς), ο Ηλίας Βουλβούλης (2ος με 1.986), ο Μάνος Δούκας (3ος με 1.372), η Μαρία Τουρβαλή (4η με 1.146) και ο Γιάννης Πλάντζος (5ος με 1.021). ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, το μοναδικό πρόσωπο που μετέχει ξανά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιάννης Μπουρνούς (1ος με 771 σταυρούς). Στις λοιπές θέσεις βρίσκονται η Βασιλική Ανδρεαδέλη, ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, ο Γιώργος Πάλλης, γιος του πρώην δημάρχου Μυτιλήνης, και ο Νίκος Χρυσάφης.
ΛΑΟΣ. Με τους τρεις πρώτους του 2007 κατέρχεται ο ΛΑΟΣ, συγκεκριμένα την Αλεξάνδρα Αντωνιάδου , τον Γιάννη Στεργέλλη και τον Χρήστο Ματθαίου. Οι νέοι υποψήφιοι είναι ο Παναγιώτης Κεφαλάς και η Αναστασία Σκανδαλάκη .
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Δύο παλαιοί υποψήφιοι, η Ευαγγελία Μητρέλια και ο Μιχάλης Μπάκας, και δύο νέοι, η Άννα Ταουκτσή και η Φλώρα Τσελέμπογλου απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο.
Σίγουρη ισοπαλία
Διατηρήθηκε και το 2007 η σταθερή παράδοση από το 1981, που θέλει οι δύο έδρες της περιφέρειας να μοιράζονται σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., κατανομή που αναμένεται να διατηρηθεί και σε αυτές τις εκλογές.
Ν.Δ. Χωρίς τον βουλευτή της Γιάννη Κοσμίδη (1ος με 7.462 σταυρούς), ο οποίος για λόγους υγείας δεν θα μετέχει, στο ψηφοδέλτιο παίρνει ξανά μέρος ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πιττάς (2ος με 6.631). Νέες υποψηφιότητες: ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, η πρώην ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου και η ιστορικός τέχνης από τα Καρδάμυλα Φωτεινή Φαφαλιού-Ξυλά.
ΠΑΣΟΚ. Με τρεις υποψηφιότητες του 2007 επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ, τη βουλευτή του και πρώην υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή (1η με 7.688 σταυρούς), τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο (2ος με 4.783) και τον νομαρχιακό σύμβουλο Μικέ Γιανναρά (3ος με 1.922). Το νέο όνομα είναι ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Παντελής Στεφάνου.
ΚΚΕ. Ανάλογη επιλογή έκανε και το ΚΚΕ συμπεριλαμβάνοντας τρία πρόσωπα του 2007, τον Γιάννη Αμπαζή , τον Μάρκο Κουνουπά και τον Γιάννη Ζωφό. Πρώτη φορά συμμετέχει η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου Στέλλα Αμπαζή.
ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο πρώτοι σε σταυρούς το 2007 δίνουν εκ νέου τη μάχη, ο Μάνος Ζαχαριάδης και η Τούλα Τσάρτσαλη-Καλογερά. Τις λοιπές θέσεις καταλαμβάνουν το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Μαρίκα ΙωάννουΦραγκάκη και ο Παντελής Καβύρης, που έχει διατελέσει γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΚΚΕ Εσωτερικού.
ΛΑΟΣ. Πλήρως ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει τους: Πολυξένη Δρίτσα, Χρήστο Κακούλα , Γιάννη Μπουρέκα και Καλλιόπη Σαμωνά.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Το «παρών» δίνει και αυτή τη φορά η Θεώνη Αποστολοπούλου. Μαζί της ο Κωνσταντίνος Σιδεράτος και ο Κυριάκος Τσιπούρας.
18% το ΚΚΕ
Μάχη θα δοθεί, άλλη μία φορά, σε αυτή τη μονοεδρική περιφέρεια που αλλάζει χέρια κατά τις τελευταίες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις (1993 και 2000 υπέρ του ΠΑΣΟΚ, 1996, 2004 και 2007 υπέρ της Ν.Δ.). Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, του δίνει σοβαρές ελπίδες για την ανατροπή. Ν.Δ. Στη μάχη ρίχνεται ξανά ο βουλευτής και πρώην νομάρχης Θαλασσινός Θαλασσινός (1ος με 5.395 σταυρούς), ενώ νέα πρόσωπα είναι ο Μιχάλης Αγγελόπουλος , υποψήφιος και το 2000 και πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και Έμμυ Καραμηνά, σύζυγος του προέδρου της ΝΟΔΕ και πρώην βουλευτή και δημάρχου Βαθέος Κώστα Καραμηνά.
ΠΑΣΟΚ. Από το 2007 συμμετέχει και αυτή τη φορά ο Κωνσταντίνος Μπουρμπούλης (1ος με 3.536 σταυρούς), ενώ στο ψηφοδέλτιο επανέρχεται ο πρώην βουλευτής και πρώην νομάρχης Πυθαγόρας Βαρδίκος, που στην προηγούμενη αναμέτρηση είχε αποκλειστεί. Νέο πρόσωπο είναι η Αριάδνη Δήμου-Ριγλή, αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
ΚΚΕ. Ο πρώτος σε σταυρούς το 2007 Νίκος Λάρδας κατέρχεται εκ νέου, μαζί με τον νομαρχιακό σύμβουλο Δημήτρη Μαυρατζώτη και τον γραμματέα της Ν.Ε. Σάμου Νίκο Σορόκο. ΣΥΡΙΖΑ. Ανανέωση επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει αυτή τη φορά με το μέλος της Κ.Ε. του ΔΗΚΚΙ και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί Χρήστο Καραθανάση, την ιδιοκτήτρια εστιατορίου στον Εύδηλο Καλλιόπη Καρναβά και τον λογιστή Στέλιο Κνήτη.
ΛΑΟΣ. Περιλαμβάνονται τρία νέα ονόματα: ο Γιώργος Αβραμίδης, ο Ελευθέριος Κανάγιος και η Αρετή Μπέλλου .
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται, όπως και το 2007, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Σάφος. Νέα υποψηφιότητα: Ρεβέκκα Ζάιλερ-Ανδρεαδάκη.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ η ανατροπή
Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά του στην αναμέτρηση του 2007, με αποτέλεσμα η κατανομή των εδρών να παραμείνει 2-1 υπέρ της Ν.Δ. Το κλίμα σε αυτές τις εκλογές δείχνει πως αυτή η εικόνα μπορεί να αναστραφεί.
Ν.Δ. Μετά την απόφαση της βουλευτού Άριας Μανούσου-Μηνοπούλου (2η με 8.743 σταυρούς) να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, το «παρών» στο ψηφοδέλτιο δίνουν ο έτερος βουλευτής Γιάννης Βρούτσης (1ος με 9.825) και ο παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σταμάτης Μαύρος (4ος με 6.554). Νέα πρόσωπα είναι ο Κωνσταντίνος Απέργης, δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης, ο Χρήστος Καφτηράνης , εκπαιδευτικός και στέλεχος της Ν.Δ. στις Κυκλάδες, και η Αργυρώ Φίλη-Πετροπούλου , πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων στην Ελλάδα.
ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής και πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ρήγας (1ος με 14.896 σταυρούς) και ο πρώτος επιλαχών Γερμανός Καπίρης (2ος με 5.772) κατέρχονται και αυτή τη φορά. Στις λοιπές θέσεις βρίσκονται η νομαρχιακή σύμβουλος και αναπληρώτρια γραμματέας της Ν.Ε. Σοφία Θεολογίτου, ο αντινομάρχης Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης και η νομαρχιακή σύμβουλος από την Άνδρο Δέσποινα Τούντα.
ΚΚΕ. Με τους υποψηφίους του 2007 συμμετέχει και φέτος το ΚΚΕ. Στο ψηφοδέλτιο είναι ξανά ο Βαγγέλης Σιγάλας (1ος με 1.146
σταυρούς), η Ευδοκία Ψαρρά (2η με 1.004), ο Μάκης Πρωτόπαππας (3ος με 502), ο Κώστας Ροκονίδας (4ος με 407) και ο Χάρης Ζεπάτος (5ος με 403).
ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ο πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος από τη Μήλο (1.182 σταυροί) μετέχει εκ νέου, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο αρχιτέκτονας Μανώλης Ισιγώνης, η ελεύθερη επαγγελματία Γιούλα Μπίρμπα, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος και ο δικαστικός επιμελητής Παύλος Χρυσαφίδης. ΛΑΟΣ. Την επιλογή του στο πρόσωπο του Ευστράτιου Ευστράτιου και του Γιάννη Μπουλμέτη επιβεβαίωσε ο ΛΑΟΣ, που εμφανίζει το ψηφοδέλτιό του αυτή τη φορά με νέους υποψηφίους τους Νίκο Αλυφαντή, Βαρβάρα Βρούστη και Δημήτρη Γαβαλά.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς των προηγούμενων εκλογών είναι ξανά υποψήφιοι, οι Πόπη Παρασκευοπούλου, Στέλιος Ευριπιώτης και Πέτρος Νικολαΐδης . Νέος υποψήφιος: ο Φραντζέσκος Καλλιβρούσης.
Μάχη στα απόνερα Παυλίδη
Το σκηνικό του 2007 επαναλήφθηκε και στην προηγούμενη αναμέτρηση,όπου το ΠΑΣΟΚ αν και πρώτο σε ποσοστό περιορίστηκε στις 2 έδρες,με τη Ν.Δ.να καταλαμβάνει τις λοιπές 3 έδρες. Το κακό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης μαζί με πιθανή πανελλαδική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ δίνει σοβαρές πιθανότητες να ανατραπούν οι συσχετισμοί των εδρών, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να περιέρχονται ξανά στο σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ν.Δ. Οι τριγμοί με την υπόθεση Παυλίδη (1ος με 19.460
σταυρούς το 2007) που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Συμμετέχουν εκ νέου οι άλλοι δύο βουλευτές του κόμματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης (2ος με 18.766 σταυρούς) και ο Αναστάσιος Καραμάριος (3ος με 12.827) καθώς και οι δύο πρώτοι επιλαχόντες η Τσαμπίκα Ιατρίδη (4η με 8.913) και ο πρώην βουλευτής Βασίλης Χρυσής (5ος με 8.850). Νέοι υποψήφιοι είναι η πρώην νομάρχης Νόρα Απέργη-Σίλλινγκερ και ο δικηγόρος και υποψήφιος νομάρχης το 2006 Βασίλης Υψηλάντης .
ΠΑΣΟΚ. Με πέντε ονόματα του 2007 κατέρχεται και αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τους δύο βουλευτές, τον Γιώργο Νικητιάδη (1ος με 16.967 σταυρούς) και τον Νίκο Ζωίδη (2ος με 15.533), υποψήφιοι είναι ο πρώην νομάρχης Γιάννης Παρασκευάς (4ος με 14.701), ο Στάθης Κουσουρνάς (5ος με 13.072) και ο Γιώργος Κασσαράς (6ος με 8.049). Στο ψηφοδέλτιο επιστρατεύτηκε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής το 2000, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ υποψήφια είναι και η νομαρχιακή σύμβουλος Δέσποινα Διακοσταυριανού. ΚΚΕ. Με τη συμμετοχή της ηθοποιού Λίλας Καφαντάρη , που το 2007 είχε εκλεγεί βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, κατεβαίνει φέτος το ΚΚΕ. Από το ψηφοδέλτιο του 2007 επανεμφανίζονται η Αθανασία Γιαννέζου (2η με 1.261), ο Νίκος Γούρλας (5ος με 661), ο Τάκης Πότσος (4ος με 851), ο Βασίλης Σακελλαρίου (6ος με 601) και ο Γιάννης Σαρίκας (1ος με 1.483), ενώ υποψήφια για πρώτη φορά είναι η Κική Μακρή .
ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο δύο υποψηφιότητες του 2007 διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτές του Δημήτρη Γάκη (2ος με 858 σταυρούς) και του Βασίλη Παπαβασιλείου (5ος με 649). Νέοι υποψήφιοι είναι ο Δημήτρης Βαγγέλης, η Θεοδοσία Δασκαλάκη, ο Νίκος Μαυροματάκος, ο Μιχάλης Πόγιας και ο Νεκτάριος Σαντορινιός .
ΛΑΟΣ. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, θα λάβουν μέρος ο Κωνσταντίνος Παπουτσής , ο Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης και ο Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης. Τις λοιπές θέσεις του ψηφοδελτίου καταλαμβάνουν οι Μιχάλης Λάος, Άννα Παπαμάρκου, Εμμανουήλ Σπύρου και Δέσποινα Χατζηδημητρίου-Αναστασάκη . ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Σε αυτές τις εκλογές κατεβάζουν ψηφοδέλτιο στα Δωδεκάνησα (όπου δεν ήταν παρόντες το 2007) με τη συμμετοχή των Αναστάσιου Βογιατζόγλου , Αναστασίας Γεωργοπούλου, Ρούσσου Κυραννού, Λουκά Μπαρκανίκα και Χρήστου Σιδέρη.