ΣΕ λόμπι με στόχο την προλείανση του εδάφους για αποενοχοποίηση της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδίδεται «ομάδα σοφών» στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον συνεργάτη και φίλο του Επιτρόπου Όλι Ρεν, πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και τη στήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου (Βritish Council).
Σε συνέχεια της χτεσινής παράθεσης με τίτλο Τα άθλια κυκλώματα Βρετανών και Σόρος επί το έργον! παρατίθεται άρθρο της Εφημερίδας Φιλελεύθερος
Λόμπι για αθώωση της Τουρκίας
Έκθεση στήριξης Άγκυρας εις βάρος Λευκωσίας από ομάδα «σοφών» και Βρ. Συμβούλιο
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΣΕ λόμπι με στόχο την προλείανση του εδάφους για αποενοχοποίηση της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδίδεται «ομάδα σοφών» στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον συνεργάτη και φίλο του Επιτρόπου Όλι Ρεν, πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και τη στήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου (Βritish Council).
Η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία» εξέδωσε χθες έκθεση αιτιολογώντας την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, θεωρώντας ότι αποτελεί συνέπεια των «ελληνοκυπριακών εμπάργκο» και της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Η έκθεση, η οποία επιχειρεί προφανώς να προκαταλάβει τις εξελίξεις ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο, αφιερώνει τρεις σελίδες στις κυπροτουρκικές σχέσεις και κινείται στη λογική απαλλαγής της Άγκυρας από τον «βραχνά» της επίλυσης του Κυπριακού. Ειδικότερα:
•Κυπριακό:
Διατυπώνει τον εκπληκτικό ισχυρισμό ότι «η Ε.Ε. και η Τουρκία πληρώνουν επί του παρόντος το πολιτικό τίμημα της αποτυχίας των Κυπρίων να καταλήξουν σε συμβιβασμό». Με άλλα λόγια, η έκθεση μεταβάλλει την Άγκυρα από θύτη σε θύμα του Κυπριακού προβλήματος και θεωρεί ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι καθαρά κυπριακό θέμα, για το οποίο η Άγκυρα δεν έχει την παραμικρή ευθύνη. Επίσης, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να εμπλακούν περισσότερο ενεργά για να αποτρέψουν τον εκτροχιασμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από το Κυπριακό»…
•Πρωτόκολλο-«απομόνωση»:
Υποστηρίζει ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ένταξή της το 2004 «ήταν να αναγκάσει την Ε.Ε. να σπάσει την πολιτική της δέσμευση να ανταμείψει τους Τ/κ για το “ναι” (σ.σ. που είπαν στο Σχέδιο Ανάν), μπλοκάροντας τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο». Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «εμπάργκο κατά των Τ/κ», επιστρατεύοντας και τη θέση του Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την οποία, «η ψήφος των Τ/κ έχει τερματίσει κάθε αιτιολογία για την άσκηση πιέσεων και την απομόνωσή τους». Και αφού επιστρατεύει τα πιο πάνω, η έκθεση υποστηρίζει ότι «ως απάντηση στην εμφανή αδικία», η Τουρκία «υπαναχώρησε από την υποχρέωσή της» να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, αιτιολογώντας την άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
•Εισβολή-εγγυήσεις:
Αν και η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και κατέλαβε το 37% του νησιού, εντούτοις διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, «ενεργοποίησε το δικαίωμά της να παρέμβει ως εγγυήτρια…», αιτιολογώντας εν πολλοίς την τουρκική εισβολή.
Σε άλλο σημείο, η έκθεση υποστηρίζει πως «είναι ειρωνικό ότι η Κύπρος αναγκάζει την Ε.Ε. να μπλοκάρει το άνοιγμα του κεφαλαίου “Ενέργεια” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας…
Κινδυνολογία για παρατεταμένη διαίρεση
ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, η έκθεση της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία» υποστηρίζει ότι η διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο αποτελεί «πιθανότατα την τελευταία ευκαιρία» για λύση, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία «θα οδηγήσει μάλλον σε παρατεταμένη διαίρεση του νησιού, το οποίο θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποφασιστικό για την Ε.Ε». Επιπλέον, αναφέρει ότι σε μια τέτοια περίπτωση «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα παραλύσουν».
Πέραν του Μάρτι Αχτισάαρι, στην «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία» συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας και Επίτροπος στην Ε.Ε. Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ και η πρώην Επίτροπος και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγγραφή της έκθεσης συνέβαλε ο Χιου Πόουπ (Ηugh Ρope), γνωστός από τη δράση του στο Ιnternational CrisisGroup…
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ