Αλαβάνου να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.
Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν χθες σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για να εμψυχώσουν τη γαλάζια βάση, μεταφέροντας ένα κλίμα κομματικής ανάτασης μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα ευρήματα των χθεσινών γκάλοπ προκάλεσαν νέα ψυχρολουσία στο κυβερνών κόμμα. Η δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis (για τον ΑΝΤ1) δίνει άνετη αυτοδυναμία (156 εδρών) στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στην έρευνα της GΡΟ (για το Μega) για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου αποκτά προβάδισμα από τον Κων. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εμφανίζεται βραχυκυκλωμένη και από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, καθώς εκτιμούν ότι το ειδικό βάρος του Αλ. Αλαβάνου θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολιτικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η εμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το 2007, είχε κοστίσει εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ και λειτουργούσε ως αντίβαρο στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να «μονοπωλήσει», όπως έλεγαν, τον χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Επενδύει στη «μονομαχία»
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, ο Κων. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί τού «υπεύθυνου κυβερνήτη» που τράβηξε στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας μια πολιτική σκληρής λιτότητας, με τουλάχιστον διετή ορίζοντα. Υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι με αυτή την κίνηση «κατασκευάζει το "άλλοθι" της ήττας».
Ο Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να οδηγήσει τον Γ. Παπανδρέου «σε μια μονομαχία, σε δικό του γήπεδο» όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, ο οποίος είχε έντονες επιφυλάξεις για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επενδύουν πολλά στην τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει η προεκλογική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στο πεδίο της οικονομίας, προσδοκώντας ότι θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση αποτελούν μονόδρομο. Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. αρχίζει ουσιαστικά αύριο, με ομιλία του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο Αιγάλεω.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι η κίνηση Αλαβάνου ενισχύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδυναμία
Συνεχείς αποχωρήσεις και φλερτ με ΛΑΟΣ
Η ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου ώστε η Ν.Δ. να αυξήσει τη συσπείρωσή της σκοντάφτει στον ΛΑΟΣ. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις, αυξάνει τη διείσδυσή του στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ενώ η σκληρή γραμμή του Κων.
Καραμανλή, ο οποίος χαρακτηρίζει «ακραίο και ανεύθυνο» τον ΛΑΟΣ, είναι προφανές ότι πείθει τα στελέχη που κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.
Τη γραμμή Καραμανλή ως προς την αντιμετώπιση του ΛΑΟΣ αγνόησε ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του τον Γ. Κατατζαφέρη, διεμήνυσε σε Μαξίμου και Ρηγίλλης: «Να αφήσουμε τα πάθη μας και να βγούμε μπροστά για μια μεγάλη δεξιά παράταξη».
Το βαρύ κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο επιδεινώνουν και οι συνεχείς αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτια.
Τον πολιτικό κύκλο της ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, επικαλούμενη την ανάγκη να ανανεωθεί το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας.
Κομματικά στελέχη αποδίδουν, ωστόσο, την κίνησή της στις δυσκολίες που συναντούσε η επανεκλογή της, αλλά και στην πικρία της από τη αντιμετώπιση που είχε από το 2007 εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάδοχός της στη Βουλή κ. Δημ. Σιούφας θα μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ανοιχτή είναι η νέα συμμετοχή του κ. Μιλτ. Έβερτ, ενώ θέση στον συνδυασμό της Α΄ Αθήνας φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εξάλλου, προς τη Λακωνία φέρεται ότι οδεύει η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου. Στη Ρηγίλλης αντικαταστάθηκε από τον ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα κομματικού εκπροσώπου.
Διαφορές έως 6,1% και αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ
ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό δίνει δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που έγινε για λογαριασμό του Αntenna. Η συγκεκριμένη μέτρηση προσδιορίζει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. στο 6,1% και δίνει με την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια ποσοστό 42,9% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 35,5% στην κυβερνητική παράταξη. Σε ό,τι αφορά τις έδρες, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 156 βουλευτές, επομένως όχι ισχνή πλειοψηφία, και η Ν.Δ. 96 έδρες.
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πεντακομματική Βουλή με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 7,5%, τον ΛΑΟΣ 5,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 4,8%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,9%.
Την ίδια ώρα άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ που διενεργήθηκε για το Μega καταγράφει τη διαφορά των δύο κομμάτων στις 5,5 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει (χωρίς αναγωγή) 32%, η Ν.Δ.
26,5%, το ΚΚΕ 6,8%, ο ΛΑΟΣ 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,3%, το Άλλο/λευκό 2,7% και το Δεν ξέρω/δεν απαντώ το υψηλό ποσοστό του 19,9%.
Επιπλέον, δημοσκόπηση της ΜRΒ που έγινε για τον Real μετράει την απόσταση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. υπέρ του πρώτου κόμματος στο 5,4%.
Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, στη μέτρηση της GΡΟ προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 36% έναντι του Κώστα Καραμανλή που συγκεντρώνει 35,5%, ενώ στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis προηγείται ο Πρωθυπουργός με 34% έναντι του 33% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.