22 Σεπτεμβρίου 2009
Μάχη εντυπώσεων στις τρεις μονοεδρικές
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ των Ιονίων, με μια τριεδρική (Κέρκυρα) και τρεις μονοεδρικές περιφέρειες (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα) αποτελούσε στο παρελθόν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο χώρο του εκλογικού ανταγωνισμού, αφού μικρός αριθμός ψήφων μπορούσε να κρίνει την τύχη 4 εδρών σε εθνικό επίπεδο.
Με τον νέο εκλογικό νόμο όμως, που ίσχυσε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, η ιδιαιτερότητα αυτή έπαψε να ισχύει, αφού η έκβαση των επιμέρους αναμετρήσεων αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας χωρίς καμία απολύτως επίπτωση ως προς την εθνική κατανομή των εδρών. Το ενδιαφέρον περιορίζεται έτσι σε αυστηρά τοπικό επίπεδο, με το ΠΑΣΟΚ να επιζητά την ανάκτηση μιας ηγεμονίας την οποία είχε εξασφαλίσει σε τρεις διαδοχικές εκλογές (1993, 1996, 2000), για να την απολέσει στη συνέχεια.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Ν.Δ. κατέγραψε το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της (29,1%)- μόνο στις ευρωεκλογές του 1994 είχε πέσει ξανά, με 29,4%, κάτω από το συμβολικό όριο του 30%- ενισχύει τις επιδιώξεις αυτές του ΠΑΣΟΚ.
Ισχυρή παρουσία διαθέτει όμως επίσης και το ΚΚΕ στα Ιόνια, τη συγκριτικά καλύτερη για το κόμμα ευρύτερη διοικητική περιφέρεια με βάση τα αποτελέσματα του 2007. Γεγονός που του απέφερε και μια βουλευτική έδρα στην Κέρκυρα, όπου χάρη και στην προσωπική ακτινοβολία του σημερινού βουλευτή του συγκέντρωσε το δεύτερο υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό του (14,89%).
Γαλάζιο το «κόκκινο» νησί
Για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση κράτησε η Ν.Δ.τη μονοεδρική περιφέρεια,με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει το χειρότερο ποσοστό του από τον Ιούνιο του 1989.
Ν.Δ. Σταθερή είναι η συμμετοχή του βουλευτή Θόδωρου Σολδάτου (1ος με 4.753 σταυρούς) και του πρώην βουλευτή Ξενοφώντα Βεργίνη (2ος με 2.773), με νέο πρόσωπο του ψηφοδελτίου την υποψήφια νομάρχη το 2006 Χρυσούλα Καββαδά.
ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος σε σταυρούς του 2007 Σπύρος Μαργέλης (4.340) πολιτεύεται ξανά μαζί με τον πρώην δήμαρχο Ηλιούπολης Θόδωρο Γεωργάκη και τον χειρουργό του Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θωμά Μεσσήνη.
ΚΚΕ. Με δύο υποψηφιότητες των προηγούμενων εκλογών, αυτές του πρώην βουλευτή (την περίοδο 1990-1993) Γεράσιμου Αραβανή (1ος με 860 σταυρούς) και του Άγγελου Βρεττού (2ος με 415) και με νέο πρόσωπο τη λογίστρια Μαρία Καββαδά κατέρχεται το ΚΚΕ.
ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάλογη επιλογή κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατεβάζοντας όπως το 2007 τον Χρήστο Παπαδόπουλο (1ος με 260 σταυρούς) και τη Χριστίνα Φατούρου- Χαλκιοπούλου (3η με 129), ενώ καινούργια υποψηφιότητα είναι αυτή του Παναγιώτη Ζαβιτσάνου .
ΛΑΟΣ. Μόνον ο Γιώργος Φατούρος (1ος με 81 σταυρούς) επανεμφανίζεται από το 2007, με νέους υποψηφίους τους Χριστίνα Αρβανίτη και Βασιλική Χάλαρη.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Όπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση, μία και μόνη υποψηφιότητα απαρτίζει το ψηφοδέλτιο, αυτή του Μιχάλη Μαραγκάκη (59 σταυρούς).
Το αποτέλεσμα κρίνεται ψήφο ψήφο
Με μόλις 587 ψήφους, η Ν.Δ. κέρδισε όπως και το 2004 την περιφέρεια, όταν για πρώτη φορά μετά το 1989 πήρε τον έλεγχο της Κεφαλονιάς.
Ν.Δ. Το παρών δίνει ο βουλευτής Αλέκος Παρίσης (1ος με 5.449 σταυρούς), μαζί με τους νέους υποψηφίους, τον γιατρό Γιώργο Κουρή και τον υποψήφιο δήμαρχο Αργοστολίου Σάββα Σαββάογλου. ΠΑΣΟΚ. Πλήρως ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν η αρχαιολόγος Ιφιγένεια Γεωργοπούλου - Ντ΄ Αμικο, ο αντινομάρχης Σπύρος Μοσχόπουλο ς και πρώην δήμαρχος Αργοστολίου Γεράσιμος Φόρτες.
ΚΚΕ. Νέα πρόσωπα επέλεξε και το ΚΚΕ, που κατεβάζει αυτή τη φορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους Μαρία- Ευαγγελία Ιακωβάτου και Πέτρο Μποφιλάτο, καθώς και τον δημόσιο υπάλληλο Σπύρο Φαράκλο.
ΣΥΡΙΖΑ. Με δύο υποψηφίους του 2007, τους Γεράσιμο Δημητράτο (1ος με 246 σταυρούς) και Σοφία Αράβου- Παπαδάτου (2η με 187), παίρνει μέρος ο ΣΥΡΙΖΑ και το ψηφοδέλτιο συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Ταφλάμπας.
ΛΑΟΣ. Το όνομα του δεύτερου σε σταυρούς Χαράλαμπου Πεφάνη (122) εμφανίζεται στο ψηφοδέλτιο, με νέα πρόσωπα τους Γεράσιμο Διαμαντάτο και Πολύμνια Καλούρη. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Έχοντας λάβει 116 σταυρούς την προηγούμενη φορά συμμετέχει και σε αυτές τις εκλογές ο Κωνσταντίνος Παπαζαφειράτο ς.
Διεύρυνε τη διαφορά του το ΠΑΣΟΚ
Από το 1981 και μετά μόνο για λίγους μήνες (Ιούνιος 1989- Απρίλιος 1990) η Ν.Δ. κέρδισε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Ζακύνθου. Το ΠΑΣΟΚ, έστω και οριακά (με 49 ψήφους), διατήρησε την έδρα το 2004 και διεύρυνε τη διαφορά το 2007.
Ν.Δ. Παρά την αρχική της άρνηση, συμμετέχει τελικά στο ψηφοδέλτιο η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, μαζί με άλλα δύο νέα ονόματα, του εκπαιδευτικού Δημήτρη Κοργιανίτη και, μετά την αποχώρηση του δικηγόρου Διονύση Μαρίνου (αρχικώς είχε ανακοινωθεί), της υποδιευθύντριας του ΙΚΑ Ζακύνθου Διονυσίας Μαλαπέτσα .
ΠΑΣΟΚ. Με τον βουλευτή Δημήτρη Βαρβαρίγο (1ος με 5.593 σταυρούς) δίνει ξανά τη μάχη το ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να συμπεριλάβει ως νέους υποψηφίους τη νομαρχιακή σύμβουλο Μαρία Κλαυδιανού και τον υποψήφιο δήμαρχο το 2006 Ευστάθιο Μπετίνη.
ΚΚΕ. Σε τρεις νέους υποψηφίους κατέληξε το ΚΚΕ και συγκεκριμένα τους Διονυσία Βλαχιώτη, Διονύση Κεφαλληνό και Διονύση Κλάδη.
ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος και το 2007, ο Σταύρος Κοντονής (1ος με 315 σταυρούς) θα είναι αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο με τους Ευγενία Καλογερά και Ανδρέα Κλαυδιανό. ΛΑΟΣ. Στη θέση του Α. Ανδρεώλα κατεβαίνει ο Μανώλης Γιατράς, ενώ στη μάχη παίρνουν ξανά μέρος ο Αναστάσιος Μαρίνος (1ος με 187 σταυρούς) και ο Ανέστης Κοκκάκης (3ος με 45). ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Η μοναδική το 2007 υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κιτσίκη (100 σταυροί) συμπληρώνεται αυτή τη φορά με τους Γιάννη Λευτεράτο και Μαρία Μαλεβίτη.
Καθοριστικός παράγων το ΚΚΕ
Η Ν.Δ. διατήρησε σε αυτή την περιφέρεια το προβάδισμά της, που απέκτησε έναντι του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά το 2004, αλλά η άνοδος κατά 4 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΚΚΕ διαφοροποίησε την κατανομή των εδρών δίνοντας από μία στα τρία αυτά κόμματα. Στόχος του ΚΚΕ είναι να επαναλάβει την επιτυχία του 2007 αναστρέφοντας την πτώση που παρουσίασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές (11,1%).
Ν.Δ. Παρών δηλώνει ο βουλευτής και σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας (1ος με 8.282 σταυρούς) όπως επίσης ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Στέφανος Γκίκας (2ος με 7.925), γιος του παλιού βουλευτή της Ν.Δ. (1981- 1989) Σωτ. Γκίκα. Στις νέες υποψηφιότητες είναι ο μέχρι πρότινος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Γιάννης Λέκκας (παραιτήθηκε για να λάβει μέρος), η δικηγόρος Αλίκη Λούβρου και η παθολόγος λόγου και ομιλίας Μαρινέλλα Τσουκαλά.
ΠΑΣΟΚ. Υποψήφια θα είναι ξανά η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου (1η με 11.907 σταυρούς), όπως επίσης ο Λευτέρης Πλασκοβίτης (5ος με 1.849). Καινούργια ονόματα είναι αυτά του Αντώνη Δραγανίγου, καρδιολόγου, του Γιώργου Καλούδη, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου το 2000, καθώς και του Σάββα Πουλημένου, υποψηφίου δημάρχου Αχιλλείων.
ΚΚΕ. Υποψηφιότητα για άλλη μία φορά θέτει ο βουλευτής Χαράλαμπος Χαραλάμπους (1ος με 7.945 σταυρούς), ενώ στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι Ελένη Μάζη, Παναγιώτης Μπάνος, Γιάννης Μπορμπότης και Σπύρος Σαμοΐλης.
ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο, με μοναδική υποψήφια από το 2007 τη Λιάνα Τσιρίδου (3η με 288 σταυρούς). Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται οι Ευαγγελία Δημοκωστούλα, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Γιώργος Ραιδεστινός και Διονύσης Τσούκας .
ΛΑΟΣ. Με δύο παλιούς υποψηφίους, την Κατερίνα Λαβράνου (2η με 220 σταυρούς) και τον Γιάννη Καπρούλια (5ος με 69), και τρεις νέους, τους Νικόλαο Βουτυρά, Γιώργο Δημητριάδη και Πέτρο Χρυσικόπουλο κατεβαίνει ο ΛΑΟΣ.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει ξανά ο Δημήτρης Φαναριώτης (2ος με 148 σταυρούς) με νέους υποψηφίους τους Βέρα Κορωνάκη και Πάολα Ρωμαίου.
Γαλάζιος εμφύλιος για τις δύο (σίγουρες) έδρες
Οι στρεβλώσεις του εκλογικού νόμου της πρόσφεραν στην Ν.Δ. μια επιπλέον έδρα το 2007 εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως η αναμενόμενη ανατροπή της κατανομής εδρών, προκαλεί σημαντικούς τοπικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των νεοδημοκρατών υποψηφίων.
Ν.Δ. Στην επιλογή των 5 πρώτων του ψηφοδελτίου του 2007 κατέληξε η Ν.Δ. και θα πάρουν εκ νέου μέρος οι βουλευτές Γιώργος Κοντογιάννης (1ος με 14.791 σταυρούς), Κρινιώ Κανελλοπούλου (14.097), Παναγιώτης Αδρακτάς (14.039) και Κωνσταντίνος Τζαβάρας (13.616), καθώς και ο πρώ τος επιλαχών Θόδωρος Βλαγκούλης (13.094). Τα τρία νέα ονόματα αυτής της αναμέτρησης είναι ο δικηγόρος Α. Κλοκώνης, ο Χ. Λαμπρόπουλος, στενός συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου Δήμητρα Λύγουρα. ΠΑΣΟΚ. Δύο νέες γυναικείες υποψηφιότητες περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ της Θεώνης Γεωργοπούλου και της Αθανασίας Κουσκουρή. Το «παρών» δίνουν οι 6 πρώτοι στις εκλογές του 2007 και εκτός από τους δύο βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο (1ος με 17.824) και Μιχάλη Κατρίνη (με 16.262) συμμετέχουν οι Π. Αντωνακόπουλος (16.242), Τ. Δημητρουλόπουλος (12.355), Δ. Γεωργακόπουλος (12.174) και Δ. Μητρόπουλος (12.131). ΚΚΕ. Αρκετά από τα ονόματα της προηγούμενης αναμέτρησης εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο, όπου υποψήφιοι είναι εκ νέου οι Άβα Βαγγελάτου (1η με 1.338 σταυρούς), Γιώργος Καραπάνος (2ος με 1.115), Ιωάννα Κουτρουμπή (4η με 1.006), Χρήστος Γιαννόπουλος (5ος με 854), Θανάσης Καραμπέτσος (7ος με 566) και Γιώργος Ηλιόπουλος (8ος με 380). Νέες υποψηφιότητες αποτελούν ο κτηνοτρόφος Στάθης Κούφης και η εργάτρια Ρούλα Περσίδου.
ΣΥΡΙΖΑ. Με 5 νέους υποψηφίους κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ψηφοδέλτιο είναι ο Αλέξιος Αθανασόπουλος , η Πουλχερία Αστέρη , ο Χρήστος Γαλανόπουλος, η Ελένη Καραμάνη και ο Γιώργος Σταυρόπουλος. Όπως και στις εκλογές του 2007, συμμετέχουν ο Βασίλης Μανδαράκης (3ος με 536 σταυρούς), ο Θόδωρος Βασιλόπουλος (4ος με 458) και ο Κυριάκος Μπίστας (7ος με 337).
ΛΑΟΣ. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται για άλλη μία φορά η Θεοδώρα Στάθα (2η με 485 σταυρούς), ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (3ος με 401) και ο Σταμάτης Πυλαρινός (4ος με 392). Στις υπόλοιπες θέσεις υποψήφιοι είναι οι Ελευθέριος Καπετανόπουλος,Κονδυλία Κατσιγιάννη, Κωνσταντίνος Κουτσουβέλης,Άγγελος Μαρκόπουλος και Παναγιώτης Τσουμπακόπουλος.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Χωρίς να συμπληρώνει το όριο των υποψηφιοτήτων, το ψηφοδέλτιο του κόμματος περιλαμβάνει από το 2007 τους υποψηφίους Διονυσία Κυριακοπούλου (2η με 176 σταυρούς), Διονύση Κράγκαρη (3η με 167) και Νίκη Καρδακάρη (4η με 164) και νέα πρόσωπα αποτελούν οι Γιώργος Γουβιάς, Μαρία Μαρινοπούλου και Θεοφάνης Τσαπικούνης.