«Οι υποχωρήσεις έχουν τα όριά τους», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχω, σε καμία περίπτωση, κατά νου να πουλήσω πατρίδα».
Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την Πέμπτη θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της 64ης Γενικής Συνέλευσης θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Λευκωσία είπε ότι υπάρχει «σχετική πρόοδος», προσθέτοντας ότι «η μέχρι στιγμής πρόοδος δεν μας δίδει τη δυνατότητα να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για σύντομη λύση του προβλήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση πως θα αντιμετωπίσει το γεγονός αν κάποιοι μεσολαβητές επιδιώξουν να πιέσουν ή να επιρρίψουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Θα απαντήσω με ένα χαμόγελο όπως απαντώ τώρα, ένα χαμόγελο διαμαρτυρίας. Η Τουρκία ακολουθεί μία επικοινωνιακή πολιτική η οποία είναι δυστυχώς εμποτισμένη και με λίγο θράσος. Η Τουρκία είναι που αντί να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ιδρύσει το λεγόμενο κράτος στην Κύπρο.
Η Τουρκία είναι που αγωνίζεται στην Ισλαμική Διάσκεψη για την αναβάθμιση του λεγόμενου κράτους, για να ονομάζεται τουρκικό κράτος της Κύπρου, για άρση της λεγόμενης απομόνωσης, με στόχο την αναβάθμιση δεύτερου κράτους. Η Τουρκία δεν μίλησε ως τώρα για λύση ομοσπονδίας. Ολες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ουσιαστικά μιλούν για λύση συνομοσπονδίας. Κατά συνέπεια η απάντηση είναι απλή:
Ο δυνατός θέλει να επιβάλει τη θέλησή του. Ο αδύναμος αρνείται να δεχθεί την επιβολή της δύναμης του δυνατού και απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα ως το αποκούμπι, για να βρει δικαίωση. Αυτό εμείς συνεχίζουμε να πράττουμε και στα Ηνωμένα Εθνη και στην Ε.Ε. και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς».
Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά η Κύπρος θα δικαιωθεί. Δεν μπορεί στις σύγχρονες συνθήκες να δημιουργήσει η κατοχή δίκαιο. Να επιβληθεί η δύναμη του ισχυρού για πάντα. Περάσαμε βεβαίως τη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία ως φιλοσοφία ήταν η επιβολή της δύναμης του ισχυρού, εν πάση περιπτώσει, πάντως, νομίζω οι λαοί δεν την αποδέχονται κι αυτό νομίζω το έχει κατανοήσει και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα».
Μιλώντας για τις συνομιλίες στη Λευκωσία υπογράμμισε: «θα σημειώσουμε τη σχετική πρόοδο που έχει σημειωθεί, όμως με σαφήνεια θα τονίσουμε ότι η μέχρι στιγμής πρόοδος στις συνομιλίες δεν μας δίδει τη δυνατότητα να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για σύντομη λύση του προβλήματος. Οι διαφορές που υπάρχουν σε κεφαλαιώδη θέματα, όπως είναι το περιουσιακό, το θέμα της ασφάλειας, το θέμα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και εννοώ τα δικαιώματα των προσφύγων και των βασικών ελευθεριών) είναι πολύ μεγάλες».
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας τόνισε: «Εύχομαι να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά, να αλλάξει φιλοσοφία, ούτως ώστε να δυνηθούμε να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε λύση των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Αυτό βεβαίως έχει να κάνει με την ίδια την Τουρκία, την πολιτική της και την φιλοσοφία της. Εχει βεβαίως να κάνει με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι και υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο».
Επίσης, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση θα θέσει το ερώτημα: «Πόσο παράδοξο είναι, μία χώρα η οποία είναι τώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παραβιάζει δεκάδες ψηφίσματα του Σ.Α. και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών; Το ίδιο ισχύει και με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που αφορούν στην ευρωπαϊκή της πορεία».
Στην ερώτηση πως σχολιάζει τις κινήσεις και τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε: «Δεν είμαι απ' αυτούς που κρύβουν τις σκέψεις τους. Τονίζω κάθε φορά ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα είναι αποδεκτή η επιδιαιτησία, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα είναι αποδεκτά συγκεκριμένα και πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι εγώ προσωπικά δεν είμαι πλασιέ και δεν έχω σε καμιά περίπτωση κατά νου να πουλήσω πατρίδα.
Πολύ έντιμα τοποθετούμαι, έχω κάνει γενναίες προσφορές προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αναμένω από την Τουρκία, αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμήσουν δεόντως αυτές τις προσφορές που έχουν γίνει. Από κει και πέρα έχουμε τα όριά μας και αυτά τα όρια τα τονίζω και στον κ. Ντάουνερ και σε όποιους συνομιλητές έχω απέναντί μου».
Επαφές Ταλάτ
Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον και προγραμματίζει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και με εκπροσώπους ινστιτούτων εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνέχεια, ο κ. Ταλάτ θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να έχει επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και της Ισλαμικής Συνόδου.
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει κοινή συνάντηση του Μπαν Κι μουν με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά ο Γ.Γ. θα συναντηθεί χωριστά μαζί τους.