ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ, Ανάλυση: , Ηλίας Νικολακόπουλος , Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση
Η διοικητική περιφέρεια της Πελοποννήσου (στην οποία δεν ανήκουν οι νομοί της Αχαΐας και της Ηλείας) αποτελεί παραδοσιακά, ήδη από την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, τη συντηρητικότερη περιοχή της χώρας.Η τάση αυτή, έστω και με μειωμένη ένταση, διατηρήθηκε και μετά το 1974, με τη Ν.Δ. να αναδεικνύεται σταθερά πρώτο κόμμα σε όλες ανεξαιρέτως τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές και ευρωεκλογές). Σε περιόδους μάλιστα ανόδου, όπως το 1989-90 και το 2004, η δύναμη της Ν.Δ. ξεπερνά το όριο του 50% εξασφαλίζοντας με άνεση την πρωτοκαθεδρία και στους πέντε νομούς της περιοχής. Αλλά ακόμη και σε στιγμές υποχώρησης η επιρροή της Ν.Δ. κυμαίνεται κατά κανόνα περί το 45%, με χειρότερο μέχρι σήμερα ποσοστό της σε βουλευτικές εκλογές το 43,7% του 1996. Σε σύγκριση με τις επιδόσεις αυτές, η πτώση της Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Ιουνίου κάτω από το συμβολικό όριο του 40% (συγκέντρωσε συνολικά 38,96% και μειοψήφησε έναντι του ΠΑΣΟΚ σε Κορινθία και Αρκαδία), αποτελεί σαφή ένδειξη για το ευάλωτο της ηγεμονίας της. Μόνο μια φορά στο παρελθόν είχε ξανασυμβεί να συγκεντρώσει η Ν.Δ. λιγότερο από 40%, στις ευρωεκλογές του 1994, όταν όμως η Πολιτική Άνοιξη του Αντ. Σαμαρά είχε εκτιναχθεί στο 13,3% (ξεπερνώντας μάλιστα στη Μεσσηνία το 20%).
Από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Πελοποννήσου οι τρεις είναι τριεδρικές (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) και σε αυτές, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου και με δεδομένη τη σχετική αδυναμία των μικρότερων κομμάτων, το τοπικά πρώτο κόμμα καταλαμβάνει τις 2 έδρες. Με βάση τη μέχρι τώρα εκλογική προϊστορία η Ν.Δ. αναδείχθηκε πάντα πρώτο κόμμα στη Λακωνία και (με σαφώς μικρότερο περιθώριο ασφαλείας) στην Αργολίδα. Πολύ πιο αμφίρροπη έχει αποδειχθεί διαχρονικά η αναμέτρηση στην Αρκαδία, με το ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις 4 από τις 10 βουλευτικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1981 και μετά (1981, 1993, 1996 και 2000).
Στις άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες της Πελοποννήσουτην Κορινθία και τη Μεσσηνία με 4 και 5 έδρες αντίστοιχα- μια ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ σε εθνικό επίπεδο θα επιφέρει την πλήρη ανατροπή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών (σχεδόν ανεξάρτητα από το τοπικό αποτέλεσμα): το 3-1 υπέρ της Ν.Δ. στην Κορινθία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει 3-1 υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 4-1 υπέρ της Ν.Δ. στη Μεσσηνία το πιθανότερο είναι να γίνει 3-2 υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Δύσκολα θα αλλάξει η κατανομή των εδρών
Την πρώτη θέση, που καταλαμβάνει σε όλες τις αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, διατήρησε και το 2007 η Ν.Δ. Συγκριτικά ωστόσο με τις εκλογές του 2004 εμφάνισε να χάνει ποσοστό περίπου 3% της δύναμής της. Η κατανομή των εδρών παρέμεινε αμετάβλητη, με δύο έδρες υπέρ του νυν κυβερνώντος κόμματος και μία έδρα για το ΠΑΣΟΚ.
Ν.Δ. Η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη (1ος με 11.185 σταυρούς το 2007) και η εμφάνιση του πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανού έφεραν νέα δεδομένα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στον νομό αυτό. Παρόντες θα είναι ξανά η αντιπρόεδρος της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου (2η με 8.978 σταυρούς) και ο Δημήτρης Κρανιάς (3ος με 7.718 σταυρούς), που μπήκε στη Βουλή μετά την αποχώρηση Μανώλη και παρέμεινε βουλευτής για λίγες μόνο μέρες, καθώς και η Κατερίνα Μπόμπου- Δανούση (4η με 4.977). Το ψηφοδέλτιο κλείνει με την υποψηφιότητα της δικηγόρου Στέλλας Νικολαΐδου- Γεωργαντά.
ΠΑΣΟΚ. Στη μάχη ρίχνει ξανά το ΠΑΣΟΚ τον σημερινό βουλευτή του Γιάννη Μανιάτη (1ος με 13.032 σταυρούς), καθώς και τους Σοφία Γκιόλα (3η με 3.668) και Γιώργο Παραβάντη (4ος με 1.092). Τα νέα ονόματα του ψηφοδελτίου είναι ο πρώην νομάρχης Αργολίδας Τάσος Σαλεσιώτης και ο δάσκαλος Δημήτρης Σιδέρης από την Ερμιονίδα. ΚΚΕ. Τις υποψηφιότητες της Ελένης Δαγρέ (2ης με 599 σταυρούς) και της Ναυσικάς Μπαβέλη (3ης με 465) επαναφέρει το ΚΚΕ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου εμφανίζονται τώρα η Βασιλική Γκιόκα, πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου του νομού, ο Χρήστος Καλογερόπουλος , εργάτης μετάλλου και ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου , δημοτικός σύμβουλος Νέας Κίου.
ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον δύο υποψήφιοι του 2007 παραμένουν στο ψηφοδέλτιο: ο Κωνσταντίνος Γρατσέας (2ος με 345 σταυρούς) και ο Παναγιώτης Αρανίτης (4ος με 216). Οι νέοι υποψήφιοι που κατεβαίνουν είναι ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Αντωνόπουλος, η αγρότισσα Μαρία Καρασταμάτη και ο επαγγελματίας Γιάννης Μαραγκός.
ΛΑΟΣ. Η πρώτη σε σταυρούς του 2007 Κατερίνα Κουρτέλη (741) συμμετέχει και σε αυτήν την αναμέτρηση, ενώ το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ συμπληρώνουν αυτήν τη φορά οι Αριστοτέλης Κανέλλος, Χριστιάνα Κοτσόβου , Μανώλης Κωτσόπουλος και Γιάννης Σχοινάς.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.
Με τρεις από τις πέντε υποψηφιότητες, που θα μπορούσε να κατεβάσει, εμφανίζεται το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων. Παρούσα είναι, όπως το 2007, η Θεοδώρα Ξενικού (3η με 67 σταυρούς), ενώ τα νέα ονόματα είναι του Γιάννη Ιορδάνογλου και του Παναγιώτη Πασπαλιάρη .
Σταθερά γαλάζια η ελληνική Βανδέα
Με ιστορικό χαμηλό το 52,4% των εκλογών του 1996 στην επονομαζόμενη ελληνική Βανδέα, η Ν.Δ. είναι απολύτως εξασφαλισμένη ότι θα διατηρήσει και πάλι τις 2 από τις 3 έδρες του νομού, όπως συμβαίνει σταθερά από το 1985, όταν η Λακωνία έγινε τριεδρική περιφέρεια.
Ν.Δ. Η παρουσία της βουλευτή Επικρατείας και γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου είναι το κυρίαρχο στοιχείο του ψηφοδελτίου, στο οποίο λαμβάνουν ξανά μέρος οι δύο βουλευτές της περιφέρειας, ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης (1ος με 11.666 σταυρούς) και ο Γρηγόρης Αποστολάκος (2ος με 11.550) καθώς και ο πρώτος επιλαχών, πρώην βουλευτής, Θανάσης Δαβάκης (3ος με 10.587). Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο πολιτικός μηχανικός Θόδωρος Ματάλας.
ΠΑΣΟΚ. Με δύο από τους πέντε υποψηφίους του 2007 συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Τον βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο (1ος με 13.814
σταυρούς) και την Κατερίνα Πριφτάκη (3η με 402). Καινούργιες υποψηφιότητες είναι αυτές της δικηγόρου Βαρβάρας Αλοίμονου - Βελδέκη, του γενικού γραμματέα της Νομαρχίας Πειραιά Μανώλη Αντωνάκου και του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Πουλοκέφαλου.
ΚΚΕ. Οι 3 πρώτοι του 2007 επανέρχονται στην αναμέτρηση και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Λεβεντάκης (1ος με 777 σταυρούς), Σταυρούλα Σταματάκου (2η με 668), Γιώργος Κυριακάκης (3ος με 447), καθώς και ο πέμπτος σε σταυρούς Σταύρος Μέσσαδος (326). Νέα υποψηφιότητα είναι ο Χρήστος Καρακίτσος. ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο με την υποψηφιότητα της Άβας Μπουλούμπαση- Μπασκουρέλου (1η με 456 σταυρούς) επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε ως νέα πρόσωπα τους Λίνα Γεράρδη- Πετράκου, Γιάννη Γκουβούση, Αντώνη Παυλάκο και Πανάγο Φραγκή.
ΛΑΟΣ. Σε ανάλογη επιλογή προχώρησε ο ΛΑΟΣ, διατηρώντας μόνο τον Σταύρο Ανδρουτσάκο (1ος με 536 το 2007) και επιλέγοντας ως νέους υποψηφίους τους Άγγελο Αθανασάκο, Παναγιώτη Αρώνη, Γιώργο Δημακογιάννη και Κασσιανή Κουτσουβέλη. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με τρεις υποψηφιότητες κατέρχεται το κόμμα. Αυτές των Παναγιώτη Κακαλέτρη, Σταμάτη Μπουντούρη και Διακουμή Πετροπουλέα.
Υπάρχουν και στη Λακωνία «πράσινα χωριά»
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στις εκλογές του 2007 υπήρξαν πέντε μικρά χωριά στη Λακωνία όπου το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το 60%. Τα δύο μεγαλύτερα της τάξης των 500 κατοίκων βρίσκονται στον Δήμο Μονεμβασίας (ο Άγιος Ιωάννης και ο Αγγελώνας), ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι διάσπαρτα και έχουν λιγότερους από 200 κατοίκους (η Σπαρτιά στον Δήμο Φαρίδος, η Βαρβίτσα στον Δήμο Οινούντος και η Καστανιά στον Δήμο Βοΐου).
Αντίστοιχα το ΚΚΕ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του (23,3%) στην Τρύπη του Δήμου Μυστρά.
Η τοπική ψήφος... δεν έχει αντίκρυσμα
Η Κορινθία είναι η πιο αμφίρροπη περιφέρεια της Πελοποννήσου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις εκλογές του 2000, όταν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μόλις διακόσιες ψήφοι. Όμως με τον νέο εκλογικό νόμο το τοπικό αποτέλεσμα ελάχιστα επηρεάζει την κατανομή των εδρών,αφού το κόμμα που πλειοψηφεί σε εθνικό επίπεδο κερδίζει σχεδόν αυτόματα τις 3 από τις 4 έδρες του νομού.
Ν.Δ. Οι τρεις βουλευτές του κόμματος και ο πρώτος επιλαχών θα δώσουν ξανά τη μάχη. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας (1ος με 20.681 σταυρούς), οι βουλευτές Αθηνά Κόρκα- Κώνστα (2η με 14.837) και Κώστας Κόλλιας (3ος με 12.865), καθώς και ο δικηγόρος Στέλιος Μάρκελλος (4ος με 11.873). Οι δύο νέοι υποψήφιοι είναι η δημοσιογράφος Ηλιάννα Καλαντζή, κόρη του δημάρχου Νεμέας, Κωνσταντίνου Καλαντζή και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Π ελοπίδας Καλλίρης .
ΠΑΣΟΚ. Μοναδικό νέο πρόσωπο του ψηφοδελτίου είναι αυτό του γιατρού Γιάννη Ροτζιώκου. Όπως και το 2007 συμμετέχουν εκ νέου ο βουλευτής Πάνος Μπεγλίτης (1ος με 22.847 σταυρούς), οι δύο πρώην βουλευτές Άγγελος Μανωλάκης (2ος με 15.981) και Αναστάσιος Χωρέμης (3ος με 13.777), η πολιτικός μηχανικός Κατερίνα Φαρμάκη- Γκέκη (4η με 10.526) και ο δικηγόρος Χρήστος Βενετσάνος (5ος με 4.375 σταυρούς).
ΚΚΕ. Ανανέωση επέλεξε το ΚΚΕ, καθώς από το 2007 επανεμφανίζονται μόνον η πρώτη σε σταυρούς Ειρήνη Ακαρέπη- Αρμενάκα (1.617) και ο τελευταίος Μενέλαος Μενελάου (384 σταυρούς). Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Μιχάλης Καρακάσης , μηχανοτεχνίτης, Ηλίας Μπράβος, μαθηματικός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ και Γιώτα Φόρτη, γεωπόνος.
ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου διατήρησε 4 από τους 6 υποψηφίους του 2007 και συγκεκριμένα τον Βλάση Αδρακτά (2ος με 1.016 σταυρούς), τον Παναγιώτη Ψηλογιαννόπουλο (3ος με 696), τον Θεοφάνη Κουρεμπέ (5ος με 539) και τον Θανάση Παντελέων (6ος με 483). Νέες υποψηφιότητες είναι η δικηγόρος Βίκυ Γκολφινοπούλου και η τραπεζικός υπάλληλος Χριστίνα Κωλέττη. ΛΑΟΣ. Με δύο παλιούς υποψηφίους κατεβαίνει ο ΛΑΟΣ, τον Νίκου Τσιούγκο (2ος με 1.045
σταυρούς) και τη Βασιλεία Στεργιοπούλου (4η με 921), καθώς και τέσσερα νέα ονόματα: του Χρήστου Γεωργαντά, της Βιργινίας Δασκαλιάδου, της Βασιλικής Ζαφείρη και του Γαβριήλ Θεοδοσίου.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Ανανεωμένο κατά το ήμισυ είναι το ψηφοδέλτιο, όπου συμμετέχουν οι δύο πρώτοι σε σταυρούς το 2007 Βασίλης Κελλάρης (442) και Ανδρέας Γρυπονησιώτης (269) και οι νέοι υποψήφιοι Γιάννης Μαχαίρας και Ηλέκτρα Μητροφάνη .
Αμφίρροπη μάχη για την πρωτιά
Μείωση των ποσοστών τους κατέγραψαν και τα δύο μεγάλα κόμματα στην προηγούμενη αναμέτρηση.Η Ν.Δ.διατήρησε ωστόσο την υπεροχή της,την οποία όμως το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε (έστω και τελείως οριακά) να ανατρέψει στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Καμία διαφοροποίηση δεν υπήρξε ως προς την κατανομή των τριών (από το 2004) εδρών:το κυβερνών κόμμα πήρε 2 έδρες και το ΠΑΣΟΚ μία.
Ν.Δ. Αλλαγή σκηνικού σήμανε για τη Ν.Δ. η ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος εκλεγόταν πρώτος με το ψηφοδέλτιο του κόμματος από το 1990 και την προηγούμενη φορά είχε συγκεντρώσει 19.014 σταυρούς. Σε αυτή την αναμέτρηση συμμετέχει εκ νέου ο βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος (2ος με 14.226 σταυρούς). Νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι ο Χαράλαμπος Αποσκίτης, γιος του δημάρχου Κοντοβάζαινας και πολιτευτή της Ν.Δ. Ηλία Αποσκίτη, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρώην βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ ημήτρης Κωστόπουλος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μαρία Τροχάνη. ΠΑΣΟΚ. Στη μάχη θα πάρει μέρος για άλλη μία φορά ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας (1ος με 10.236 σταυρούς), ενώ από το ψηφοδέλτιο του 2007 κατεβαίνουν επίσης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3ος με 5.545) και η Γεωργία Παναγοπούλου (5η με 3.691). Οι δύο νέες υποψηφιότητες είναι αυτές του νομαρχιακού συμβούλου Αρκαδίας Γιάννη Γιαννόπουλου (που ήταν υποψήφιος και το 2000) και του προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Δημήτρη Παυλή.
ΚΚΕ. Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από τα τρία ονόματα του 2007 και δύο νέα πρόσωπα. Το «παρών» δίνουν ξανά ο Κώστας Παγανός (3ος με 537 σταυρούς), ο Βαγγέλης Γούργαρης (4ος με 469) και ο Δημήτρης Νικολάου (5ος με 397), έχοντας αυτήν τη φορά ως συνυποψηφίους τον αγρότη Δημήτρη Κολοβό και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Αρκαδίας Φωτεινή Φράγκου.
ΣΥΡΙΖΑ. Ανανέωση στο ψηφοδέλτιό του, καθώς από το 2007 μένει μόνον ο Αθανάσιος Μάντης (3ος με 347 σταυρούς). Τα υπόλοιπα ονόματα είναι ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίας, η Τούλα Κωλέττη και ο Χρήστος Στάικος .
ΛΑΟΣ. Οι δύο πρώτοι σε σταυρούς της προηγούμενης αναμέτρησης κατέρχονται εκ νέου: Νίκος Κωνσταντόπουλος (604 σταυροί) και ο Δημήτρης Αλεξόπουλος (569). Τα καινούργια ονόματα του ψηφοδελτίου είναι οι Γιώργος Ζερίτης, Κωνσταντίνος Παναγάκος και Νικήτας Συκάρας. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Τρεις νέους υποψηφίους περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο (αντί για 5 που προβλέπονται) και συγκεκριμένα τους Ναυσικά- Μαρία Ελευθερίου, Αντώνη Ξενίκο και Γιώργο Φαρφάρα.
Κινδυνεύουν οι 2 στους 4 βουλευτές της Ν.Δ.
Σαφής επικράτηση της Ν.Δ. σημειώθηκε στον νομό καθώς αύξησε έστω και οριακά τη δύναμή της, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ εξακολούθησε την πτωτική του πορεία επιδεικνύοντας το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών. Έτσι, με τη συνδρομή και του νέου εκλογικού νόμου, για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα κατέκτησε τις 4 από τις 5 έδρες της περιφέρειας, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε σε μία.
Ν.Δ. Η ισχυροποίηση του ονόματος του Αντώνη Σαμαρά (2ος με 33.749 σταυρούς), μετά και την τοποθέτησή του ως υπουργού Πολιτισμού, κυριαρχεί στον νομό, στον οποίο θα κατέλθουν επίσης οι άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος: ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος (1ος με 36.177 σταυρούς), ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης (3ος με 16.818) και η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου (4η με 11.645). Για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος ο γεωλόγος - αγροτοσυνεταιριστής από την Καλαμάτα Μιχάλης Αντωνόπουλος, η δικηγόρος Νάνσυ Δημοπούλου επίσης από την Καλαμάτα και η αγρονόμος- τοπογράφος μηχανικός Βασιλική Πλέτσα από την Κυπαρισσία.
ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τον σημερινό βουλευτή Δημήτρη Κουσελά (1ος με 17.913
σταυρούς), από το ψηφοδέλτιο του 2007 επανέρχονται η Νάντια Γιαννακοπούλου (2η με 15.099), κόρη του πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννακόπουλου και ο Γιώργος Κανελλόπουλος (4ος με 8.866), πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τα 4 νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι η νομαρχιακή σύμβουλος Βάσω Αντωνοπούλου- Τζανετέα, ο χειρουργός και πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Οδυσσέας Βουδούρης , ο Στράτος Καλογερέας και ο οικονομολόγος Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού Θανάση Φιλιππόπουλου.
ΚΚΕ. Δύο είναι οι νέες υποψηφιότητες: η εργοδηγός Δόμνα Μωυσίδου και η τεχνολόγος μηχανικός Μαύρα Παπαδάτου . Από το 2007 κατεβαίνουν ξανά ο Αντώνης Κάτσας (1ος με 3.737 σταυρούς), ο Νίκος Διασάκος (2ος με 2.073), η Γιώτα Καλογεροπούλου (3η με 1.294), ο Πέτρος Τσαπράλης (5ος με 1.227) και ο Σ αράντος Κουκούμης (6ος με 810).
ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς τον Μανώλη Γλέζο κατεβαίνει αυτήν τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου είναι και πάλι ο Θανάσης Πετράκος (2ος με 2.032 σταυρούς) και ο Βασίλης Λυμπέρης (7ος με 298), ενώ τα καινούργια ονόματα είναι οι Κώστας Γκόνης, οικονομολόγος, Μαρία Μαθιοπούλου , κοινωνική λειτουργός, Ντίνος Νικολακόπουλος , συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, Τάκης Χαλβατσιώτης , γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και η Ελένη Ψαρέα, φιλόλογος.
ΛΑΟΣ. Μόνον ο Γιάννης Βουρνάς (3ος με 884) συμμετέχει από το ψηφοδέλτιο του 2007, με νέες υποψηφιότητες αυτές των Ανδρέα Ανατολίτη, Χαράλαμπου Καρακύλα, Στέλλας Καρροπούλου, Πέτρου Ρενέση, Δημήτρη Τσούγκου και Φώτη Χαρίτου. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Οι 5 νέοι υποψήφιοι είναι ο Μάρκος Καραΐσκος, η Κωνσταντίνα Κράνου, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου , η Καλλιόπη Στάρα και η Παναγιώτα Στίκα