5 Αυγούστου 2009

O επικεφαλής της Aυτοδιοικητικής Ανεξάρτητης Νομαρχιακής Παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, κ. Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

O επικεφαλής της Aυτοδιοικητικής Ανεξάρτητης Νομαρχιακής Παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, κ. Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος, υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση, στον Νομάρχη Λέσβου κ. Βογιατζή: «ΠΡΟΣ: τον κ Παύλο Βογιατζή, Νομάρχη Λέσβου

ΔΙΑ

της κ. Καλλιόπης Πρωτογεράκη- Γόμου, Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου

Χθές, 4 Αυγούστου 2009, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στην κεντρική πλατεία του Δ.Δ- τέως Κοινότητα- Σκαλοχωρίου, του Δήμου Καλλονής Λέσβου, κατόπιν προσκλήσεως της από το 2003 συσταθείσης και λειτουργούσης, δραστηριότατα, «Επιτροπής Αγώνα για τον δρόμο «Καλλονής-Ερεσού- Σιγρίου», πρόεδρος της οποίας, ως γνωστόν είναι ο κ. Τάκης Ιορδάνης, Δρ. Μεταλλειολόγος. Θέμα της συνέλευσης αυτής, η οποία υπήρξε πολυπληθής και δυναμική, ήταν, η ενημέρωση των συνελθόντων πολιτών προερχομένων εκ των Δημοτικών Διαμερισμάτων Καλλονής, του ομωνύμου Δήμου, Σκαλοχωρίου, του αυτού Δήμου, Βατούσας, Δήμου Ερεσού- Αντίσης, Φτερούντας, ομοίως, Χιδήρων, ομοίως Αντίσης, ομοίως Ερεσού, ομοίως και Σιγρίου, ομοίως, μελών της ως άνω Επιτροπής, καθώς και πολλών άλλων ενδιαφερομένων πολιτών αλλά και παρεπιδημούντων, καταγομένων από τα προαναφερόμενα Δ.Δ, για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες της Διοικούσας ως άνω Επιτροπής Αγώνα, για την σύνταξη και ολοκλήρωση των μελετών του ως άνω δρόμου και για την ένταξη του στις χρηματοδοτήσεις του Γ! και τώρα του Δ! Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ), προς πάσαν αρχήν και εξουσίαν του Κράτους, αρχής γενομένης από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σημίτη και εν συνεχεία τον νυν Πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή.

Υπενθυμίζω, ότι στις 20 Οκτωβρίου 1999, όταν ο υπογράφων την παρούσα ήταν Νομάρχης του Ν. Λέσβου, επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, επισκέφθηκε αιφνιδίως την Λέσβο, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου Κυβερνητικών παραγόντων συνοδευόμενος και από δημοσιογράφους των Αθηνών. Η επίσημη υποδοχή του έγινε στο Νομαρχιακό μας Μέγαρο, όπου παρουσία όλων αυτών- και εκπροσώπων βεβαίως του τοπικού τύπου- ο υπογράφων την παρούσαν στην προσφώνηση του, ανέγνωσε κατάλογο στρατηγικής αναπτυξιακής σημασίας έργων υποδομής στα τρία Νησιά του Νομού μας, μεταξύ των οποίων την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά, του δρόμου Καλλονής- Ερεσού- Σιγρίου και του δρόμου Καλλονής- Πέτρας- Μήθυμνας και του εμπορικού λιμανιού Σιγρίου, σ’ ότι αφορά την ως άνω ευρύτερη περιοχή της Λέσβου, περί ής ο λόγος, ενταχθέντων στον προγραμματισμό του Γ! Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο συνετάσσετο τότε από την Νομαρχία Λέσβου (2000-2007), χρηματοδοτουμένων από τα τομεακά προγράμματα των συναρμοδίων Υπουργείων. Διότι το Περιφερειακό Νομαρχιακό Πρόγραμμα ήταν αδύνατον να τα χρηματοδοτήσει. Ο ως άνω κατάλογος είχε αποσταλεί προηγουμένως στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη και του τότε Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχτα, αρμοδίου για την Τρίτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την χώρα μας και είχε εγκριθεί.

Ανταπαντώντας στην προσφώνηση μου, ο κ. Σημίτης, και αποδεχόμενος την εισήγηση μου, ανέγνωσε τον ως άνω κατάλογο των έργων τα οποία ανελάμβανε η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από τα Τομεακά Προγράμματα των συναρμοδίων Υπουργείων κατά την διάρκεια της λειτουργίας της ως άνω προγραμματικής περιόδου (2000-2007), μεταξύ των οποίων και τους προαναφερόμενους οδικούς άξονες- επαρχιακούς δρόμους- Νομαρχιακής αρμοδιότητας και του λιμανιού του Σιγρίου, προς αγαλίασιν της Νομαρχιακής αρχής. Τέλος, τα αυτά επανέλαβεν ο κ. Σημίτης, στην πραγματοποιηθείσα Λαϊκή Συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, το εσπέρας της αυτής ημέρας, προς έκδηλον λυτρωτικήν χαράν πάντων των παρευρισκομένων.

Μέχρι σήμερα όμως, καμία σίγουρη πληροφορία δεν υπάρχει σε ότι αφορά την περαίωση των μελετών του ως άνω οδικού άξονα, για το οποίο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή Λαϊκή Συνέλευση στο Σκαλοχώρι και την ένταξη τους στις χρηματοδοτήσεις του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης το οποίο λήγει το 2013, ως γνωστόν, ενώ σε δυο μήνες κλείνει μια δεκαετία από την Πρωθυπουργική υπόσχεση του κ. Σημίτη, και μια πενταετία από την επναληφθείσα ιδία υπόσχεση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή!

Δυστυχέστατα, ουδείς εκ των προσκληθέντων επισήμων εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Υπουργείου Αιγαίου, της Νομαρχίας Λέσβου κ.λ.π. προσήλθε στην ως άνω μαζική εκδήλωση, για να παράσχει , εξ επισήμων χειλέων, κάποιες ασφαλείς πληροφορίες.

Ερωτάται, λοιπόν ο κ. Νομάρχης Λέσβου, αν ο ίδιος έχει κάποιες πληροφορίες καθώς και για το σύνολον των δικών του ενεργειών, περί του ως άνω θέματος.

Ο Ερωτών

Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος»

Από το Γραφείο Τύπου της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»