Τα «κόλπα» που επιτρέπουν να φυτρώνουν... βίλες στα καμένα
«Μπερδεμένο» μέτρημα των καμένων, αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, χρησιμοποίηση των δημιουργημένων μέσα στα δάση γεωργικών εκτάσεων με τη φύτευση ελιών είναι τα «νόμιμα» παράθυρα για να χτίζονται τα καμένα.
«Με τα παραθυράκια του νόμου χτίστηκαν τα καμένα στην Πεντέλη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης. «Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει για να κηρυχθεί μια έκταση αναδασωτέα, θα πρέπει τη μέρα της φωτιάς να υπάρχει δασική κάλυψη τουλάχιστον 25%. Έτσι, αν καεί μικρότερο ποσοστό- ή φανεί οτι κάηκε λιγότερο- δεν αναδασώνεται. Άρα μπορεί να χτιστεί από αυτούς που τυπικά τουλάχιστον έχουν 4 στρέμματα και ισχύει ό,τι προβλέπεται για την εκτός σχεδίου δόμηση».
Όπως λένε δασικοί, οι παλιοί αγροί του ΄60 και του ΄70- ακόμη κι αν είναι μέσα στο βουνό- εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία. «Έτσι κατασκευάστηκαν οι βίλες στον Παρνασσό, αφού η προϋπόθεση ήταν να έχει κανείς 4 στρέμματα», συμπληρώνει ο κ. Μπόκαρης. «Είναι πολύ εύκολο να χτιστεί ένα αυθαίρετο στο βουνό. Πάνε τη νύχτα και το χτίζουν αφού δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Τα δασαρχεία αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα χιλιάδες αυθαίρετα που χτίζονται και απλώς περιορίζονται στο να συντάξουν πρωτόκολλο κατεδάφισης. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων, κανένα δεν κατεδαφίζεται...».
«Δεν μπορούμε να μπούμε στο δάσος και να κατεδαφίσουμε αυθαίρετα», λέει ο αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Χάρης Δαμάσκος. Αντίθετη άποψη έχει ο πρόεδρος των Δασολόγων: «Αρμόδια υπηρεσία για τα αυθαίρετα είναι οι πολεοδομίες των νομαρχιών», ισχυρίζεται.
Οι επιτροπές
Όπως υποστηρίζει η πρώην γενική επιθεωρητής περιβάλλοντος τού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, «το κακό άρχισε με τα παραθυράκια που άφησε ο νόμος του 1979 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με βάση πόρισμα επιτροπής που συστήνεται στις νομαρχίες».
«Στις περισσότερες περιπτώσεις κανείς δεν ξέρει πότε συνεδριάζουν αυτές οι επιτροπές και η απόφασή τους είναι τελεσίδικη», επισημαίνει η κ. Καραβασίλη. «Έτσι, συμφέρει να μπαίνει φωτιά, αφού μετά τα μέλη της επιτροπής αποχαρακτηρίζουν την περιοχή και επιτρέπεται το χτίσιμο σε όσους διαθέτουν 4 στρέμματα τυπικά για 200 τ.μ. αλλά στην πράξη φτιάχνουν βίλες...».
Σύμφωνα με την ίδια, σε περιοχές όπως η Ροδόπολη, η Σταμάτα, η Αμυγδαλέζα, η Δροσιά, ο Άγιος Στέφανος, δεν έχουν εγκριθεί οι επεκτάσεις στο σχέδιο πόλης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι, όλοι χτίζουν κάνοντας τα στραβά μάτια και ελπίζουν κάποια στιγμή να εγκριθεί το σχέδιο. Οι μελέτες πολεοδόμησης- στην πλειονότητά τους - έχουν «παγώσει» τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Έτσι, χωρίς μελέτη πολεοδόμησης δεν μπορεί να γίνει ένταξη στο σχέδιο πόλης και τα αυθαίρετα πολλαπλασιάζονται και απλώς... περιμένουν να νομιμοποιηθούν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 127 μελέτες πολεοδόμησης που άρχισαν να εκπονούνται το 1996, ολοκληρώθηκαν μόνον οι 37 ενώ οι 90 έμειναν στον αέρα αφού δεν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση. Όπως υποστηρίζει η κ. Καραβασίλη, «ένα άλλο παραθυράκι για τους καταπατητές είναι η αλλαγή χρήσης της γης. Φυτεύουν μέσα στο δάσος ελιές και σε βάθος 5-10 χρόνων αρχίζουν να διεκδικούν δικαστικά την περιοχή ως γεωργική».
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Αττική υπάρχουν 1,5 εκατ. αυθαίρετες κατασκευές, με τις περισσότερες να βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νομού. Από αυτά, περίπου 150.000 αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές.
Να εφαρμοστεί ο νόμος
Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, η νομοθεσία είναι επαρκής, αλλά η εφαρμογή της δεν ελέγχεται από τις περιφέρειες και τις νομαρχίες. «Οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τις κυρώσεις και την κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι σαφείς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμοδίους. Οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι πολεοδομίες τους έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους», ανέφερε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. «Με διάταξη που ισχύει για όλες τις πυρκαγιές από το 2007 και μετά, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαγιά χτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή».
ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ
συντάσσουν πρωτόκολλο κατεδάφισης για τα αυθαίρετα αλλά δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία
Να μην υπάρξουν εξαιρέσεις
«ΕΙΝΑΙ ανάγκη να προταχθούν στην κτηματογράφηση οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν σημαντικά δάση, όπως και να ληφθούν υπόψη οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται παράνομη οικιστική ανάπτυξη», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ, που ζητάει να κηρυχθούν τα καμένα δάση αμέσως αναδασωτέα χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, στην Αττική το 2007 κάηκαν πάνω από 50.000
στρέμματα και αναδασώθηκαν μόνο... 2.177!
πηγη τα νέα