9 Αυγούστου 2009

Η κακής ποιότητας βενζίνη που βάζουν ορισμένα πρατήρια οδήγησε τη Νομαρχία Χίου να προβεί σε ελέγχους




Είναι αλήθεια, ότι κάποιοι κακοί επαγγελματίες στη Χίο, βάζουν κακής ποιότητας καύσιμα στα αυτοκίνητά μας, με αποτέλεσμα, να τρέχουμε στα συνεργεία. Σκοπός αυτών των ελάχιστων κακών "επαγγελματιών" είναι το μεγαλύτερο κέρδος. Μάλιστα, στο blog μας (odysseaschios.blogspot.com) έχουμε επώνυμη καταγγελία, για συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων στη χώρα της Χίου, που έβαλε σε τζιπ, κακής ποιότητας καύσιμο, την οποία θα δημοσιεύσουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Η Νομαρχία Χίου στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει, για την εξακρίβωση του ποσοστού κέρδους των πρατήριων βενζίνης. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

"Η Δ/νσή Εμπορίου της Ν.Α. Χίου πραγματοποίησε πρόσφατα ελέγχους σε πρατήρια βενζίνης για εξακρίβωση του ποσοστού κέρδους της λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης. Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων (λιανική πώληση) για την αμόλυβδη κυμαίνεται από 5%-9,5% και σε καθαρή αξία 5-9 λεπτά του ευρώ/λίτρο.
Γίνεται φανερό όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα, ότι οι υψηλές τιμές στα πετρελαιοειδή που διακινούνται στο νομό μας δεν οφείλονται σε αισχροκέρδεια των τοπικών πρατηριούχων, αλλά στις χονδρικές τιμές που τα προμηθεύονται.
Μάλιστα στο δελτίο τύπου με ημερομηνία 27.7.2009 του Υπουργείου Ανάπτυξης το μέσο κέρδος των εταιρειών που προμηθεύουν τα πρατήρια (χονδρική τιμή) σε καθαρή αξία είναι 7,2 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο (0,995 μέση χονδρική τιμή-0,923 τιμή διυλιστηρίου με φόρους και δασμούς). Αν προσθέσουμε τα 10 λεπτά του ευρώ που πωλείται ακριβότερα στο νομό καθώς και το 6% της διαφοράς του ΦΠΑ, τότε η χονδρική τιμή σε σχέση με τη λιανική αφήνει πολλαπλάσιο ποσοστό κέρδους με πρόσχημα το μεταφορικό κόστος.
Να επισημάνουμε ότι στο νησί υπάρχει εταιρεία (REVOIL) που διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους κάτι που συμβάλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς.
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να παρέμβει, αν χρειαστεί και νομοθετικά, για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των εταιρειών σε βάρος του επιπέδου ζωής των κατοίκων στην παραμεθόριο

Γράφει ο Οδυσσέας (http://odysseaschios.blogspot.com)