8 Αυγούστου 2009

μια αδελφοποίηση μεταξύ του τότε Δήμου Σαμίων και του Τουρκικού Δήμου στο Κουσάντασι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Ο Νταβούτογλου "έκοψε" αδελφοποίηση... με Ελληνική πόλη!







Άποψη του Kadıköy

"Φρένο" στα σχέδια για στην αδελφοποίηση του δήμου Kadıköy της Κωνσταντινούπολης με τον Δήμο Αγ. Ιωάννη Ρέντη βάζει η τουρκική κυβέρνηση. Όπως γράφει η Χουριέτ, οι δύο δήμοι ξεκίνησαν την σχέση τους το 2003 με προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο του Kadıköy ενέκρινε την πρόταση αδελφοποίησης, μια απόφαση που, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, χρήζει έγκρισης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόβαλε αντιρρήσεις και παρέπεμψε το ζήτημα στο υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε στην Χουριέτ ότι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο αντέδρασε ήταν ότι στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη υπάρχει άγαλμα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Το υπουργείο Εσωτερικών, εν τω μεταξύ, εγείρει και ένα άλλο ζήτημα: Το Kadıköy δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Αγ. Ιωάννη, υποστηρίζει. Και αυτό γιατί, ο τουρκικός δήμος έχει 700 χιλιάδες πληθυσμό, ενώ ο ελληνικός μόλις 15 χιλιάδες. Την 1η Ιουλίου το υπουργείο έστειλε επιστολή στον δήμο Kadıköy ζητώντας να ακυρώσει την αδελφοποίηση.

Ο δήμαρχος Selami Öztürk όμως αντιδρά. Τονίζει ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά. "Ακόμη και σε περιόδους πολέμου, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί θα πρέπει να προσπαθούν από κοινού για την ειρήνη και την αδελφότητα", τόνισε. Ποιός τελικά θα επικρατήσει; Η διπλωματία των πολιτών ή η επίσημη διπλωματία;

Ας μη μας διαφεύγει της προσοχής ότι και στη Σάμο πριν λίγα χρόνια έγιναν προσπάθειες για την αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων του Βαθέως και του Τουρκικού Κουσαντασίου.Η αδελφοποίηση είχε δυο σκέλη ,ένα αυτό της επίσκεψης μελών του δημοτικού συμβουλίου του δήμου βαθέος στο Κουσάντασι και της υπογραφής ,που πραγματοποιήθηκε και το δεύτερο σκέλος της αντίστοιχης επίσκεψης των Τούρκων στη Σάμο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με αφορμή όχι μόνο τις πολλές αντιδράσεις που υπήρξαν από αρκετούς Σαμίους πολίτες αλλά και το γεγονός της μη επίσημης έγκρισης από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Πασόκ.Τέλος η επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Ελληνική Κυβέρνηση συνετέλεσε στο πάγωμα των αδελφοποιήσεων γενικώς των νησιών του Αιγαίου με τους αντίστοιχους και απέναντι Τουρκικούς Δήμου.

Το γεγονός δε της μη εφαρμογής του Κοινοτικού Πρωτοκόλλου χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΙΝΤΕΡΕΚ 3 Ελλάδα -Τουρκία εξ αιτίας της Τουρκίας η οποία και δεν αποδέχτηκε τον όρο <<διασυνοριακό>>πρόγραμμα χρηματοδότησης, μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών Δήμων, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ποιος τορπιλίζει την προσπάθεια της καλής γειτνίασης των λαών

Με αφορμή τα παραπάνω ανασύραμε από τα αρχεία μας την εξώδικη δήλωση συμπολίτη μας ,την οποία σήμερα από όσο
είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε θα την υπέγραφαν πολλοί ακόμη.

Αυτοί που κατά καιρούς προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Τούρκοι πολίτες δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς που δίνουν καθημερινά τις εντολές να παραβιάζουν αεροπλάνα τους τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας,η είναι εκτός τόπου και χρόνου και μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε η κινούνται πίσω από άλλα κίνητρα και συμφέροντα πιθανώς προσωπικά τους καλυπτόμενοι πίσω από τα εκλεγμένα θεσμικά όργανα.

Το έχουμε ξαναγράψει όποιος θέλει ιδιαίτερα νταλαβέρια και αλλαξοκωλιές
με τους γείτονες μπορεί να τα έχει αλλά μόνος του.

Ας παραιτηθεί πρώτα από αυτά που έχει εκλεγεί και ας κάνει ότι του κατεβάσει η κούτρα του.Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά καταγράφονται, ως πράξεις που έγιναν και ως γεγονότα.





ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Εξώδικος Δήλωση

Αλεξάνδρου Καραγιάννη του Νικολάου και της Καλλιόπης κατοίκου Νεαπόλεως Σάμου ( Οδός Ομήρου 68 ) δημότη Δήμου Βαθέως Σάμου

Κατά

Του Δήμου Βαθέος Σάμου , νομίμως εκπροσωπουμένου από το Δήμαρχο αυτού Φίλιππα Πετρούσκα.

Πληροφορούμαι ως δημότης του Δήμου Βαθέως ότι στις 29 και 30 Σεπ 2000 ο Δήμος Βαθέως προγραμματίζει στην πόλη της Σάμου πανηγυρικές εκδηλώσεις για την «αδελφοποίηση» !!!! των δήμων Κουσάντασι ( Τουρκίας ) και Βαθέως Σάμου.

Σας δηλώνω απερίφραστα και κατηγορηματικά ως Δημότης , Έλληνας πολίτης , Χριστιανός Ορθόδοξος και ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος , ότι η απόφασή σας για την αδελφοποίηση των Δήμων Βαθέως με το Κουσάντασι της Τουρκίας δεν με δεσμεύει , δεν με εκφράζει , δεν απηχεί την Ιστορική , Πολιτιστική , Θρησκευτική, Εθνική και Ηθική μου συγκρότηση και απαιτώ την ματαίωσή της , διότι θεωρώ την πράξη αυτή ως υπονομευτική της εθνικής μας υπόστασης , επιβραβεύοντας και υιοθετώντας τη τουρκική πολιτική εναντίον της Ελλάδος σε πράξεις αφανισμού ( Ίμβρος – Τένεδος ) , σφαγιασμού ( Ποντίων – Αρμενίων – Μικρασιατών ) , κατοχής και εκδίωξης (Κύπρος ) του Ελληνικού Στοιχείου , ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τη θέση τους στις παραλογές και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνής Συμβάσεις και Ψηφίσματα , διεκδικήσεις τους ( Αιγαίο Πέλαγος – βραχονησίδες – νησιά – γκρίζες ζώνες – Ίμια – Κύπρος – Θράκη ).

Την θεωρώ προδοτική εναντίον της Κύπρου και ως αποκόπτουσα τους κοινούς δεσμούς χιλιετιών δια της αναμενόμενης πράξης σας , του Δήμου Βαθέως με τους κατακτητές της μισής Κύπρου.

Την θεωρώ ως μέγιστη ασέβεια στη μνήμη των αγωνιστών για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και την διαφύλαξη της ελευθερίας , των 1619 αγνοούμενων του έτους 1974 ,των εκατοντάδων βιασθέντων και όχι μόνο γυναικών , των φονευθέντων , των τραυματισθέντων Ελλήνων και των Κυπρίων αγωνιστών.

Την Θεωρώ τη πράξη αυτή διχαστική όχι μόνο μεταξύ των κατοίκων του νησιού μας αλλά και μεταξύ του νησιού μας και των υπολοίπων Ελλήνων που αγωνίζονται για τα Ελληνικά Δίκαια και Εθνικά ιδεώδη απανταχού του πλανήτη.

. // .

- 2 -

Δεν τάσσομαι εθνικιστικά υπέρ της εχθρότητας και υπέρ της συντήρησης κλίματος αντιπαλότητας. Αλλά δεν μπορώ ενσυνείδητα να αποδεχθώ τη υποκρισία της «αδελφοποίησης» που καταφανώς υποδηλώνει εθνική αναξιοπρέπεια , άκρατη υποχωρητικότητα και ταπείνωση.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ονομάσω « αδελφό » αυτόν με τον οποίον με συνδέουν ιδιαίτερα δοκιμασμένοι, στο χρόνο ειλικρινείς ιστορικοί δεσμοί , πολιτισμού , οικονομίας , ηθικής και μεταφυσικής αντιλήψεως , Εθνολογικής καταγωγής και ατομικής συγκρότησης , αυτόν με τον οποίο οι πυγαίοι διαχρονικοί δεσμοί υπερκέρασαν τα όρια της φιλίας και εκφράζονται πλέον μόνο με αδελφική ένωση.

Εάν παρ’ όλα αυτά τα ολίγα αναφερόμενα και χωρίς να συμπεριλάβω και να αναλύσω τις άπειρες παραμέτρους που πηγάζουν από αυτήν την πράξη και το πόσο βλαπτικές κατά την άποψή μου είναι για τον Ελληνισμό,

εσείς εμμένετε στην ολισθηρά αυτή ατραπό , στη σφαίρα του υλισμού , των οικονομικών συμφερόντων διαγράφοντας το Ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική κληρονομιά , οφείλω να σας ομολογήσω ότι με την πράξη σας αυτή σε μία μελλοντική και αναμενόμενη κατά πολλούς « αλλαγή κλήματος» στις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας ΜΕ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να αντιμετωπίσω εσάς και όσους συνειδητά πορεύονται μαζί σας σαν εχθρούς του Γένους

Εάν εσείς ως σύνολο δεν προκρίνεται τον αυτοσεβασμό και δεν εκτιμάται τα ιστορικά δεδομένα και την σημερινή συγκυρία ώστε να ηγείστε των περιστάσεων ,εγώ ως ελεύθερο άτομο αισθάνομαι την υποχρέωση να καταγράψω εγγράφως την αντίδρασή μου και ΑΠΑΙΤΩ όπως ενυπόγραφα καταχωρήσετε αυτήν σε όλα τα επίσημα έγραφα της « αδελφοποίησης» και την αναφορά αυτής και τους λόγους της διαφωνίας μου κάθε φορά που θα αναφέρεσθε στην «αδελφοποίηση» από μέσα μαζικής ενημέρωσης

( ηλεκτρονικά ή έντυπα ) .

Εάν δεν πειθαρχήσετε με την αναφερόμενη απαίτησή μου , θεωρώ ότι μου προκαλείται ανεπανόρθωτη , Ηθική , Προσωπική , Εθνική , Ιστορική , Θρησκευτική βλάβη και υποχρεούστε και συμφωνείται να μου καταβάλετε αποζημίωση πεντακοσίων δισεκατομμυρίων (500.000.000.000) δρχ , ως ελάχιστο τίμημα το οποίο θα διατεθεί εξ ολοκλήρου δια την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των αγνοουμένων της Κύπρου και των αναξιοπαθούντων της Νήσου μας Δεν θα είναι δε σε καμία περίπτωση δεσμευτικό το ποσό αυτό δια την συνέχιση περαιτέρω δικαστικού αγώνα μέχρι την πλήρη ηθική ικανοποίηση των απαιτήσεών μου.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής Επιδοτώ Νόμιμα την Παρούσα

Σάμος 22 Σεπ. 2000

Καραγιάννης Αλέξανδρος