10 Αυγούστου 2009

Αρχισε η λιστομαχία στη ΝΔ

Η αναζήτηση «άφθαρτων» και ιδίως γυναικών υποψηφίων, οι εκλεκτοί και οι «πονοκέφαλοι»






Η μάχη των βουλευτικών εκλογών ξεκίνησε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες νυν και πρώην βουλευτές, παλαιοί και νέοι πολιτευτές, έχουν αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα και ο διαγκωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος. Μπορεί ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης να επιχείρησε προ ημερών με δημόσια αναφορά του να σταματήσει τη συζήτηση για τις υποψηφιότητες, λέγοντας ότι «για τα ψηφοδέλτιαθα συζητήσουμε στον χρόνο που θα καταρτιστούν, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο όταν έχουμε μπροστά μας ορίζοντα τετραετίας», αλλά οι πάντες στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν νέοι και άφθαρτοι υποψήφιοι με κοινωνική αναφορά.

Εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι αν οι εκλογές δεν γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, οι κάλπες θα στηθούν, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον προσεχή Μάρτιο. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη έχουν λάβει προφορική εντολή να παραδώσουν λίστα με ονόματα γυναικών υποψηφίων, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ, λόγω και της ποσόστωσης, ενώ θα αναζητηθούν και πρόσωπα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φεύγουν μακριά οι «διασημότητες»
Το γενικότερο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, η προδιαγραφόμενη εκλογική ήττα, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, η παθογένεια του κομματικού «γαλάζιου» συστήματος εξουσίας, το «καθεστώς» που έχουν δημιουργήσει νυν βουλευτές στους περισσότερους νομούς, η προοπτική η ΝΔ να εκλέξει- σε περίπτωση ήττας- περίπου 90 βουλευτές, από τους 151 που διαθέτει σήμερα, αλλά και η κεντρική τάση του κόμματος να επιλεγούν και σε αυτές τις εκλογές «διασημότητες» αποτρέπουν πολλά «γαλάζια» στελέχη να εμπλακούν με τις εκλογές. Επίσης, πολλά στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές αλλά και άλλοι, αρχίζουν και «φλερτάρουν» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2010.

Αντίθετα με το ΠαΣοΚ όπου υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης, στη ΝΔ δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα επιλογής των υποψηφίων, αλλά επικρατεί συνήθως «ο εκλεκτός του εκλεκτού», καθώς αξιόλογες υποψηφιότητες συνθλίβονται ανάμεσα σε αποτυχημένους πολιτευτές, «ανύπαρκτους» βουλευτές και στους γόνους των «πολιτικών τζακιών». Και βέβαια πολλοί αναμένεται να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια απειλώντας ότι, αν δεν συμπεριληφθούν, θα μετακομίσουν στον ΛΑΟΣ που καραδοκεί.

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «γενικό ξεκαθάρισμα» των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Εξάλλου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο κ. Ζαγορίτης προανήγγειλε ουσιαστικά εκκαθαρίσεις για να εκτονωθεί και η συσσωρευμένη οργή των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, μια δήλωση που προκάλεσε ήδη διαμαρτυρίες προς το Μαξίμου. Ως εκ τούτου τα περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά για αρκετούς βουλευτές, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προκάλεσαν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης και για τους οποίους καταγράφονται αρνητικές απόψεις στην κοινή γνώμη.

Οι αποκλεισμοί και η κομματική βάση
Για πολλούς ο κύβος ερρίφθη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τύχη των βουλευτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας, όπως ο κ. Αρ. Παυλίδης ο οποίος θεωρείται ήδη «προγραμμένος», ενώ είναι ακόμη ανοικτό το θέμα των λεγόμενων «βατοπαιδινών». Οπως μεταδίδουν σταθεροί συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο αποκλεισμός εκείνων που ενεπλάκησαν σε διάφορες υποθέσεις που ζημίωσαν τη ΝΔ είναι μονόδρομος αν θέλει να επανασυσπειρώσει την κομματική του βάση.