ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα
«ΩΣΤΕ γι΄ αυτό έβλεπα τόσο κόσμο μαζεμένο στις πλατείες και στα βενζινάδικα να συζητούν!.. Ξέρετε πόσοι, απλοί, άνθρωποι, νέοι και νέες, παππούδες και γιαγιάδες με ρωτούσαν αν θα κάνουμε τελικά έκτακτο ή διαρκές συνέδριο;» έλεγε με εμφανή δηκτική διάθεση ο κ. Αλ. Αλαβάνος την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Καθισμένος στην πολυθρόνα του γραφείου του στη Βουλή και καπνίζοντας τα αγαπημένα του πουράκια, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξετασθεί η υπόθεση
Κοροβέση, ο κ. Αλαβάνος δεν δίστασε να περιβάλει με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση του άλλοτε «εκλεκτού» του κ. Αλ. Τσίπρα, να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί στις σχέσεις τους αλλά και στις σχέσεις του κόμματος με το συμμαχικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί βεβαίως το επίσημο «άδειασμα» της πρωτοβουλίας Τσίπρα. Από το αποστακτήριο του συνεταιρισμού στις Αρχάνες της Κρήτης, όπου περιόδευε ο κ. Αλαβάνος την περασμένη Τετάρτη, επιβεβαίωνε επί της ουσίας ότι ανάμεσά τους υπάρχει άβυσσος: «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει
για το κάθε κόμμα αν θα κάνει τακτικό, αν θα κάνει έκτακτο, αν θα κάνει διαρκές συνέδριο, αν θα κάνει συνέδριο με ολίγη ή συνέδριο γλυκύ βραστό» δήλωνε. Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα περί χάσματος ανάμεσά τους εκείνος επέλεγε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «γνωρίζοντας ότι η Αριστερά δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου». Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω είναι ότι οι δεσμοί ανάμεσά τους έχουν διαρραγεί πλήρως και πλέον μοιάζουν με δυο ξένους στο ίδιο κόμμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τραυματισμένες σχέσεις μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο το πρόσφατο θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Π. Κοροβέση περί χρηματισμού του (ενιαίου) Συνασπισμού από τη Siemens κατά την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989-90) όσο και η «ρελάνς» του κ. Τσίπρα να ζητήσει έκτακτο συνέδριο ώστε να διασαφηνισθούν οι ανοιχτοί λογαριασμοί του με τον κ. Αλαβάνο και όσους ακόμη τον αμφισβητούν και παράλληλα να σταματήσει την κατρακύλα του ΣΥΝ αποτέλεσαν το νέο πεδίο εκδήλωσης των ριζικά διαφορετικών αντιλήψεων και προσεγγίσεών τους που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την εκλογική αποτυχία της 7ης Ιουνίου.
Στην πρώτη περίπτωση, ενώ η Κουμουνδούρου κατακεραύνωνε τον απρόβλεπτο κ. Κοροβέση διότι «έβαλε στο κάδρο της διαφθοράς και την Αριστερά», όπως λεγόταν χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι «μετά από όσα είπε δεν μπορεί να σταθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», από την πλευρά του ο κ. Αλαβάνος παρείχε στήριξη στον «αιρετικό» βουλευτή, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, έστω και αν αυτή είναι πολιτικά λανθασμένη. «Ο Κοροβέσης δεν διαγράφεται» διεμήνυε ο κ. Αλαβάνος ενώ την ίδια στιγμή στην Κουμουνδούρου έπνεαν μένεα κατά του βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δεύτερη περίπτωση, ενώ ο κ. Τσίπρας επιχειρούσε, έστω και καθυστερημένα, όπως θεωρούν ακόμη και συνεργάτες του, να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων την οποία απώλεσε την επομένη των ευρωεκλογών, με στόχο να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα εις βάρος του και την εικόνα διάλυσης που εκπέμπει το κόμμα του, ο κ. Αλαβάνος έσπευδε αυτοστιγμεί να ακυρώσει τις επιδιώξεις του προέδρου του ΣΥΝ με τις απαξιωτικές δηλώσεις του από την Κρήτη. Το ερώτημα πλέον είναι πού θα οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή και ότι μόνο τα χειρότερα μπορούν να αναμένουν: δηλαδή την οριστική ρήξη ανάμεσά τους και συνακόλουθα τη διάρρηξη των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως κρέμονται- εδώ και καιρόαπό μια κλωστή.
Η υπόθεση Κοροβέση λειτούργησε ως θρυαλλίδα η οποία πυροδότησε το εκρηκτικό μείγμα που έχει συσσωρευτεί στο δίπολο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η δε κίνηση του κ. Τσίπρα ενεργοποίησε τα ρήγματα που υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό των εσωκομματικών «τάσεων», με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Αριστερού Ρεύματος το οποίο στήριξε τόσο την εκλογή του κ. Αλαβάνου στην ηγεσία του ΣΥΝ το 2004 όσο και τη διαδοχή του από τον κ. Τσίπρα το 2008 και το οποίο εμφανίστηκε διχασμένο ως προς το έκτακτο συνέδριο.
? Εικόνα διάλυσης
Με τη φράση «δεν πάει άλλο!» ο κ. Τσίπρας αποτύπωσε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Η σύγκρουση του κ. Αλαβάνου μαζί του, οι επιθέσεις που δέχεται από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες τού αποδίδουν την πλήρη ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΝ εντός της «συμμαχίας», αλλά και οι τριβές στο εσωκομματικό πεδίο με την Ανανεωτική Πτέρυγα που τον πιέζει να απαγκιστρωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει τον ΣΥΝ στις ιδρυτικές θέσεις του, διαμόρφωσαν το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου ο κ. Τσίπρας κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα. Το πλήγμα που υπέστη το ηγετικό προφίλ του και κυρίως η εικόνα αποδόμησης του κόμματός του είναι εμφανή. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εδώ και καιρό στενοί συνεργάτες του είχαν προτείνει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ώστε να ανακόψει την πορεία αυτή. Μετά το «ξέσπασμα» Κοροβέση τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. «Διαφορετικά θα ήταν σαν να αφήνουμε τον ΣΥΝ να τραβήξει την πορεία του προς τον βέβαιο θάνατο» σχολίαζαν κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφορικά με τον αιφνιδιασμό του έκτακτου συνεδρίου.
Η εκλογή του κ. Δ. Βίτσα στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) στις αρχές Ιουλίου αποτέλεσε κρίσιμο εσωκομματικό βήμα για τον κ. Τσίπρα. Ως άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του και ικανό πολιτικό και οργανωτικό στέλεχος, όπως θεωρείται, ήταν για τον πρόεδρο του ΣΥΝ ο απαραίτητος εκείνος παράγοντας ώστε να συγκρατηθεί το καταρρέον κομματικό οικοδόμημα αλλά και για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο την εισηγήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Βίτσας. Ωστόσο, η απήχησή της ήταν ακόμη και εντός του Αριστερού Ρεύματος διαφορετική. Ετσι ο πυρήνας της ισχυρής «τάσης» αντιτάχθηκε στην πρωτοβουλία αυτή. Οι κκ. Σ. Λεουτσάκος , Δ. Στρατούλης, Π. Λαφαζάνης και η κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη τάχθηκαν κατά της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου. Παραδόξως συντάχθηκαν μαζί τους για τους δικούς τους λόγους και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί τους κκ. Σ. Λυκούδης , Μ. Σαμπατακάκης και Σ. Μπαγεώργος από την Ανανεωτική Πτέρυγα.
Το Αριστερό Ρεύμα ωστόσο δεν εμφανίστηκε συμπαγές. Οι κκ. Ευ.Αποστόλου , Αλ.Φλαμπουράρης και Αν. Κορωνάκης συμπαρατάχθηκαν με την πρόταση Τσίπρα, όπως και ο «ανανεωτικός» κ. Ι. Μπαλάφας, μαζί με τους κκ. Ευ. Πιλάλη και Χρ. Λάσκο από τις έτερες εσωκομματικές «φατρίες». Η εξέλιξη αυτή ανέδειξε το μέγεθος της πολυεπίπεδης κρίσης που μαστίζει τον ΣΥΝ, το εσωτερικό του οποίου μοιάζει με καζάνι που βράζει.
? «Δεν εγκαταλείπω»
Ποιοι ήταν οι παράγοντες που έκριναν τελικώς την επιλογή του κ. Τσίπρα; «Αντί τα προβλήματα που ανέκυψαν να λύνονται, εντείνονταν. Η εικόνα Βαβυλωνίας που εμφανίζουμε δεν μπορεί να συνεχίζεται» αναφέρει στους συνομιλητές του ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «όταν αμφισβητούνται η συνοχή και η συνέχεια του κόμματος, τότε η μόνη λύση είναι να μιλήσουν τα μέλη του, τα οποία παρακολουθούν εμβρόντητα διαφόρους να μιλούν εξ ονόματός τους». «Φέρω ευθύνη απέναντι σε αυτούς που με εξέλεξαν» επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα δημοκρατικά συντεταγμένο κόμμα πρέπει να υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα «έδωσε την αφορμή να τεθούν όλα υπό αμφισβήτηση:η πολιτική μας γραμμή,η ηγεσία και εσχάτως (σ.σ.: με τις δηλώσεις Κοροβέση) ό,τι πολυτιμότερο έχει απομείνει στους χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές και αγωνίστριες,η ηθική υπόσταση της Αριστεράς» δήλωνε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας πέταξε το γάντι προς όσους αμφισβητούν τόσο τον ίδιο όσο και την κυρίαρχη πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΝ: «Θέλει ο Αλέκος Αλαβάνος να θέσει θέμα για το ποιος θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Ας το θέσει στο συνέδριο.Θέλει ο Λεωνίδας Κύρκος να πάμε με το ΠαΣοΚ;Ας το θέσει εκεί. Θέτει ο Φώτης Κουβέλης ζήτημα αλλαγής πολιτικής πλεύσης; Ας το τεκμηριώσει στο συνέδριο» φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του.
Οσον αφορά τον ίδιο, διαβεβαιώνει όσους τον ρωτούν ότι η κίνησή του μόνο εγκατάλειψη δεν συνιστά: «Δεν εγκαταλείπω. Δεν είναι παραίτηση. Θέτω τον εαυτό μου υπό την κρίση των μελών, τα οποία πρέπει επιτέλους να μιλήσουν. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου εναπόκειται στην κρίση των μελών» εξηγεί, προτρέποντας όποιον θεωρεί ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας «να το θέσει ανοιχτά» όπως και το να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες. Ηδη πάντως ο κ. Φ. Κουβέλης , ο οποίος αναμετρήθηκε με τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο, αφενός τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου, αφετέρου δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, ενώ ο τέως ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης κάλεσε από τη μία τον πρόεδρο του ΣΥΝ «να πρωταγωνιστήσει ενωτικά και συνθετικά» και από την άλλη τον κ. Αλαβάνο «να μην απαξιώνει ούτε το κόμμα του ούτε τον διάδοχό του». ? Ο Αλ. Τσίπρας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή:
«Δέχθηκα χτυπήματα από παντού»
Πιέσεις ως και την τελευταία στιγμή δεχόταν από τις εσωκομματικές «φατρίες» - Αριστερό Ρεύμα και Ανανεωτική Πτέρυγα - ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για να κάνει πίσω όσον αφορά την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, αλλά δεν ενέδωσε. «Δεν ήρθα εδώ για να σας εκβιάσω ή να σας παρασύρω σε δικές μου επιλογές. Ηρθα για να σας πείσω να συμβάλουμε όλοι μαζί σε μια διαδικασία διεξόδου και όχι για να υφαρπάξω ή να εκβιάσω την ψήφο σας» ήταν η απάντησή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή στοχοποίησης προσώπων, αλλά ένα συνέδριο μιας νέας ενωτικής και δημιουργικής σύνθεσης για να ξεπεραστεί η σημερινή θνησιγενής κατάσταση.
Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με τις «ζυμώσεις» στο εσωτερικό των «τάσεων» να κυριαρχούν, καθώς η ιδέα του έκτακτου συνεδρίου δίχασε όλες τις πλευρές, και απόντος του κ. Αλαβάνου, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μας σπρώχνουν με όλες τους τις δυνάμεις να βγάλουμε τα μάτια μας. Και κάποιοι από τις γραμμές μας τους διευκολύνουν» είπε. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα είμαι ο πρόεδρος του ΣΥΝ που θα το ανεχτεί, που θα το επιτρέψει».
Τόνισε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα, αλλά το πώς θα απεμπλακεί ο ΣΥΝ από αυτή τη νοσηρή εσωστρεφή κατάσταση και πώς θα πάει μπροστά. «Δεν έχω συμβόλαιο με την καρέκλα του προέδρου. Συμβόλαιο τιμής, όπως κι εσείς, έχω μόνο με την Αριστερά και τις αξίες της» είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΚΠΕ, τα οποία κάλεσε να στηρίξουν την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο (10-11 Οκτωβρίου), διερωτώμενος με νόημα: «Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσουμε και τη γνώμη όλων αυτών που στηρίζουν το οικοδόμημα του ΣΥΝ και δεν διαθέτουν μικρόφωνα;».
«Δίνουμε την εικόνα ότι δεν είμαστε πουθενά, γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας» τόνισε, ενώ αναφορικά με τις τραυματικές σχέσεις του με τον κ. Αλαβάνο ανέφερε: «Εκανα από τη μεριά μου ό,τι ήταν δυνατό για την αρμονική συλλειτουργία και με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, που παρέμεινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και με όλους τους συντρόφους όλων των “τάσεων” και συνιστωσών, επιτρέποντας,καλή τη πίστη,ακόμα και θεσμικές επικαλύψεις του ρόλου μου». Και συμπλήρωσε: «Εγώ, σύντροφοι, ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω ούτε κάτω από τη ζώνη! Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού. Και στη διαδρομή αυτή δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου.Και,εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω».
Ο κ. Τσίπρας στράφηκε ανοιχτά κατά των «τάσεων»: «Ο ΣΥΝ των συντεχνιακά αντιπαρατιθέμενων “τάσεων” δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μηχανισμών, που παραπατάει πολιτικά και ιδεολογικά, δεν έχει μέλλον» είπε. Ο Περικλής, ο Τσε και η τραγιάσκα
Ο κ. Τσίπρας δεν έλαβε καν μέρος στη συζήτηση, όπως και ο έκτος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Δραγασάκης, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Ζολώτα. Αν και επικαλέστηκε αντικειμενική αδυναμία να παραστεί, αίσθηση προκάλεσε η επιστολή που απηύθυνε προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατακεραυνώνοντας τον κ. Κοροβέση για «πρωτοφανή προσπάθεια κατασυκοφάντησης και απαξίωσης» του κόμματος και των στελεχών του και επιπλέον ότι «προωθεί την άποψή του περί διάλυσης του ΣΥΝ και διάχυσής του στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Εγώ δεν έχω να ανακαλέσω τίποτε, από την άποψη ότι ανακύκλωσα μια δική σας δουλειά, πράγματα που είχαν δημοσιευτεί στην “Ελευθεροτυπία” και θεώρησα καθήκον μου να υπερασπίσω την Αριστερά» δήλωνε από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης στους δημοσιογράφους, αναφερθείς στα άρθρα των κκ. Γ. Βότση και Κ. Μπέη τα οποία είχαν προηγηθεί των δηλώσεών του και αναφέρονταν στην υπόθεση της προμήθειας των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τη Siemens, η οποία δρομολογήθηκε επί οικουμενικής κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη των τριών τότε πολιτικών αρχηγών Ανδρέα Παπανδρέου , Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Χαρίλαου Φλωράκη.
«Υπερασπίζομαι την Αριστερά, ψάχνω το παρελθόν της και όπου το πράγμα ξεκαθαρίζει χαίρομαι και είμαι υπερήφανος» τόνιζε ο κ. Κοροβέσης μετά τη συνεδρίαση, ενώ την επομένη σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» επανερχόταν: «Στην ουσία δεν είπα τίποτα. Για τις πολιτικές ευθύνες του Ενιαίου τότε Συνασπισμού της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΕΑΡ) έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. [...] Τα ερωτήματα τρέχουν και απαιτούν απαντήσεις». «Μου λένε πως για το καλό της Αριστεράς πρέπει να κάνω μια δήλωση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και έτσι αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας τη γεροντική άνοια της Αριστεράς» επισήμαινε προς τους «γραφειοκράτες του ΣΥΝ» όπως τους έχει αποκαλέσει.
Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκρινε την κοινοβουλευτική τύχη του κ. Κοροβέση, ο κ. Βότσης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Κάτω τα χέρια σας, σύντροφοι, από τον Κοροβέση» επανέλαβε τους ισχυρισμούς του: «Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη “μίζα” σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠαΣοΚ, άλλα τόσα για τη ΝΔ και 1 δισ. για τον ενιαίο τότε Συνασπισμό. Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός και η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο και εύγλωττο είναι το πολιτικά ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα» . Ενώ ο κ. Μπέης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η σιωπή των αμνών» έγραφε: «Τελικώς, την τιμή της Αριστεράς διαφύλαξε ο Π. Κοροβέσης, καταγγέλλοντας αυτήν τη συναινετική υπερκομματική τακτοποίηση».
Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοροβέσης προσήλθε με μπλουζάκι που είχε τη φιγούρα του Τσε Γκεβάρα και άσπρη τραγιάσκα και όπως έλεγε «αντί να κάτσω στο σκαμνί ως κατηγορούμενος, έγινε μια βαθιά πολιτική συζήτηση», για την οποία δήλωσε υπερήφανος. Η ουσία των απόψεών του, όπως προκύπτει από τη δήλωση που εξεδόθη, δεν επιδοκιμάστηκε ούτε αποδοκιμάστηκε, αν και στην κεκλεισμένων των θυρών τρίωρη συζήτηση που έγινε στην ΚΟ ο κ. Κοροβέσης δέχθηκε σφοδρή κριτική για το περιεχόμενο των δηλώσεών του.
Πάντως ενώ λύθηκε η... παρεξήγηση, δεν δόθηκε εξήγηση για όσα υποστήριξε αρχικώς, πυροδοτώντας ανηλεή πόλεμο δηλώσεων εις βάρος του, τόσο από τον ΣΥΝ (ο εκ των πρωταγωνιστών του «ιστορικού συμβιβασμού» του ΄89 κ. Λ. Κύρκος έκανε λόγο για «βδελυρά παραμύθια» και «ιλιγγιώδεις ανοησίες» ) όσο και από το ΚΚΕ, το οποίο τον κατηγόρησε για συκοφαντίες και αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς. Στον ΣΥΝ μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η στιγμή που ήρθαν στην επιφάνεια οι «αναζητήσεις» του κ. Κοροβέση για τυχόν «μίζες» προς την Αριστερά από τη Siemens και οι επιθέσεις του κατά της ηγεσίας Τσίπρα, και ενώ μαίνεται η γενικευμένη κρίση στο οικοδόμημα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με ανοιχτό πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο του «διαζυγίου»