Η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 55% ως 65% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου
Στις 24 Αυγούστου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα της ενίσχυσης των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007- 2013. Εκτός απροόπτου, οι δικαιούχοι επιχειρηματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους από την 1η Σεπτεμβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ...
Η προδημοσίευση της προκήρυξης έγινε στο τέλος Μαΐου (2009) και ύστερα από μήνες αναμένεται τώρα και η προκήρυξη.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ (1.050 εκατ. ευρώ). Το ένα (1) δισ. ευρώ θα ισοκατανεμηθεί (από 250 εκατ. ευρώ) σε τέσσερις ενότητες δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και ειδικότερα, εκείνης της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών.
Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις εταιρείες franchise. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί μια επιχείρηση είναι να έχει κλείσει τουλάχιστον δύο χρήσεις, να απασχολεί ως 50 άτομα και ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τριετίας τους να κυμαίνεται:
1. Από 50.000 ευρώ ως 10 εκατ. ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
2. Από 30.000 ευρώ ως 10 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
3. Από 30.000 ευρώ ως 10 εκατ. ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας το ποσοστό επιχορήγησης θα κυμαίνεται μεταξύ του 55% και 65% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό που θα κυμαίνεται από 20.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ ανάλογα με την επιχείρηση.
Από την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος αναμένεται να επωφεληθούν τουλάχιστον 17.000 μικροεπιχειρηματίες.
Για να συμμετάσχει κάποιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο πρόγραμμα θα πρέπει:
▅ Να έχει έδρα λειτουργίας της επιχείρησής του στην Ελλάδα.
▅ Να λειτουργεί με νομική μορφή Ατομικής Επιχείρησης ή Ομόρρυθμης ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας ή ΕΠΕ ή ΑΕ.
▅ Να έχουν συμπληρώσει δύο τουλάχιστον πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
▅ Να τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, με εξαίρεση τη θεματική ενότητα τουρισμός, όπου οι επιχειρήσεις δεν τηρούν βιβλία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
▅ Να απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα κατά το 2008.
▅ Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους η διαδικασία ανάκτησης παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.
Το υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί και οι θυγατρικές τους, όπως επίσης και οι εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα με ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Επίσης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας, εταιρείας αστικού δικαίου και κοινωνίας.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται:
1. Από 50.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα Μεταποίηση.
2. Από 30.000 ως 250.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα Τουρισμός.
3. Από 20.000 ευρώ ως 200.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα Εμπόριο.
4. Από 20.000 ευρώ ως 200.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα Υπηρεσίες.
Η προκήρυξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) «Αττική», «Μακεδονία-Θράκη», «Δυτική Ελλάδα- Πελοπόννησος- Ιόνιοι Νήσοι», «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα- Ηπειρος» και «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου».πηγή εθνος