4 Ιουλίου 2009

Υποθέσεις διαφθοράς στα Δωδεκάνησα στην έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

ΡΑΚΙΤΖΗΣΤην "τιμητική" τους στην ετήσια έκθεση του 2008 για τη διαφθορά στο δημόσιο, που δημοσίευσε η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και παρουσίασε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ Λέανδρος Ρακιντζής, είχαν εκ νέου υπηρεσίες και λειτουργοί, αιρετοί και υπάλληλοι, της Δωδεκανήσου.
Χαρακτηριστική στην 297σέλιδη έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι η περίπτωση των εικονικών επιχορηγήσεων του Δήμου Ροδίων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου την περίοδο 1999 - 2002 συνολικού ύψους 1.788.393 ευρώ.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προσέλαβε και πανελλήνια διάσταση μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, που παρουσίασε το όλο ζήτημα ως κακοδιαχείριση στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με αποτέλεσμα να προκληθεί νέος θόρυβος και να επικρατήσει αναστάτωση στη διοίκηση της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος, που δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι αφενός το σκάνδαλο δεν αφορά την διοίκηση της Μητρόπολης επί των ημερών του και αφετέρου δεν αφορά οικονομική διαχείριση της Μητρόπολης αλλά του Δήμου Ροδίων.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, από διαχειριστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2008, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε βάρος Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, για τις οποίες θα αποφανθούν τελικά, λόγω αρμοδιότητας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας αντίστοιχα, στους οποίους απεστάλησαν τα πορίσματα.
Μεταξύ αυτών όπως τονίζεται είναι η υπόθεση της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου με ζημία ύψους 1.788.000 ευρώ.
Επισημαίνεται παραπέρα ότι οι Οικονομικοί Επιθεωρητές από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Δήμους και Ν.Π.Δ.Δ. διαπίστωσαν εκτός των άλλων και τη μη απόδοση παρακρατουμένων φόρων (Φ.Μ.Υ., Φόρος Εισοδήματος κ.λ.π.) υπέρ του Δημοσίου και ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον κατά περίπτωση φορολογικό έλεγχο.
Υπενθυμίζουμε ότι κατηγορούμενοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Δημάρχου Ροδίων κ Γ. Γιαννόπουλου ενώ κατηγορούμενος είναι και ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κκ Παϊσιος.
Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους είναι για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε συνδυασμό με τον Ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, για πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ, για απάτη κατ' εξακολούθηση με προξενηθείσα ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 73.000 ευρώ, για παράβαση του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και για παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων.
Εχουν απολογηθεί τον Μάρτιο του 2007 για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της απάτης.
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι 9 δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν με ένορκες καταθέσεις τους ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με τις οποίες διατάχθηκε η επιχορήγηση της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου είναι πλαστές και ότι δεν είχαν έλθει προς συζήτηση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.
Για την υπόθεση έχει παραγγελθεί περαιτέρω κυρία ανάκριση μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να εξεταστεί μόνο μια πτυχή σχετικού πορίσματος της επιθεωρήτριας της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ Στ. Ζερβάκη. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι στην Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης έχουν ανακοινωθεί 12 διώξεις σε βάρος δημοσίων λειτουργών από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου το 2008.
Αναφορά στο κεφάλαιο της δραστηριότητας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης γίνεται και σε έρευνα που διενεργήθηκε για τον καταλογισμό ευθυνών σε υπαλλήλλους της Δ/νσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Η καταγγελία αφορούσε, όπως τονίζεται, τη μη εφαρμογη των διατάξεων του Ν. 2190/20 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών» σχετικά με την πιστοποίηση της καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου κατά τη σύσταση του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση αύξησης αυτού κατά το στάδιο της λειτουργίας και την εξακρίβωση της αξίας των εταιρικών εισφορών σε είδος κατά τη σύσταση της εταιρείας σε κάθε αύξηση του κεφαλαίου της
Ταυτόχρονα διερευνήθηκε η μη τήρηση των οικείων διατάξεων για την αποζημίωση (αμοιβή και έξοδα μετακίνησης) των υπαλλήλων της Δ/νσης Εμπορίου, οι οποίοι διενεργούν τους ανωτέρω ελέγχους.
Υπενθυμίζουμε ότι την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εκπροσώπων 17 ανωνύμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο και δεν έχουν υποβάλει αρμοδίως προς έλεγχο ισολογισμούς των οικονομικών τους χρήσεων έχει ζητήσει με ισάριθμες αναφορές του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Αναφορά γίνεται παραπέρα σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε 3 φαρμακεία της Ρόδου στα τέλη του 2007 και ολοκληρώθηκε εντός του 2008, λόγω της αναγκαίας συμμετοχής και άλλων φορέων όπως ΙΚΑ, ΕΛΑΣ κ.λ.π..
Όπως τονίζεται στην έκθεση προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία όπως επί παραδείγματι, αδυναμία ευρέσεως δύο εκ των τριών υπεύθυνων φαρμακοποιών, παρατυπίες και παραλείψεις του Π.Δ. 67/2000 σχετικά με την ορθή εκτέλεση των συνταγών καθώς και την ορθή λειτουργία των φαρμακείων.
Το πόρισμα στάλθηκε στον Εισαγγελέα Δωδεκανήσου, όπως επίσης στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου κ.λ.π. προς ενημέρωσή τους και για δικές τους ενέργειες.
Στο ίδιο πόρισμα γίνεται μνεία στον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον Δήμο Μεγίστης και τονίζεται ότι προέκυψε ζημία στον ως άνω Δήμο, ποσού 451.116 ευρώ.
Επίκειται όπως επισημαίνεται στη συνέχεια η έκδοση καταλογιστικής απόφασης σε βάρος του υπευθύνου.
Μεταξύ άλλων γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στην προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος στο ιστορικό κέντρο της Πόλης της Νήσου Κω
Όπως τονίζεται σε συνέχεια διερεύνησης σειράς καταγγελιών πολιτών από τη Νήσο Κω, στις οποίες εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για την επιχειρηματική δράση, που καταχρηστικά αναπτύσσεται στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με την Αρχαία Αγορά και την Πύλη του Φόρου, σημαντικού διασωθέντος μνημείου της μεσαιωνικής οχύρωσης της Πόλης και ανακηρυγμένου Μνημείου της εποχής της Ιπποτικής Περιόδου στην Κω, ο ΓΕΔΔ απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να προσεγγίσει εκ του σύνεγγυς το πρόβλημα, που εκδηλώνεται όχι μόνο στην Νήσο Κω, αλλά και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, όπου συνυπάρχουν το ιστορικό και το τουριστικό ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα ζητήθηκε να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 10 του Ν. 3028/02, σύμφωνα με τις οποίες για την προστασία των Μνημείων δύναται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, να επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται πλησίον των προστατευομένων Μνημείων. Ομοίως ζητήθηκε η έκδοση Εγκυκλίου προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων του άρθρ. 49 του Ν. 3028/02 για την υποχρεωτική γνωμοδότηση και έγκρισή τους, πριν από την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος