11 Ιουλίου 2009

Σχέδιο χρησιμοποίησης των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την υποκίνηση εντάσεων εναντίον των Ελλήνων



Πραξικόπημα στην Τουρκία, πάντως, δεν αναμένεται...
Ο ισλαμιστής Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται ότι, μετά την αστυνομία, θέλει να «περικυκλώσει» και τις ένοπλες δυνάμεις.«Θα δημιουργηθεί χάος»: αυτό προέβλεπε πριν από μία εβδομάδα ο Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ» αν ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε τον νόμο ο οποίος προβλέπει την εκδίκαση των στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια. Τελικά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προχώρησε σε αυτό το βήμα και οι σχέσεις στρατού και κυβέρνησης επιδεινώθηκαν.
O νέος γύρος αντιπαράθεσης στρατού - κυβέρνησης ξεκίνησε με το «Σχέδιο διάλυσης του ΑΚΡ και του Γκιουλέν» που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ταράφ». Τι αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο υπογράφει ο αξιωματικός του Ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ; Το σχέδιο ήταν να διασπαστεί το κυβερνών κόμμα και να εξουδετερωθεί το κίνημα του ισχυρού ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν. Και αυτό θα γινόταν με την τοποθέτηση όπλων σε χώρους που χρησιμοποιεί το κίνημα ώστε να φανεί εμπλεκόμενο σε τρομοκρατικές ενέργειες. Το σχέδιο στρεφόταν ακόμη και εναντίον της Ελλάδας και της Αρμενίας, αν και τα τουρκικά μέσα δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με αυτήν τη πτυχή. Με βάση το έγγραφο, θα χρησιμοποιούνταν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για να κινητοποιήσουν την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας και της Αρμενίας, με στόχο να ενισχυθεί η βάση των εθνικιστικών κομμάτων της Τουρκίας και να συρρικνωθεί το κυβερνών κόμμα.

Όλοι πάγωσαν. Στις 12 Ιουνίου, όταν αποκαλύφθηκε το έγγραφο, όλοι πάγωσαν. Ακόμη και η ηγεσία του στρατού χρειάστηκε μερικά 24ωρα για να αντιδράσει. Το σχέδιο έμοιαζε με ένα καμουφλαρισμένο πραξικόπημα. Γρήγορα όμως το πρώτο σοκ διαδέχθηκε ένα άλλο, που προκλήθηκε από την αμφισβήτηση της γνησιότητας του εγγράφου και την πιθανότητα να το είχαν ετοιμάσει οι «άνδρες του Γκιουλέν»- ο οποίος φέρεται να ελέγχει το αστυνομικό σώμα- με στόχο να πλήξουν τον στρατό! Και τα δύο σενάρια φαίνονταν εξ ίσου πιθανά, αφού και οι δύο πλευρές παρουσιάζονται ικανές για όλα προκειμένου να κυριαρχήσουν. Οι κοσμικοί εκτιμούν μάλιστα ότι οι ισλαμιστές είχαν δύο λόγους για να κάνουν αυτήν τη συνωμοσία. Πρώτον, έχει αποδειχθεί ότι η διαμάχη κυβέρνησης και στρατού ενισχύει το ΑΚΡ, αυξάνοντας την εκλογική του δύναμη. Δεύτερον, οι κοσμικοί εκτιμούν ότι στόχος του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι να «περικυκλώσει» και τις ένοπλες δυνάμεις, όπως έκανε και με την Αστυνομία, πετυχαίνοντας την υποταγή τους. Τότε θα είναι ανοιχτό το πεδίο για να οδηγήσει τη χώρα στον ισλαμικό νόμο.

Τα πραξικοπήματα. Από την άλλη οι ισλαμιστές εκτιμούν ότι και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν τους λόγους τους για να ετοιμάσουν ένα τέτοιο σχέδιο: η πρακτική των πραξικοπημάτων που ακολούθησαν οι ένοπλες δυνάμεις από το 1960 και μετά, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη...

Πάντως το σκηνικό δεν ξεκαθάρισε ούτε και όταν βγήκε ο στρατός με το πόρισμά του, σύμφωνα με το οποίο το έγγραφο δεν ετοιμάστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και ο Ντουρσούν Τσιτσέκ δεν ήταν ένοχος. «Κάτω τα χέρια σας από τον στρατό», δήλωσε προειδοποιητικά ο αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ, απευθυνόμενος προφανώς προς τον ισλαμιστή Γκιουλέν. Το ΑΚΡ αμφισβήτησε την έρευνα του στρατιωτικού δικαστή. Και το ερώτημα παραμένει: είναι ή δεν είναι τελικά γνήσιο το έγγραφο;


Οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά δικαστήρια

Η αντιπαράθεση πυροδότησε νέες εξελίξεις, οι οποίες εξόργισαν ακόμη περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις: τον νέο νόμο για εκδίκαση των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια. Το ΑΚΡ λέει από τη μία ότι επιβάλλεται για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ η αντιπολίτευση και ο στρατός αμφισβητούν το επιχείρημα αυτό υποστηρίζοντας ότι η τροποποίηση είναι αντισυνταγματική. Στην πραγματικότητα οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ο οποίος θεωρεί σωστές τις αντιρρήσεις του στρατού.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης CΗΡ ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Φαίνεται ότι και αυτή η μάχη εκεί θα κριθεί. Ο ίδιος ο Ιλκέρ Μπασμπούγ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος, αν και θα έλεγε κανείς ότι δεν χρειάζεται κατ΄ ανάγκην και η δική του συγκατάθεση για κάτι τέτοιο!

ΝΕΑ